Slujbă arhierească, duminică, la Mănăstirea Voroneţ, în ziua Sfântului Daniil Sihastrul – 18 decembrie, când s-a serbat cel de-al doilea hram.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor numeros de preoţi. Arhiereul a fost întâmpinat, duminică dimineaţă, cu pâine şi sare, de stareţa Mănăstirii Voroneţ, stavrofora Irina Pântescu, împreună cu monahia Gabriela Platon şi celelalte măicuţe de la Voroneţ.
Primele colinde
Ca în fiecare an, paraclisul mănăstirii a fost neîncăpător pentru mulţimea de credincioşi care au dorit să fie prezenţi la sărbătoarea celui de al doilea hram al mănăstirii. Ornat cu crenguţe de brad, cu multe flori, paraclisul mănăstirii s-a dovedit un loc în care doar credinţa şi iubirea dintre oameni şi-a găsit sălaş. Răspunsurile la rugăciune, dar şi primele colinde de Crăciun au fost date de obştea de maici de la Mănăstirea Voroneţ.
Îndemnaţi de maica stareţă, stavrofora Irina Pântescu, toţi credincioşii din biserică au cântat colinde, dar şi rugăciunea „Tatăl nostru”. La finalul Sfintei Liturghii, în timp ce credincioşii erau miruiţi de preoţi şi primeau anaforă, un grup de colindători, elevi de la Şcoala cu clasele I – VIII Nr. 3 din Gura Humorului, coordonaţi de profesoara Daniela Gavrilean, au interpretat un buchet de colinde, care au bucurat sufletele credincioşilor aflaţi la Voroneţ. După Liturghie, credincioşii au fost invitaţi în trapeza mănăstirii, unde au luat parte la o agapă frăţească. În timpul Liturghiei, un tânăr teolog, Alexandru Cojocari, a fost hirotonit diacon şi a primit binecuvântarea ÎPS Pimen.
„Sfaturile pustnicului i-au fost de mare folos”
ÎPS Pimen a amintit în cuvântul său de învăţătură că voievodul Ştefan cel Mare a avut „un duhovnic, un călugăr, un pustnic de la care a cerut sfaturi. Acesta a fost Cuviosul Daniil Sihastrul, care l-a îndemnat pe voievod să nu-şi piardă demnitatea, credinţa, să lupte pentru credinţă. Sfaturile pustnicului i-au fost de mare folos şi nimic nu făcea fără rugăciunea şi binecuvântarea lui”. Se spune că de fiecare dată când se întâlneau, Cuviosul Daniil Sihastrul îl îmbărbăta şi îl îndemna să apere ţara şi creştinătatea de mâinile păgânilor, încredinţându-l că de va zidi după fiecare luptă câte o biserică spre lauda lui Hristos, în toate războaiele va birui.
Sfântul Daniil Sihastrul s-a dovedit un mare apărător al Ortodoxiei româneşti şi ctitor duhovnicesc al mănăstirilor înălţate la îndemnul său de către Ştefan cel Mare şi Sfânt.
„Depinde cu ce suflet priveşti o icoană...”
Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor le-a vorbit, din nou, credincioşilor despre valoarea mănăstirilor din Bucovina, în special cele care au pictură, „pe pereţii cărora sunt zugrăvite chipuri de sfinţi, mănăstiri care sunt apreciate şi de cei străini de credinţa noastră”. ÎPS Pimen a făcut referire şi la felul în care sunt zugrăvite chipurile de sfinţi: „când se pictează faţa sfântului, meşterul nu mănâncă nimic, iar după, poate să mănânce, dar mâncare de post. Deci, este nevoie de multă nevoinţă şi rugăciune”. În acelaşi timp, a mai spus Arhiepiscopul Sucevei, „depinde cu ce suflet priveşti o icoană, o pictură, pentru ca, într-adevăr, să poţi vedea pacea sufletească pe care o transmite un chip de sfânt”. La sărbătoarea de duminică de la Voroneţ, unde pacea, liniştea şi armonia au fost elementele care i-au adunat pe credincioşi laolaltă (invitaţi din ţară, dar şi de la Cernăuţi, Chişinău, apropiaţi ai mănăstirii din mai multe zone ale ţării, care de fiecare dată au răspuns „da” atunci când a fost nevoie de ei, oameni care vin la Voroneţ pentru că aici se simt cel mai bine, mai aproape de Dumnezeu, mai aproape de credinţa strămoşească), a lipsit doar zăpada, care an de an acoperea Bucovina într-o mantie albă.
Sfântul Daniil Sihastruleste ctitorul spiritual al Mănăstirii Voroneţ
Monument arhitectonic unic în România, Mănăstirea Voroneţ a fost ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, care i-a dat hramul principal „Sf. Gheorghe”. Mănăstirea Voroneţ, cunoscută în toată lumea pentru pictura sa interioară şi exterioară deosebită, face parte din monumentele româneşti trecute în patrimoniul mondial UNESCO.
Mănăstirea Voroneţ este cunoscută şi prin faptul că aici este înmormântat Sfântul Daniil Sihastrul. Stavrofora Irina Pântescu, stareţa Mănăstirii Voroneţ, a spus de fiecare dată când a avut ocazia că „Sfântul Daniil Sihastruleste ctitorul spiritual al Mănăstirii Voroneţ, duhovnicul voievodului ctitor Ştefan cel Mare şi Sfânt. Sfântul Daniil Sihastrul ocroteşte Voroneţul şi obştea de maici de la mănăstire. Mănăstirea Voroneţ a fost construită de Ştefan cel Mare în 1488, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru că l-a ajutat să-i învingă pe turci”.