Prăjitură cu mere şi cafea
Ingrediente:
250 ml cafea preparată mai slăbuţă
6 linguri de zahăr
8 linguri de făină
3-4 linguri margarină topită
1/2 cană stafide
1 cană mere (decojite) tăiate cubuleţe
1 plic praf de copt, esenţă rom, vanilie
zahăr farin, zahăr vanilat;
Preparare:
Se amestecă într-un vas făina, zahărul, cafeaua şi praful de copt, până se omogenizează. Apoi se adaugă şi margarina topită, trebuie să arate ca o compoziţie de chec. Se unge o tavă cu ulei, se tapetează cu făină şi se toarnă aluatul, se aşează merele şi stafidele, distribuindu-se uniform pe toată suprafaţa. Se dă la cuptor pentru 20-25 min. Se lasă să se răcească bine în tavă, apoi se pudrează cu zahăr farin, amestecat cu zahăr vanilat.
(sursa: http://monden.firesse.ro)
Turtă dulce de post
Ingrediente:
500 g zahăr,
500 ml. cu apă,
2 pliculeţe praf de copt,
1 pliculeţ praf de scorţişoară,
făină cât cuprinde, pentru un aluat un pic mai consistent decât aluatul de chec (500 g).
Mod de preparare:
Zahărul se caramelizează şi se lasă să se ardă nu prea mult, să nu fie amar, pentru a avea o culoare maronie. Se adaugă apa şi se lasă pe foc până se topeşte toată bomboana. Se dă deoparte de pe foc şi se lasă să se răcească. Praful de copt se stinge cu puţin oţet şi se adaugă la siropul de zahăr ars. Tot în sirop se adaugă şi scorţişoara pudră. Se amestecă bine totul. Se adaugă făina. Se toarnă compoziţia într-o tavă unsă şi tapetată cu făină sau îmbrăcată cu hârtie de copt şi se coace.
Mod de servire:
Se face o glazură de zahăr, de ciocolată sau ce altă glazură doriţi şi se unge turta dulce cu această glazură.
(sursa: www.culinar.ro)