Salată de ciuperci
Ingrediente:
500 g ciuperci
2 linguri ulei de măsline
2 linguri oţet
sare
piper
o jumătate de legătură pătrunjel verde tocat
Mod de preparare:
Ciupercile se curăţă, se spală şi se pun la fiert într-o oală adâncă. Se adaugă sare şi piper după gust şi se lasă 10 minute, la foc mediu, până se înmoaie. Când sunt gata, se scurg de apă şi se lasă la răcit.
Când sunt suficient de reci, se taie felii nu prea subţiri şi se pun într-un castron. Separat, se face un sos din ulei, oţet, sare şi piper şi se toarnă peste ciuperci. La final se adaugă pătrunjelul tocat şi se amestecă uşor.
Salata se serveşte ca atare, cu mujdei de usturoi şi mămăligă, sau ca garnitură la diverse mâncăruri. Opţional, reţeta se poate înnobila cu caşcaval ras. (Sursa: bucătăria.net)
Dulciuri de post
1. Plăcintă de mere şi nucă măcinată
Timp de preparare: 40 minite
Ingrediente:2 kg mere, 1 cană (250g) făină, 1 cană (250g) griş, 1 cană (250g) zahăr, 3 linguri nucă măcinată, 4 pliculeţe zahăr vanilat, scorţişoară, ulei
Mod de preparare: Se răzuiesc merele cu tot cu coajă (bine spălate) şi se amestecă cu scorţişoara şi zahărul vanilat. Se amestecă făina, zahărul şi grişul şi se împarte în 2 părţi. Într-o tavă se pune suficient ulei, şi foaie (blat) de cca. 1-2 mm grosime.
Se pune o parte din praful preparat mai devreme, apoi jumătate din mere, se adaugă şi restul prafului, iar deasupra se pune cealaltă parte din merele răzuite. Deasupra se presară zahăr (cam 3 linguri) şi nuca măcinată. Se coace la cuptor cca. 35-40 minute. Uleiul se încălzeşte, merele îşi lasă zeama şi astfel se coc cele două straturi de cereale.
Prăjitura va fi extraordinară. Cu cât prăjitura este mai rece, cu atât prinde contur şi devine mai aromată.
2. Trandafir de post
Se face o maia din 200 ml nectar de fructe (portocale, caise, piersici), 30 gr drojdie şi două linguri de făină. Separat, se amestecă 400 gr făină, un praf de copt, 4 linguri de zahăr, 1 plic zahăr vanilat, zeama de la jumătate de lămâie sau portocală (iese aluatul mai fraged). Se frământă amestecul cu maiaua, un aluat moale, punând la frământat şi 60 ml ulei. Se lasă la dospit 2-3 ore.
Pentru umplutură avem nevoie de: 200 gr nuci, 5 linguri zahăr, 2 pliculeţe zahăr vanilat, 3 linguriţe cacao, 100 ml nectar. Se fierb până se omogenizează.
Se întinde o foaie pe care se pune umplutura, se rulează şi se taie în 10-12 bucăţi care se pun cu tăietura în sus, în tava rotundă unsă cu ulei sau în care s-a pus hârtie de copt. Se coace 30-40 minute la foc mediu. După coacere se unge cu miere şi se poate presăra cocos. Umplutura se poate face şi din dovleac, mere, vişine de compot.
(Sursa: http://delly.garbo.ro)