Plăcintă cu ciuperci
Ingrediente:
500 g făină
200 ml apă
50 ml untdelemn
o linguriţă cu oţet
sare
pentru umplutură:
două kg ciuperci de pădure
două cepe
verdeaţă
untdelemn
sare
piper
Mod de preparare:
Din făină, apă, untdelemn, oţet şi puţină sare se frământă un aluat elastic care se lasă la rece o oră, să se odihnească. Ciupercile curăţate se fierb în apă cu sare 15 minute, apoi se scurg.
Ceapa tocată se căleşte în două linguri cu untdelemn apoi, după ce se răcoreşte, se amestecă împreună cu ciupercile şi verdeaţa tocate şi se potriveşte de sare şi piper.
Jumătate din cantitatea de aluat se întinde în foaie subţire, peste care se pune jumătate din cantitatea de umplutură, apoi se rulează din ambele părţi, obţinându-se un sul dublu. La fel se procedează şi cu cealaltă jumătate. Se aşază sulurile într-o tavă unsă cu untdelemn şi se coc la foc potrivit circa o oră. Când plăcinta s-a răcit, se taie şi se poate servi.
Plăcintă cu ciuperci şi praz
Ingrediente:
pentru aluat:
un kg făină de grâu
două pachete de margarină
2-3 linguri de apă
un praf de copt
o jumătate de linguriţă de oţet
pentru umplutură:
un kg praz
500 g ciuperci
mărar
untdelemn pentru călit
Mod de preparare:
Se stinge praful de copt cu oţetul şi se toarnă peste făina de grâu. Se adaugă margarina înmuiată bine şi se frământă până se obţine un aluat elastic care se împătureşte şi se dă la rece. Se spală prazul şi ciupercile.
Prazulse taie rondele, iar ciupercile felii şi se călesc în puţin untdelemn, într-o tigaie. Se lasă să se răcorească, apoi se adaugă mărarul tocat şi o lingură de făină, să se obţină o compoziţie legată. Din aluat se întind 3 foi de mărimea tăvii de cuptor. Se pune mai întâi o foaie în tava unsă cu margarină sau untdelemn şi se bagă la cuptor, să se coacă. După ce s-a copt, foaia se scoate din tavă şi în locul ei se pune altă foaie de plăcintă, crudă.
Se aşază deasupra jumătate din umplutură, se pune foaia de plăcintă coaptă, apoi restul de umplutură şi încă o foaie de plăcintă, crudă. Foaia de plăcintă coaptă de la mijloc va absorbi surplusul de zeamă din umplutură. Se dă tava la cuptor, la foc potrivit, timp de 50-60 de minute.
(Sursa: www.restaurantedelux.ro)