Peşte cu vin şi măsline
Poţi folosi orice fel de peşte, dar cel mai bine se potriveşte un peşte mai gras, fie de apă dulce, fie oceanic. Cantităţile sunt pentru patru porţii.
Ingrediente: 800 grame peşte (stavrid, scrumbie, crap), doi-trei căţei de usturoi, o legătură mică de pătrunjel, patru-cinci cartofi mai mari, un morcov şi o ceapă, 150 grame măsline fără sâmburi, un păhăruţ de vin alb (dar merge şi apă), ulei, sare, piper.
Preparare:
- Curăţă cartofii, morcovul şi ceapa şi pune-le la fiert. Curăţă şi spală bine peştele. Taie-l în bucăţi potrivite.
- Într-o tigaie, încinge puţin ulei şi pune la călit un căţel de usturoi. Când s-a rumenit, scoate-l şi aruncă-l. Pune apoi la prăjit peştele şi, când este rumenit, pune-l pe o farfurie.
- Strecoară uleiul şi pune-l din nou în tigaie. Adaugă restul de usturoi tăiat fin şi, când începe să sfârâie, adaugă un pahar de vin, un praf de sare, câteva boabe de piper şi piper măcinat. Adaugă măslinele şi o cană din apa în care au fiert legumele.
- Când clocoteşte, adaugă bucăţile de peşte şi cartofii deja fierţi, tăiaţi în bucăţi, şi lasă totul să fiarbă la foc mic, fără capac, maxim zece minute.
- Serveşte cu verdeaţă proaspătă pe deasupra.
Peşte cu bere - Un fel de mâncare de care nu te vei mai sătura!
Ingrediente: patru bucăţi mărişoare de file de peşte alb, două linguri cu făină amestecată, un vârf de cuţit de praf de copt, un pahar de bere, ulei, o lingură de pesmet, un cartof, şase căţei de usturoi, o lingură de suc de lămâie, sare, piper.
Preparare:
- Pune la fiert cartoful.
- Taie fileurile în două pe lung şi şterge-le bine de apă cu un şerveţel absorbant.
- Pune într-un castron făina, praful de copt, sare şi piper şi amestecă cu berea. Rezultă un aluat, ca o smântână subţire.
- Încinge ulei într-o tigaie, trece fileurile de peşte prin aluat, apoi prin pesmet şi prăjeşte-le pe fiecare parte, până când se rumenesc. Se ţin la cald.
- Striveşte cartoful fiert cu furculiţa, adaugă usturoiul pisat sau dat prin răzătoarea fină şi o linguriţă de suc de lămâie. Potriveşte de sare şi piper. Amestecă bine şi picură circa şase-şapte linguri de ulei, amestecând ca la maioneză.
- Întinde sosul peste peşte şi serveşte.
Crap cu sos
Un mod extrem de uşor de a prepara peştele. Este o reţetă care se pretează excelent la crap.
Ingrediente: un crap de 750 de grame – un kilogram, ulei, două cepe albe mari, 4-5 căţei usturoi, o linguriţă de cimbru pisat, 2-3 linguri bulion, un pahar de apă, un pahar de vin alb, un vârf de cuţit zahăr, sare.
Preparare:
- Taie peştele proaspăt (sau dezgheţat) în bucăţi nu prea mari, sărează-le şi lasă-le să stea într-un vas acoperit.
- Prepară următorul sos: căleşte ceapa tăiată mărunt în puţin ulei, apoi adaugă apa şi las-o să fiarbă la foc mic 10-15 minute.
- Adaugă zahărul, usturoiul strivit bine cu lama cuţitului, cimbrul şi bulionul.
- După ce sosul fierbe câteva minute, adaugă vinul, lasă sosul să ajungă din nou la fiert şi pune bucăţile de peşte.
- După ce dă un clocot-două, potriveşte de sare şi lasă să fiarbă acoperit, la foc foarte mic sau în cuptor, până când scade bine sosul.
- Serveşte cu verdeaţă proaspătă pe deasupra şi cu mămăligă sau rondele de cartofi.
(sursa: www.retete.eva.ro)