În a doua zi de Crăciun, luni, pe 26 decembrie, la Catedrala Naşterea Domnului din Suceava – Mărăşeşti, a avut loc o slujbă arhierească, la care a fost prezent ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor numeros de preoţi, cu prilejul Hramului catedralei.
Răspunsurile la rugăciuni, dar şi un buchet de frumoase colinde româneşti au fost interpretate de corul pe patru voci al catedralei, coordonat de profesoara Ştefania Amos. Credincioşii au venit în număr mare la slujba de luni, mai ales că este o tradiţie a ultimilor ani ca, în a doua zi de Crăciun, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor să fie prezent în mijlocul credincioşilor de la Catedrala „Naşterea Domnului” şi să-i binecuvânteze.
Păstrarea credinţei şi valorilor lăsate de strămoşi
În cuvântul său de învăţătură, de la finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Pimen le-a vorbit celor prezenţi despre credinţa strămoşească, credinţa ortodoxă, pe care o moştenim de la strămoşi, care s-au luptat pentru a o păstra şi transmite mai departe. Arhiepiscopul Sucevei nu a uitat să amintească şi de valorile culturale pe care le deţine Bucovina, mănăstiri, biserici apreciate şi de străini, de oameni care au o altă credinţă decât noi, dar care preţuiesc picturile, arhitectura bisericilor, icoanele foarte vechi, valori inestimabile ale acestui popor. Arhiepiscopul Sucevei a spus că şi în regimul comunist au existat oameni care au preţuit valorile culturale, le-au protejat, aşa cum şi astăzi sunt doar anumite persoane care ajută la păstrarea monumentelor istorice, culturale, înţelegând rostul lor.
„Nu a picurat, ci a vărsat”
Printre credincioşii aflaţi luni la Catedrala Naşterea Domnului s-a numărat şi primarul Sucevei, Ion Lungu, despre care ÎPS Pimen a spus că „a ajutat în mod deosebit, atât financiar, cât şi sufleteşte, biserica, lucrările care se desfăşoară la catedrala Sucevei”. „Nu a picurat, ci a vărsat”, a spus Arhiepiscopul Sucevei, făcând referire la fondurile pe care primarul Ion Lungu le-a acordat construirii catedralei de pe Mărăşeşti.
„Singurul primar care a sprijinit catedrala substanţial şi constant”
La rândul său, preotul paroh al catedralei, Petru Argatu, a completat că Ion Lungu este „singurul primar care a sprijinit catedrala substanţial şi constant”. Preotul Argatu a mai spus că „fără ajutorul primarului Ion Lungu nu reuşeam să ajungem cu lucrările la catedrală în acest stadiu. Doar în acest an, am realizat finisaje interioare – altar, naos până la balcoane (la gata), bolţi centrale, aproximativ 7.000 de metri pătraţi de finisaje. Tot în acest an, s-a făcut şi o parte din finisajele exterioare, de la cota +38, la cota +18, s-au pus ferestrele, care au un sistem automat de deschidere - închidere, s-au făcut şarpante, s-a acoperit biserica cu tablă de cupru, peste 2.500 de metri pătraţi. Mai avem nevoie de circa două tone de tablă, după ce au intrat deja în acoperiş 4,5 tone de tablă. Am finalizat şi instalaţia electrică în interior”.
Lucrări pentru anul viitor
Pentru anul 2012, urmează alte lucrări de amploare la catedrală, continuarea finisajelor în interior, balcoane, pereţi, partea electrică, încălzire în pardoseală, montarea pardoselii de granit, confecţionarea catapetesmei, finisaje la exterior, şarpante.
Părintele Petru Argatu a spus că un merit deosebit în derularea lucrărilor la Catedrala Naşterea Domnului îl au echipa tehnică, arhitectul catedralei, consiliul parohial şi credincioşii care au înţeles importanţa acestui lăcaş de închinăciune şi au sprijinit cu cât au putut fiecare ridicarea catedralei. „În permanenţă am avut spijinul ÎPS Pimen, care ne-a dat sfaturi şi ne-a încurajat mereu. Pentru toate acestea îi mulţumim, la fel şi primarului Ion Lungu, fără de care nu am fi putut continua lucrările la catedrală, mai ales că se adunaseră facturi restante, care trebuiau neapărat achitate”.
Pachete pentru bătrâni şi copii
Nici activitatea filantropică nu este neglijată la Catedrala „Naşterea Domnului”, unde, în fiecare an, bătrânii, oamenii singuri, neputincioşi, dar şi copiii din parohie primesc daruri. Cei care nu au putut veni la biserică să-şi primească pachetele de Crăciun au fost vizitaţi de consilierii bisericii acasă. Aceştia le-au oferit daruri bătrânilor care nu se pot deplasa. La finalul slujbei de luni, în timp ce preoţii împărţeau credincioşilor anaforă şi îi miruiau, un cor de copii de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou Suceava, a interpretat mai multe colinde, spre bucuria celor prezenţi. Îmbrăcaţi în straie populare, nerăbdători să cânte colinde, micuţii au fost ţinta fotografilor, a credincioşilor care îi priveau cu admiraţie, pentru că s-au străduit să de-a vestea cea mare, în felul lor, cu glasuri de îngeri, vestea Naşterii Domnului Iisus Hristos.