Salată marocană de sfeclă roşie
O salată dulce-acrişoară, foarte sănătoasă şi aspectuoasă.
Ingrediente:
2 sfecle roşii
2 linguri ulei (de măsline)
1/2 lămâie
1 căţel usturoi (sau 1/2 ceapă)
1/4 legătură pătrunjel (sau coriandru, dacă vă place)
1 vârf linguriţă chimion măcinat
sare, piper, chili
Preparare:
Se fierbe sfeclă roşie curăţată de coajă în multă apă cu sare, până intră furculiţa uşor în ea. Se lasă să se răcorească, apoi se taie cubuleţe.
Se striveşte usturoiul (sau se toacă ceapa mărunt). Se stropeşte cu o lingură suc de lămâie şi se lasă să stea 10 minute. Se adaugă uleiul şi se amestecă până devine ca o emulsie.
Se presară sfecla cu sare, piper, chili şi chimion. Se amestecă uşor.
Se toarnă dressing-ul şi se amestecă iar uşor.
Se adaugă pătrunjelul tocat fin şi se stoarce restul de suc de lămâie. Se amestecă uşor şi se gustă de condimente.
Se lasă să stea o oră să se amestece gusturile, apoi se poate servi cu felii de lămâie alături pentru cine o doreşte mai acrişoară.
Supa „falsă” de pui
Supă de post... ca-n Sălaj. Imită culoarea şi gustul celei mai gustoase supe făcute pe un pui de casă, însă este preparată doar din morcovi şi ţelină. La noi, această supă se serveşte cu „răzălăi” făcuţi în casă în loc de tăiţei sau fidea.
Ingrediente:
3 morcovi
150 gr. rădăcină ţelină
1 linguriţă piper boabe
3 linguri ulei
100 gr. „răzălăi” (tăieţei/fidea fără ou pentru varianta de post)
pătrunjel verde
sare
Porţii:3-4
Timp de preparare: 1 oră
Preparare:
Se dau doi morcovi pe răzătoarea mică. Se încinge uleiul într-o oală şi se călesc morcovii, timp de 15 minute, la foc mic. Se amestecă din când în când în ei.
Se adaugă 1,5 litri apă peste morcovii căliţi, împreună cu ţelina tăiată felii, 1 linguriţă sare şi piperul boabe. Se fierbe totul la foc mediu timp de 30 minute.
Într-o altă oală se pune la fiert multă apă cu sare şi când apa fierbe se adaugă morcovul rămas tăiat rondele şi răzălăii (tăiţeii). Se fierb puţin peste 10 minute (verificaţi să fie fierţi răzălăii - tăiţeii). Dacă folosiţi tăiţei cumpăraţi, consultaţi timpul de fierbere de pe pachet.
Se strecoară supa preparată pe morcovii răzuiţi.
Se strecoară răzălăii (tăiţeii) şi morcovii rondele. Se pun în supă. Se mai adaugă în supă cam 3 linguri din morcovii răzuiţi. Se drege supa de sare. Se serveşte cu pătrunjel verde tocat.
(Sursa: www.e-retete.ro)