joi, 16 feb 2012 - Anul XVII, nr. 38 (4943)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Cuvântul - darul lui Dumnezeu pentru om

Încă din momentul creării sale, omul a fost înzestrat de către Dumnezeu cu raţiune, sentiment şi voinţă. Raţiunea aduce cunoaşterea lui Dumnezeu în suflet, iar această cunoaştere se transpune în gând şi gândul în faptă. Prima parte a faptei este cuvântul sau tâlcuirea vorbită a raţiunii. Acesta, cuvântul, poate fi vorbit sau scris, în funcţie de înzestrarea psihică a omului şi de capacitatea lui de a înţelege anumite lucruri din viaţă.

În fiecare zi rostim sute sau mii de cuvinte, uneori fără să le pricepem sensul şi prea puţine ne rămân aşezate în suflet sau, mai rar, pe hârtie, cum spune latinul: „Littera scripta manent, volat irrevocabile verbum”.

Cuvântul poate zidi sufleteşte sau poate duce la pierzare. Cuvântul bun este de inspiraţie dumnezeiască, căci fără Dumnezeu nimic nu se mişcă în lumea aceasta.

 

Orice om este dator să-L laude pe Dumnezeu prin cuvânt

Prima rostire a cuvântului la începutul fiecărei zile este rugăciunea: „Deschide-voi gura mea şi voi lăuda pe Domnul şi cuvânt  răspunde-voi…”(Canonul Utreniei). Sfânta Scriptură ne învaţă că lauda adusă lui Dumnezeu îl zideşte sufleteşte pe om şi-l înalţă spre cer: „…aduce-ţi lauda buzelor voastre înaintea Domnului…” şi „pururi lauda Lui în gura mea…” (Psalmistul David).

Cuvinte înălţătoare a rostit însuşi Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, în timpul şederii Sale pe pământ. Cuvântul este mai valoros decât hrana şi îmbrăcămintea sau avuţiile lumii acesteia trecătoare. Când diavolul a vrut să-L ispitească pe Mântuitorul în pustie, Acesta i-a răspuns: „…nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul bun…” (Matei 4,4 )

Orice om este dator să-L laude pe Dumnezeu prin cuvânt. Deci, aici vedem rolul ziditor al cuvântului rostit. În relaţiile dintre oameni se folosesc cuvinte ce definesc anumite caractere şi, astfel, observăm diferite structuri sufleteşti. Cuvântul poate duce şi la pierzanie atunci când este rostit ca sentinţă, fără o judecată prea atentă. Cu un cuvânt, tâlharul de-a dreapta a câştigat raiul, iar tot prin cuvânt, cel de-a stânga s-a făcut fiu al gheenei.

Noi, oamenii, ar trebui să rostim doar cuvinte înălţătoare, deoarece ne facem părtaşi la dumnezeire. Dumnezeu este atât de bun cu noi, încât: „…El face să răsară soarele peste cei buni şi peste cei răi şi plouă peste cei drepţi şi peste cei păcătoşi…” (Matei 5,45 ). Cuvântul lui Dumnezeu face să răsară arta pictorilor, luminarea poeţilor, gândirea savanţilor…” (Acatist  de mulţumire ).

Cuvântul scris are rolul de a-l întări pe primul-cuvântul rostit. El capătă formă de lege şi poate la fel - zidi sau pierde - un suflet. A folosi cuvintele combinate în forma scrisă înseamnă, după părerea mea, a te dărui generaţiei viitoare sau a-şi semna un certificat de nemurire. Oricine va citi câteva însemnări, îşi va aduce aminte de tine şi va descoperi că în spatele cuvintelor se ascunde una sau mai multe persoane. Poate nu ştim prea multe despre ele, dar aflăm din cuvintele scrise, lăsate ca un testament. Aflăm, de pildă, despre contextul istoric în care s-au desfăşurat anumite evenimente, a trăit o anumită persoană, ce aspiraţii a avut, ce stări sufleteşti a avut, etc.

Oricine ar putea scrie cuvinte, dar ele nu trebuie să fie, vorba poetului: „…cuvinte goale/ Ce din coadă au să sune…”, ci cuvinte pline de sens şi viaţă, căci sâmburul cuvântului este însăşi viaţa, lumina şi căldura care vine  şi se întoarce la Dumnezeu.

Prin cuvinte scrise, Sfinţii Părinţi ai Bisericii au vorbit lumii despre Dumnezeu şi Sfânta Treime, despre Mântuitorul Iisus Hristos, despre Maica Domnului.

 

„Tinerii noştri să rostească sau să scrie cât mai multe cuvinte bune”

Prin scrierile lor, poeţii noştri au amintit Taina întrupării Fiului lui Dumnezeu – Mihai Eminescu („Luceafărul”).

Nu toate cuvintele rostite sau scrise vor rămâne: multe vor fi uitate, ascunse sau „îngropate”, căci nimeni nu le va şti vreodată,….doar bunul Dumnezeu. Nici Sfânta Scriptură nu le consemnează pe toate, ci doar o parte dintre ele, aşa cum spune Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan: „Dar sunt şi alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus şi care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că lumea aceasta n-ar cuprinde cărţile ce s-ar fi scris…” (Ioan 21,25)

Să-i îndemnăm, aşadar, pe tinerii noştri să rostească sau să scrie cât mai multe cuvinte bune, pentru a-i înălţa sufleteşte pe alţii!

