luni, 4 iun 2012 - Anul XVII, nr. 127 (5032)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7959 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Credinţa, un dar de la Dumnezeu

Credinţa este un dar ceresc care vine de la Dumnezeu. Ea este o descoperire de la Părintele Vieţii, cerându-ne să ascultăm de Dumnezeu. Prin păcat, omul a nesocotit aceasta perspectivă cerească de viaţă a credinţei. Din nou, ea ne-a fost revelată prin Iisus Hristos, care ne-a spus: „Eu pentru aceasta am venit în lume ca să spun adevărul” (Ioan 18:37) credinţei. „Nimenea nu cunoaşte pe Fiul decât Tatăl, nici pe Tatăl nimenea nu-L cunoaşte decât numai Fiul şi cel care va voi şi cel căruia va voi să-i descopere” (Matei 2:27), „Că oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan 5:16).

Apostolul Pavel mărturiseşte: „Împreună cu El ne-a sculat şi ne-a făcut să şedem în cele cereşti întru Iisus Hristos. Căci în har suntem mântuiţi prin credinţă; şi aceasta nu e de la noi, ci e darul lui Dumnezeu” (Efeseni 2:6-8).

Prin credinţa aceasta coborâtă din ceruri de la Dumnezeu, noi am dobândit legătura religiei cu Părintele vieţii din ceruri, precum spune Sfântul Apostol Iacov. „Toată darea cea buna şi tot darul desăvârşit de sus este, pogorându-se de la Părintele luminilor” (Iacov, 1:17). Înţelepciunea Raţiunii Divine a revelat raţiunii oamenilor „Toată Scriptura care este insuflată de Dumnezeu şi de folos spre învăţătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre deprinderea cea întru dreptate. Astfel omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit, bine pregătit pentru tot lucrul bun” (II Timotei 3:16-17).

Şi am ajuns ca prin credinţă să nu privim la cele ce se văd, ci la cele ce nu se văd, fiindcă cele ce se văd sunt trecătoare, iar cele ce nu se văd sunt veşnice” (II Corinteni 4:18).

Astfel noi am ajuns să înţelegem că lumea a fost creată prin Cuvântul lui Dumnezeu, „astfel cele ce se văd nu au fost făcute din nimic din cele ce se văd” (Evrei 11:3). Şi aşa „totul întru toate” este Dumnezeu, întru început, în prezent şi în viitor.

Noi oamenii, prin harul credinţei, ajungem să ne împărtăşim de cele sfinte şi dumnezeieşti puteri, credinţa revărsând în noi tăria de mari înfăptuiri miraculoase. Însuşi Iisus Hristos a spus: „De veţi avea credinţă puteţi muta şi munţii din loc. Căci toate sunt cu putinţă celui ce crede” (Marcu 9:25). Cei ce cred ajung să fie „fii ai luminii” (Efeseni 5:8).

Credinţa aduce în viaţa noastră o mare transformare divină. Pentru noi ştiut este că „fără de credinţă este cu neputinţă a plăcea lui Dumnezeu” (Evrei 2:6). Sfântul Apostol Pavel o mărturiseşte: „Viaţa mea în trup o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit şi S-a dat pe Sine însuşi pentru mine” (Filipeni 1:21). Viaţa noastră este în Dumnezeu, care este pentru noi calea vieţii în care ajungem ca să înfăptuim cele ce credem. Toate cele ce le facem le înfăptuim în prezenţa lui Dumnezeu. Însuşi Domnul a spus: „Iată Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârşitul veacului” (Matei 28:20). El este în noi şi cu noi, ca să înfăptuim cele ale credinţei.

În Sfintele Biserici pe care El le-a întemeiat, Iisus Hristos ne primeşte în Taina Sfântului Botez, în numele Sfintei Treimi, care ne dă har şi putere de a ne păstra această credinţă. Şi în Sfintele Sale locaşuri ne dă împărtăşirea cu Sfântul Său Trup şi Sfântul Său Sânge. Prin Sfintele Scripturi pe care le auzim în Sfintele Biserici noi primim Euharistia împărtăşirii cu înţelepciunea lui Dumnezeu. De aceea, pentru cine intră în locaşul lui Dumnezeu, ne cere să „lepădăm toata grija cea lumească la pragurile Bisericii...” Şi să avem acest crez de mărturisire: „în lumina Ta, Doamne, noi vedem lumina” (Psalm 35:9). Fericitul Augustin a avut acest crez de viaţă „Credo ut intelligam” („Cred ca să înţeleg”). Iar cei din Evul Mediu spuneau: „Intelligo ut credam” („Înţeleg ca să cred”).

Creştinii zilelor noastre, la sfârşitul Sfintei Liturghii, strigă cu bucurie: „Am văzut Lumina cea adevărată, am primit Duhul cel Ceresc; am aflat credinţa cea adevărată, nedespărţitei Sfintei Treimi închinându-ne, că aceasta ne-a mântuit pe noi”.

Pe această credinţă cerească a binecuvântat-o Iisus Hristos: „Credinţa ta te-a mântuit!”

Pr. Dr. Vasile VASILACHE

Arhimandrit Mitrofor

Sursa: www.crestionortodox.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Credinţa, un dar de la Dumnezeu.
 Vizualizări articol: 1020 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Credinţa, un dar de la Dumnezeu5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 4 iun 2012, 21:31:22

"Razboiul" nostru nu este cu crestinii, ci cu superstitiile primitive, credulitatea oarba si ignoranta promovata la nivel divin, ca fiind superioara ratiunii si gandiri critice cat si impotriva propagandei mincionase.
Nu avem absolut nimic cu crestinii, insa majoritatea acestora, avand in vdr. ca au fost indoctrinati de catre preoti, acum iau orice argument/intrebare adresata religiei care au fost inlantuiti de mici copii ca o ofensa personala, pt. ca au fost mintiti ca religia sta la baza personalitatii si caracterului lor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei