Patriarhul Daniel a inaugurat, ieri, la Cluj-Napoca, Muzeul Mitropoliei Clujului, care se află la demisolul Catedralei Mitropolitane şi care cuprinde peste o mie de obiecte, de la icoane pe lemn evaluate la un milion de euro bucata, până la vase de cult sau manuscrise din secolul XVI.
PF Daniel a inaugurat Muzeul Mitropoliei Clujului amenajat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, pe care l-a sfinţit şi binecuvântat la finalul slujbei de Liturghie oficiate cu prilejul sărbătorii Sfântului Nicolae, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Patriarhul a spus că acest exemplu al Mitropoliei Clujului ar trebui urmat de fiecare eparhie.
Muzeul Mitropoliei Clujului cuprinde peste 1.000 de obiecte, dintre care 500 de icoane pe lemn sau sticlă, vase de cult, manuscrise şi tipărituri, iconostase, fragmente de pictură murală, dar şi obiecte care au aparţinut episcopilor şi Mitropolitului Clujului.
Directorul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca al Academiei Române, academicianul Marius Porumb, cel care s-a ocupat de amenajarea muzeului, a declarat că spaţiul din demisolul Catedralei Mitropolitane a început să fie pregătit ca muzeu la solicitarea fostului mitropolit al Clujului Bartolomeu Anania.
"Muzeul este unul extraordinar şi cuprinde documente de artă şi cultură veche românească. Sunt peste 1.000 de obiecte, dintre care 500 sunt icoane, pe lemn sau sticlă, vase de cult - potire, candele şi cădelniţe, folosite la sfinţirea Catedralei, manuscrise din secolul al XVI-lea, printre care «Cazania lui Varlaam», tipărită în 1643, la Iaşi. S-au adunat icoane din anul 1938, iar în anii 1970-1980 s-au strâns altele, multe fiind restaurate. În colecţie există o icoană «soră» cu cea Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Nicula, pictată de Luca din Iclod. Este o icoană de început de secol XVIII, care a lăcrimat în 1760", a spus Porumb.
Potrivit acestuia, unele icoane pe lemn sunt estimate la un milion de euro bucata.
"Avem icoane pe lemn din 1539 din Moldova sau din secolul al XVII-lea, 1640, din Maramureş. O asemenea icoană costă cel puţin un milion de euro. Avem, de asemenea, o colecţie de peste 20 de icoane pe sticlă, din secolul al XVIII-lea", a precizat academicianul Marius Porumb.
În spaţiul muzeului vor putea avea loc lansări de carte sau concerte de muzică sacră.
Academicianul Marius Porumb şi preotul Vasile Nemeş, directorul muzeului, au primit din partea Patriarhiei Românie diploma de onoare "Sfântul Andrei, ocrotitorul Românei".