La Catedrala Romano-Catolică din municipiul Suceava a avut loc joi seara tradiţionalul „Concert de Crăciun”, susţinut de maestrul Grigore Leşe, despre care cineva spunea că „nu este un rapsod, ci un vestitor, întrucât face din cântec o euharistie din care se împărtăşesc cei care îl ascultă”.
„O seară minunată cu bogate daruri spirituale”
Concertul, care s-a circumscris programului „Crăciun în Bucovina”, l-a readus la Suceava la momentul solstiţiului de iarnă pe muzicianul care promovează folclorul autentic, un veritabil „arheolog al tradiţiilor româneşti”, care a concertat în spaţiul sacru al catedralei acompaniat de muzicologul Marcel Costea (orgă), iranianul Amir Hodai (voce, instrument persan cu coarde) şi colindătorii din Munţii Apuseni, Răzvan Roşu şi Pavel Nicolae.
Concertul de Crăciun, la care publicul a participat cu bucurie, le-a oferit sucevenilor, aşa cum a spus în deschidere pr. decan Iosif Păuleţ, „o seară minunată cu bogate daruri spirituale”.
Grigore Leşe, care a început concertul în rezonanţele arhaice ale unui colind de invocare a Soarelui („Răsai Soare / Cât de mare / Şi-ncălzeşte / Lumea tare...”), a vorbit despre funcţia magică şi despre „dimensiunea colindei”, prezentându-i totodată pe cei cu care s-a însoţit în realizarea acestui spectacol care reuneşte „relicve şi structuri muzicale” aparţinând mai multor culturi.
„Nici o sărbătoare-n lume / Nu are mai mândru nume / Ca Naşterea lui Cristos / În Viflaimul frumos”
Sufletul occidental al compozitorului şi muzicologului Marcel Costea, organist, capelmaistru al Catedralei Romano-Catolice „Sf. Iosif” din Bucureşti (cu peste 600 de concerte susţinute în ţară şi străinătate), s-a întâlnit cu cel al zoroastrianului persan Amir Hodai şi cu sufletul românesc reprezentat de Grigore Leşe (voce, fluier) şi cei doi moţi din Apuseni, între care unul în vârstă de 91 de ani.
Concertul de vestire a Sărbătorii Crăciunului („Nici o sărbătoare-n lume / Nu are mai mândru nume / Ca Naşterea lui Cristos / În Viflaimul frumos”) a fost apreciat cu aplauze de audienţă, determinându-i pe protagonişti să revină cu o surpriză la care publicul a asistat şi a cântat în picioare: „Cântă cucu-n Bucovina” şi colinda de încheiere „Viţă verde, iedera”.
(24 dec 2011, 16:46:45