Originari din Asia, aceşti sfinţi au trăit în secolul al IV-lea. Tatăl lor era păgân, iar mama lor, Teodota, era creştină. Rămasă văduvă, mama i-a învăţat pe fraţii Cosma şi Damian cum să reuşească să-şi iubească aproapele. Au studiat la şcoli vestite şi au devenit doctori iscusiţi. De la Dumnezeu au primit darul de a tămădui orice suferinţă sufletească şi trupească, fiind de folos atât oamenilor, cât şi dobitoacelor.
"Dar ceea ce îi uimea pe toţi era împotrivirea lor de a primi vreo răsplătire pentru osteneala lor cu cei bolnavi, căci nu tămăduiau pentru plată sau ca să adune bogăţii, ci din dragostea lor faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni, după porunca lui Hristos: "În dar aţi luat, în dar să daţi" (Matei 10, 8). Singura lor plată era ca cel tămăduit să creadă în Hristos, de la Care îi venea tămăduirea", spun Proloagele (Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, Bucureşti, 2011).
Pentru modul lor de a se purta au fost numiţi "doctori fără de plată" sau "doctori fără de arginţi". Au plecat la Domnul cu pace şi în dreaptă credinţă.
(sursa: Ziarul Lumina)