Prăjitura cu gem
Ingrediente:
Aluat:
250 g făină,
25 g drojdie de bere
7 linguri de zahăr
5 linguri ulei,
50 ml apă caldă
¼ linguriţă bicarbonat
1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet
un praf de sare
1 lingură coajă rasă de lămâie
Umplutură: 1 borcan gem sau marmeladă, 4 linguri nuci pisate
Mod de preparare:
Drojdia de bere se pune la dospit în puţină apă caldă, cu 1 lingură zahăr. În făina cernută se înglobează zahărul, bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie sau oţet, drojdia, sarea, uleiul şi coaja rasă de lămâie. Se frământă aluatul şi se lasă să se odihnească 1 h . Se fac două foi, care se ung pe rând cu gem, apoi se presară nuca. Se rulează fiecare foaie şi ambele rulade şi se aşează în tavă. Se taie în felii groase şi se coc la foc potrivit.
Cartofi cu ciuperci
Ingrediente:
500 g cartofi
250 g ciuperci
Sare, mărar, pătrunjel, o ceapă mică
1 vârf de cuţit nucşoară
jumătate de lingură de făină
puţina zeamă de lămâie, ulei
Mod de preparare:
Ciupercile se spală şi se toacă mărunt.
Se călesc în ulei, într-o tigaie cu capac.
Se adaugă ceapă tocată.
Se presară făina, se adaugă sare, se stoarce puţină lămâie şi se adaugă verdeaţa tocată şi nucşoara.
Cartofii se curăţă de coajă şi dacă sunt mari se taie în 2 sau în 4.
La cartofii mici, se taie un căpăcel. Se scobesc şi se umplu cu ciupercile preparate. Se aşează într-o cratiţă cu ulei, se adaugă puţină apă şi se fierb înăbuşit până se înmoaie.
(sursa: www.retete-post.ro)