Paste cu fasole şi busuioc
Ingrediente:
(pentru două porţii)
3 linguri de fasole
50 gr. paste fantezia
1 cartof
1/2 morcov
2 cuburi cât o nucă de ţelină rădăcină
2 linguri de ulei
câteva frunze de busuioc, sare
1/2 linguriţă usturoi uscat
Preparare:
- am pus la înmuiat fasolea 6 ore, aşa scrie pe pungă
- am clătit-o şi am pus-o la fiert în oală sub presiune pentru 10 minute
- am deschis oala şi am aruncat apa, am clătit fasolea, am adăugat altă apă caldă peste ea cât să o cuprindă, cartoful curăţat şi tăiat cuburi, ţelina cuburi şi morcovul curăţat, dar întreg, şi am mai lăsat să fiarbă în oala sub presiune 15-20 minute
- am răcit din nou oala şi am deschis capacul; pentru că fasolea era deja fiartă, am adăugat pastele şi am pus din nou să fiarbă 9 minute, atât cât scria pe punga acestora că este timpul necesar
- între timp, am rupt cu mâna jumătate din busuioc, l-am pus într-un castron împreună cu usturoiul şi cu uleiul.
- când pasta e fiartă, stingeţi flacăra şi adăugaţi restul frunzelor de busuioc rupte în bucăţi mici
- serviţi în farfurie cu uleiul aromatizat pe care îl turnaţi prin strecurătoare ca să nu adăugaţi şi usturoiul. Aroma va fi mai delicată şi usturoiul nu va acoperi fasolea, busuiocul.
Paste cu dovleac
Ingrediente:
-500 g dovleac galben (turcesc) ;
-o ceapă potrivită;
-3 căţei usturoi;
-sare, piper, busuioc;
-ulei;
-paste;
Preparare:
Se pune la călit ceapa şi usturoiul, cu puţin ulei, tăiate mărunt. După ce s-au înmuiat, se adaugă dovleacul (curăţat de coajă şi seminţe şi tăiat cubuleţe). Se acoperă cu apă, se sărează şi piperează după gust, apoi se adaugă şi busuiocul.
Se lasă până ce se moaie bine dovleacul şi scade apa. Pastele se fierb în apă sărată, se scurg de apă şi se pune o lingură de ulei (preferabil de măsline) peste ele, ca să nu-şi schimbe volumul... vor deveni şi mai gustoase.
Spaghete cu soia
Ingrediente:
- un pachet de soia granule
- un pachet de spaghete
- un borcan de sos tomat
- un căţel de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline
- o ceapă bună
- 2 linguri de busuioc şi pătrunjel şi alte verdeţuri care vă plac
Preparare:
Se căleşte ceapa tăiată mărunt în uleiul de măsline şi cu un piculeţ de apă, apoi se adaugă soia (deja fiartă, după instrucţiunile de pe ambalaj, în jur de 25-30 de minute în apă cu condimente), se lasă în tigaie 2-3 minute, apoi se adaugă sosul tomat, se amestecă bine, se lasă până se omogenizează totul şi se adaugă verdeţurile dorite.
În acelaşi timp, când se începe cu ceapa, se pune şi o oală cu apă la fiert şi se fierb pastele câte minute doriţi.
Menţiuni:
Le amestecaţi pe toate: pastele, cu sosul, cu soia, sau puneţi în farfurie sosul peste spaghete.
(sursa: www.reteteculinare.ro)