Salată marocană de sfeclă roşie
Ingrediente:
2 sfecle roşii
2 linguri ulei (de măsline)
1/2 lămâie
1 căţel usturoi (sau 1/2 ceapă)
1/4 legătură pătrunjel (sau coriandru, dacă vă place)
1 vârf linguriţă chimion măcinat
sare, piper, chili
Preparare:
Se fierbe sfecla roşie curăţată de coajă în multă apă cu sare până intră furculiţa uşor în ea. Se lasă să se răcorească, apoi se taie cubuleţe.
Se striveşte usturoiul (sau se toacă ceapa mărunt). Se stropeşte cu 1 lingură suc de lămâie şi se lasă să stea 10 minute. Se adaugă uleiul şi se amestecă până devine ca o emulsie.
Se presară sfecla cu sare, piper, chili şi chimion. Se amestecă uşor.
Se toarnă dressingul şi se amestecă iar uşor.
Se adaugă pătrunjelul tocat fin şi se stoarce restul de suc de lămâie. Se amestecă uşor şi se gustă de condimente.
Se lasă să stea 1 oră să se amestece gusturile, apoi se poate servi cu felii de lămâie alături pentru cine o doreşte mai acrişoară.
Ingrediente:
350 gr fasole alba proaspătă
1 fir mic rozmarin
1 fir mic salvie
4 căţei usturoi
5 linguri ulei măsline extravirgin (presat la rece; de cea mai bună calitate)
sare
piper
Preparare (două porţii):
Se pune fasolea într-o crăticioară împreună cu rozmarinul, salvia, 3 căţei de usturoi striviţi cu latul cuţitului şi 2 linguri ulei de măsline. Se acoperă cu 1 1/2 cană apă.
Se pune la fiert şi se aduce la fierbere. Se dă focul la mic şi se lasă la fiert molcom pentru 30 minute. În acest timp apa ar fi trebuit să scadă niţel şi fasolea să nu mai fie acoperită în totalitate. În acel moment puneţi capacul pe oală şi lăsaţi să mai fiarbă încă 20 minute, tot la foc mic. După acest timp, gustaţi să fie fiartă şi dacă nu e, mai lăsaţi la fiert până e complet făcută. În acel moment apa ar fi trebuit să scadă mult, să mai rămână cam de un deget pe fundul oalei.
Striviţi într-un mojar 1 căţel de usturoi cu puţină sare mare. Când l-aţi făcut pastă începeţi să adăugaţi uleiul rămas în fir subţire, ca la maioneză. Turnaţi maioneza obţinută peste fasole. Condimentaţi cu sare după gust şi piper negru măcinat din belşug. Amestecaţi bine.
Serviţi cu pâine proaspătă.
Ingrediente:
100 gr fulgi de ovăz
90 gr migdale (sau orice alune; eu am folosit caju)
80 gr zahăr brun
50 gr făină de secară
40 ml ulei de măsline extravirgin
40 gr miere
2 linguri suc de lămâie
50 ml suc de portocale
1 priza nucşoară măcinată
1 priza scorţişoară
Preparare (25 de bucăţi):
Măcinaţi fulgii de ovăz în maşina de cafea până devin ca o făină. Măcinaţi şi alunele dar puţin mai mare, cât să se mai vadă bucăţele.
Amestecaţi toate ingredientele uscate: ovăzul, alunele, făina şi zahărul.
(se poate folosi şi făină albă, de aceea am redus cantitatea de ulei, am pus doar 20 ml).
Adăugaţi restul ingredientelor şi amestecaţi până se omogenizează. Aluatul va fi puţin lipicios.
Formaţi bile micuţe din aluat şi aşezaţi-le pe tavă cu hârtie de copt. Dacă se lipesc puţin de mână umeziţi-vă mâinile tot la 3-4 bile. Aplatizaţi bilele cu fundul unui pahar. Umeziţi-l şi pe acesta dacă se lipeşte.
Coaceţi fursecurile la 180 C pentru 14 minute. Fursecurile vor fi moi acum, dar după ce se răcesc complet vor fi numai bune.
(sursa: www.e-retete.ro)