De şapte ani a intrat în tradiţia municipiului Fălticeni ca, în ziua de Sf. Ilie, patronul spiritual al municipiului, să aibă loc o procesiune prin oraş cu moaştele unor sfinţi. Anul acesta, pe străzile Fălticeniului vor fi purtate racla cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Andrei Criteanul de la Mitilini şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion.
Prin bunăvoinţa Arhiepiscopiei Tomisului, moaştele Sfântului Andrei Criteanul au ajuns la Fălticeni ieri şi vor rămâne pentru închinare până în după – amiaza zilei de duminică, 22 iulie. Acestea au fost întâmpinate de un sobor de preoţi avându-l în frunte pe preotul protopop Constantin Patrolea, de stareţul Mănăstirii Groşi, părintele Alexie şi de numeroşi credincioşi. După ce a fost oficiată o scurtă slujbă religioasă, moaştele Sfântului Andrei Criteanul şi moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion au fost aşezate într-un spaţiu special amenajat lângă biserică pentru închinare.
Preotul paroh Ionel Marian a declarat: „De câţiva ani bucuriile se ţin lanţ. Începutul bucuriei a avut loc în anul 2006, când, pentru prima oară, o procesiune religioasă de proporţii a avut loc în oraşul Fălticeni, aceasta fiind precedată de o slujbă arhierească. De atunci, această iniţiativă, luată de adormitul întru Domnul părintele Teodor, se cere neîntreruptă. Înainte de slujba vecerniei cu litia, din ajunul praznicului şi sărbătoririi hramului Bisericii „Sfântul Ilie” şi a patronului oraşului Fălticeni, am primit ca dar spre închinare moaştele Sfântului Andrei Criteanul, aduse, cu binecuvântarea ÎPS Pimen, de ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Vineri vom săvârşi sfânta slujbă a utreniei, acatistul închinat Sfântului proroc Ilie, ocrotitorul oraşului nostru şi sfânta liturghie. Şi pentru că ÎPS Teodosie a spus că trebuie să facem ceva pentru cei care nu mai sunt, ne-am gândit ca a doua zi după sărbătorirea Sfântului Ilie, pe 21 iulie, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, să oficieze slujba arhierească la sfârşitul căreia se va face amintire spre neuitare pentru personalităţile care strălucesc în galaxia ţinutului Fălticenilor, a oamenilor de cultură, pomenirea ctitorilor bisericii şi a eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru libertatea ţării şi apărarea credinţei noastre creştine”.
Sfântul Andrei Criteanul, autorul Canonului cel Mare din postul Paştelui
Aşa cum am aflat de la preotul preot Tudor Neculau, slujitor la Biserica Sfântul Ilie, în anul 692, Andrei Criteanul a fost ales episcop de Gortyna, în Creta. De aici a primit şi numele de „Cretanul” sau „Criteanul”, pe care i l-a dat tradiţia bisericească. Andrei Criteanul a fost un mare episcop misionar. A construit biserici, a înfiinţat mănăstiri, a dezvoltat lucrarea filantropică a Bisericii, s-a ocupat de educaţia tineretului din eparhia sa, i-a ajutat pe creştinii care au suferit de pe urma incursiunilor musulmanilor în insulă etc.
Sfântul Andrei Criteanul a trecut la viaţa veşnică în anul 740, pe când se întorcea de la Constantinopol spre Creta. De aceea, mormântul său nu se află în Creta, ci în localitatea Eresos din insula Mitilina (Lesbos). Autor inspirat, poet creştin sensibil şi profund, Sfântul Andrei Criteanul sintetizează într-o metrică specială şi într-o manieră melodică unică starea de rugăciune şi evlavie pe care trebuie să o aibă un adevărat mărturisitor al lui Hristos.
Preotul Ionel Marian a declarat: „Sfântul Andrei Criteanul este cel care a cântat pocăinţa cum nu a putut-o face altcineva. Această cântare ne provoacă la meditaţie profund – religioasă, face un apel la glasul conştiinţei şi ne face să gândim departe, la nemurire. Sfântul Andrei Criteanul, până la vârsta de 7 ani, nu a scos un cuvânt, nu a vorbit, pentru că i-a rezervat Dumnezeu dar ca să cânte atât de frumos pocăinţa. Arhiepiscop al Cretei, s-a remarcat şi rămâne în conştiinţa noastră de creştini autorul Canonului cel Mare care se roteşte în prima şi a cincea săptămână a postului Paştelui la denia de miercuri”.
Astăzi, începând cu ora 12,00, cele două racle cu sfinte moaşte vor merge într-o procesiune pe traseul Biserica Sf. Ilie - Biserica Adormirea Maicii Domnului - Primărie - Catedrala Ortodoxă - Biserica Sf. Ilie.