Salată de vinete cu nuci
Ingrediente:
1-2 vinete potrivite,
10-15 nuci,
50 ml ulei nucă sau măsline,
1 linguriţă coriandru boabe, măcinat proaspăt,
sare, piper,
Mod de preparare:
Vinetele se coc pe o tavă pe aragaz sau se pun pe o tavă acoperită cu folie de aluminiu. Tava se dă la cuptor pentru 15 minute, la 200°C. Se lasă să se răcească, se curăţă de coajă, se mărunţeşte, se pune într-un bol. Se adaugă uleiul, puţin câte puţin, amestecând continuu cu mixerul, se adaugă miezul de nucă mărunţit, coriandru, sare şi piper. Se serveşte cu pâine prăjită.
Chifteluţe cu fasole şi porumb
Ingrediente:
250 g fasole roşie boabe,
150 gr. porumb,
1 ceapă,
sare, piper, ulei măsline sau arahide, pesmet,
Mod de preparare:
Fasolea se lasă seara la înmuiat până a doua zi. Se pune la fiert în apă cu puţină sare, se schimbă apa de două ori. Se scurge bine de apă şi se pasează cu blenderul până se face un piure. Ceapa se toacă mărunt şi se amestecă cu fasolea, se adaugă şi boabele de porumb, sare şi piper. Se formează chifteluţele, se trec prin pesmet şi se prăjesc în ulei încins 5 minute pe fiecare parte.
Crochete de legume
Ingrediente:
1/2 cartofi făinoşi,
3 morcovi,
1 ţelină,
2 cepe,
100 g ciuperci,
5 linguri făină,
5 linguri pesmet,
1 legătură de mărar,
1 legătură de pătrunjel,
sare, ulei, piper,
Mod de preparare:
Cartofii, morcovii, ţelina se curăţă, se pun la fiert în apă cu sare. Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în ulei până devine aurie, apoi se adaugă ciupercile tocate mărunt şi se lasă să se înăbuşe. Legumele fierte se dau prin maşina de tocat. Se pun într-un vas, se amestecă cu ceapa şi ciupercile călite, mărarul şi pătrunjelul tocat fin, sare, piper şi făină. După ce ingredientele s-au incorporat, se formează crochete, se dau prin pesmet şi se prăjesc în ulei încins.
Pastă de măsline
Ingrediente:
250 g măsline,
1 cană orez fiert,
2 linguri suc de lămâie,
3 linguri apă,
1 ceapă,
1 legătură de pătrunjel,
sare,
Mod de preparare:
Măslinele se mixează, după ce li s-au scos sâmburii. Ceapa se toacă fin şi se amestecă cu restul ingredientelor. Pasta obţinută se serveşte pe pâine.
(sursa: www.gastropedia.ro)