Ingrediente:
(pentru 12 bucăţi)
300 de grame de făină
25 de grame de drojdie
165 ml. de apă minerală carbogazoasă
1 lingură de zeamă de lămâie
45 de ml. de ulei
50 de grame de zahăr
1 praf de sare
coajă rasă de la o lămâie
1 lingură de esenţă de vanilie
sirop:
1 cană de zahăr (250 de ml.)
500 de ml. de apă
esenţă de rom sau rom veritabil
coajă rasă de lămâie
în plus:
2-3 linguri de gem de caise pentru finisat
făină pentru presărat, ulei pentru uns
Preparare:
Intr-un bol se cerne făina în care se încorporează sarea. La mijloc se face o “fântâniţă” în care se adaugă zahărul (50 de grame) şi drojdia.
Cu o lingură se freacă drojdia cu zahărul şi se adaugă 50 de ml. din apa carbogazoasă la temperatura camerei, în care s-a adăugat lingura de suc de lămâie. Se acoperă cu un şervet umed (sau se înfoliază) şi se dă la un loc călduţ până când drojdia se activează şi face bulbuci.
Întrucât aluatul va fi unul moale, destul de greu de lucrat, sugerez să fie frământat fie la maşina de pâine, fie la robot. Aşadar, se adaugă în bol toată făina şi maiaua, 1 linguriţă din coaja rasă de lămâie (restul se păstrează pentru sirop), esenţa de vanilie şi restul de apă minerală carbogazoasă şi se frământă preţ de 5-6 minute bune.
Se adaugă uleiul şi se frământă în continuare până când uleiul se încorporează complet în aluat. Se presară făina într-un castron în care aluatul se aşază, presărând făină şi pe suprafaţă.
Se acoperă castronul cu un şervet umed şi se aşază într-un loc călduţ, până când aluatul îşi dublează volumul.
Ungeţi bine formele pentru prăjitură cu ulei şi tapetaţi-le cu făină, apoi modelaţi 12 mingiuţe egale de aluat pe care le aşezaţi în forme.
Se lasă prăjiturile să crească în formă într-un loc călduţ până când umplu formele, moment în care se aprinde cuptorul, fixându-se la 200 de grade, neventilat. Până când se încinge cuptorul, prăjiturile vor depăşi marginile formelor. Se dau în cuptorul încins şi imediat se reduce temperatura la 180 de grade.
Cât timp prăjiturile sunt în cuptor, se prepară siropul: zahărul se caramelizează într-o cratiţă, se stinge cu apă şi se fierbe până când se dizolvă complet. Se opreşte focul, se adaugă coaja de lămâie rămasă şi esenţă de rom (sau rom veritabil, dacă doriţi). Se acoperă cu capacul până la folosire.
Prăjiturile se coc în cuptor timp de 15 minute, apoi se verifică cu scobitoarea, dacă mai e nevoie se mai ţin puţin. Imediat după ce s-au copt, prăjiturile fierbinţi se plonjează în sirop, tăvălindu-se şi pe o parte şi pe cealaltă, să se îmbibe bine.
Prăjiturile bine însiropate se scot şi se aşază pe un platou (opţional, în coşuleţe de hârtie, arată mai frumos).
Se finisează ungându-le cu gem pe suprafaţă şi se răcesc foarte bine (la frigider) înainte de servire.
Variantă de frupt:
Dacă doriţi să pregătiţi varianta de dulce (din cartea The Cuisine of Italy, All Recipes): 300 de grame de făină, 10 grame de unt, 5 ouă, 1 lămâie, 1 pahar de lapte cald, 1 linguriţă de zahăr, 25 de grame de drojdie, 1 praf de sare. Sirop şi finisat: 300 de grame de zahăr, 1 pahar de rom, lămâie, gem de caise.
Se spumează untul moale cu ouăle bătute cu zahărul şi sarea, se adaugă faina, coaja de lămâie şi drojdia dizolvată în laptele cald (sincer, mi se pare enorm de mare cantitatea de lichid faţă de cea de făină, ar putea fi ok. doar dacă se folosesc numai gălbenuşurile şi paharul cu lapte are doar 150 ml.). Se frământă până când se obţine un aluat elastic care se desprinde de pereţii vasului, se lasă la crescut o oră şi în rest exact cum am procedat eu mai sus.
(sursa: www.retetecalamama.ro)