Adevărul istoric şi legenda se întrepătrund în povestea Icoanei Maicii Domnului, care a dus faima Mănăstirii Nămăeşti din judeţul Argeş. Conform specialiştilor, icoana datează din secolul al XVI-lea, fiind de tip Eleusă.
După tradiţia populară însă, icoana ar fi fost pictată de însuşi Sfântul Evanghelist Luca, întocmai după chipul şi asemănarea Maicii Domnului.
Secole mai târziu, în vremea Descălecatului lui Negru Vodă, un cioban, înnoptând pe stânca, la poalele căreia se află astăzi mănăstirea, ar fi auzit glasul Maicii Domnului în vis, glas prin care i se pomenea de existenţa unei icoane sfinte, ascunse într-o grotă, în chiar stânca unde acesta înnopta.
Săpând în piatră şi găsind icoana, ciobanul ar fi pus temelia acestui sfânt lăcaş de rugăciune, urmând întocmai calea auzită în vis: aici vei face tu biserica, în cinstea şi slava intrării în biserică, a Sfintei Fecioare Maria, izvor de viaţă şi tămăduire”.
La fel s-a făcut voia Domnului şi în privinţa locului icoanei în mănăstire. Aşezată pe peretele din stânga al bisericii, icoana şi-a ales ea însăşi locul, refuzând să rămână în altar, unde fusese dusă prima dată. În fiecare dimineaţă, călugării o găseau pe podea, căzută din cuie.
Glasul Maicii Domnului a fost cel ce i-a călăuzit pe monahi, arătându-le că icoana trebuie să fie aşezată la îndemâna credincioşilor, că aceştia să se poată ruga direct la ea. Şi tot Maica Sfântă a fost aceea care i-a învăţat pe cei ce se chinuiau să restaureze chipul deteriorat al icoanei, că încercările de acest fel vor fi în zadar, deoarece nimeni n-ar mai fi putut picta chipul adevărat al Fecioarei. Icoana a părăsit Schitul Nămăeşti în timpul Primului Război Mondial, când turla bisericii, stăreţia şi chiliile au fost bombardate.
Focul a pătruns şi în biserică, dar în faţa icoanei s-a stins miraculos. Pentru protecţie, un soldat a dus totuşi icoana sfântă la adăpost, la Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung.
De atunci, doar o dată icoana a mai fost scoasă din Schit, în vara anului trecut, când a fost dusă la Bucureşti, pentru a fi îmbrăcată într-o nouă ramă de aur. Pentru cei ce vin de departe să i se roage, Icoana are daruri miraculoase, face minuni în vindecări, ajută femeile să aibă copii, îndulceşte vrajbele din familii.
(sursa: www.etno.ro)