(Preot Romică CARP, Parohia Siliştea Nouă, Dolhasca)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cuvântul - darul lui Dumnezeu pentru om.
 Vizualizări articol: 882 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cuvântul - darul lui Dumnezeu pentru om5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Un excelent articol trimis de
(16 feb 2012, 12:27:16
numai bun pentru enoriasii din Silistea Noua, Dolhasca. Aia nu stiu ca Homo Sapiens are cam 200 000 de ani, adica cu vreo 193 000 de ani mai mult decat lumea construita de Dumnezeu - cf. Bibliei. Or fi existat si cuvantat fara sa stie, alta explicati "nu ezista".
1.1  RE: Un excelent articol trimis de
(16 feb 2012, 13:01:31
cata vreme ..o organizatie,cult,secta partid sau altceva iti dicteaza cum sa te imbraci ce sa mananci sau la ce sa te uiti...crezand ca mai au si secretele vietii si a  ☭  iti dai seama ca totul e o minciuna.de mii de ani toata lumea striga catre cer...si nimic
1.2  RE: Un excelent articol trimis de
(16 feb 2012, 15:33:34
fosilele hominidului Lucy 2,4 milioane de ani
fosilele hominidului Lucy 4,4 milioane ani
1.3  RE: Un excelent articol trimis de
(16 feb 2012, 15:35:20
erată: Ardi = 4,4 milioane de ani.
ăștia de 6000 de ani fătați de Adam sunt copchii de țâță.
2.   Greieri.. trimis de
(16 feb 2012, 15:08:36
"Prin scrierile lor, poeţii noştri au amintit Taina întrupării Fiului lui Dumnezeu – Mihai Eminescu („Luceafărul”)". Daca dumneata ai reusit sa sintetizezi asta din poezia "Luceafarul", ori esti spalat pe creier, ori incerci sa ne speli pe noi. In plus, asocierea lui Eminescu cu orice aspect al credintei, este la fel de fortata ca numirea lui Stefan cel Mare "sfant".
Stim ca Biserica cauta sa transforme orice a fost zamislit de tara asta, in ceva sfant, de provenienta divina sau cu tenta religioasa. Probabil peste 300 ani si Ceausescu va fi "cel milostiv si sfant".
3.   Subscriu Sire! trimis de
(16 feb 2012, 15:25:47
Unde morții mă-tii de popă habotnic vezi tu la Eminescu zămislirea nu stiu cărui prieten imaginar?
Băi bou cu sutană tu de jignești inteligența celor ce au decshis și altă carte decât NT?
Câtă cultură religioasă și filosofică avea Eminescu nu aveți voi toată popimea hapsână și nesimțită la un loc.
Citește mai bine în Scrisoarea I versurile ce debutează cu
„La-nceput, pe când ființă nu era nici neființă,
Pe când totul era lipsă de viață și voință,” ...
și vezi că acestea fac trimitere la un Imn vedic (Imnul Creației din Rig Veda, cosmogonie cu care Eminescu era foarte familiarizat )
Iar mai jos regăsești teoria evoluționistă a „punctului incipient” care începe „să se miște”! Denumirea de Tatăl este metaforică și n-are a face cu dumnezeul ebreu, tatăl nemilostiv al rabinului răpănos crucificat pentru revoltă.
BOULE de popă, lasă-l în pace pe Eminescu, nu-l îmbălați și pe el cu mormăielile voastre iraționale.
4.   Comentariu trimis de
(16 feb 2012, 18:56:37
pot intelege si accepta ca inteligenta unora e jignita de "aberatiile" popilor,dar nu pot intelege ura cu care isi exprima frustrarea......pana la urma civilizatia inseamna dialog,toleranta.
pun si eu o intrebare de la om la om:de ce trebuie sa injuri credinta unor oameni,sa i faci prosti,ca nu ti impartasesc ideile savante inspirate din umanism si new age??
cu alte cuvinte,lasati ne in legea noastra sa traim linistiti,ca nu va poarta grija nimeni!!
4.1  RE: Comentariu trimis de
(17 feb 2012, 09:15:54
Băi băiețașule!
un studiu recent concluziona faptul că cei ce declară atei sunt persoane cu un nivel ridicat de pregătire care, în ansamblul societății, SUNT CEI MAI TOLERANȚI.
Cei mai intoleranți s-au dovedit a fi talibanii fanatici creștini, deținătorii ADEVĂRULUI ABSOLUT.
În baza acestor concluzii m-am abținut mult timp de a mai comenta ceva, tocmai pentru a confirma concluzia studiului. Dar când văd că un bărbăs ăăducghios începe să sucească pochește și creația eminesciană, mă apucă dracii!
JOS LABELE DE PE EMINESCU, FANATICILOR!
4.2  RE: Comentariu trimis de
(17 feb 2012, 09:27:53
Și fiindcă nu ai fost politicos uite un exemplu când m-am abținut de la a comenta.
Acum câteva ediții a fost un articol despre rugăciunea Tatăl Nostru. Bla, bla, bla, obișnuitele abureli. Deși știam care este originea reală a rugăciunii, m-am abținut din bun-simț, conștient fiind că nu are rost să înveți o babă fizică atomică.
Dar dacă m-ai enervat ia de aici forma unei rugăciuni mai vechi cu cel puțin 200 de ani față de absolventul facultății eseniene din peșterile mării moarte:
„Tatăl nostru Care-le ești în Cer și milostiv cu noi, o Doamne Dumnezeul nostru, slăvit fie Numele Tău și slăvită fie amintirea TA deasupra în Cer și dedesubt pe pământ. Fie Împărăția Ta acum și pururi. Căci Sfântul Om din Bătrâni a spus, remite și iartă-le tuturor oamenilor toate câte mi-au făcut mie; și nu ne duce în ispită, ci ne scapă de cele rele; căci a Ta este Împărăția și Tu vei Împărăți în slavă în veci și în vecii vecilor. Amin.”

Ia zi puiule, știi ceva despre Kabbala ? ia spune cine a fost cei mai strașnici kabbaliști ai sfârșitului sec I î.e.n?
Ioan și cu ucenicul său ……?
5.   DUMNEZEU este CUVÂNTUL trimis de
(16 feb 2012, 20:46:10
Părinte, FELICITĂRI pentru articolul postat. Păcat de vorbele urâte ale unora, DAR oamenii au ÎNCĂ !!! liberul arbitru. Asta până Se va supăra HRISTOS pe noi şi ne va conduce cu TOIAGUL DE FIER. Ce să-i faci: copiii obraznici trebuie cuminţiţi uneori...
Nicio grijă, Părinte, Noi suntem pentru CUVÂNT. Doamne ajută!

Şi ar fi bine cei de la ziar să se ţină de CUVÂNT! Să nu mai accepte folosirea unui limbaj obscen. Ruşine!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei