Biserica Ortodoxă se află în cea de-a VI-a săptămână a Postului Mare, acest pelerinaj duhovnicesc spre Praznicul Învierii Domnului. Săptămâna a VI-a sau a Floriilor e cadrul unei întreite înainte prăznuiri şi anume: pregătirea Sâmbetei lui Lazăr, a Duminicii Stâlparilor şi a Săptămânii Mari. Actualizarea dramatizată a Patimii, care e obiectul principal al imnologiei Săptămânii Mari a început încă din primele zile ale acestei săptămâni prin evocarea narativă a bolii, iar mai apoi a morţii lui Lazăr şi a mersului lui Hristos spre Ierusalim, unde va suferi Patima Sa câteva zile mai târziu.
În cadrul slujbelor cuprinse în cartea Triodului, în această perioadă se face pomenirea suferinţei lui Lazăr, a morţii lui, a înştiinţării Mântuitorului de boala lui Lazăr şi a morţii acestuia şi a drumului Domnului nostru Iisus Hristos spre Betania şi spre Ierusalim. Trimiterea de mesageri la Hristos de către Marta şi Maria reprezintă ostenelile Postului Mare realizate prin conlucrarea dintre acţiune şi contemplaţie, graţie cărora Hristos va veni prin Patima Sa, să ne izbăvească mintea înlănţuită în patimi.
După Avva Isaia, Lazăr simbolizează mintea înfăşurată în voinţa proprie, iar Marta şi Maria asceză şi plânsul. Luptând împotriva trândăviei, vom putea învia din întunericul "uitării de Dumnezeu" la lumina pocăinţei.
Sâmbăta lui Lazăr
În sâmbăta săptămânii a şasea, numită şi "Sâmbăta lui Lazăr", se face din nou pomenirea morţilor. Învierea lui Lazăr, fratele surorilor Marta şi Maria către Domnul Hristos o face este o anticipare a învierii de obşte a tuturor oamenilor şi este sărbătorită în Biserica Ortodoxă cu o zi înainte de "Duminica Intrării Domnului în Ierusalim", cele două zile alcătuind împreună hotarul şi puntea de legătură câtre Săptămâna Patimilor.
Duminica Floriilor
În Duminica Floriilor, a şasea a Postului Mare, se sărbătoreşte intrarea solemnă a Mântuitorului Hristos în Ierusalim, spre patima cea de bunăvoie. Ramurile înmugurite de salcie, sfinţite în biserici, se împart în această zi credincioşilor pentru a fi duse acasă şi aşezate lângă icoane. Şi în ziua de Florii se face, pentru cei care postesc, dezlegare la peşte. Această zi de praznic, ultima înainte Sfintelor Paşti, anticipează bucuria pe care o va aduce, peste o săptămână, Învierea lui Hristos - biruinţa asupra morţii.
Începând cu Duminica Floriilor, în fiecare seară se vor oficia Deniile specifice Săptămânii Mari. (Sursa: www.reintregirea.ro)