Crap cu mentă
Ingrediente: 1,500 kg crap, 2 morcovi, 2 cepe, două linguri cu boabe de piper, 2 linguri cu oţet.
Pentru sos: 100 g frunze de mentă proaspete sau 20 g frunze uscate, 2 linguri ulei de măsline, sare, piper, 1 lingură oţet aromat de fructe.
Peştele se curăţă de solzi, se porţionează şi se sărează lăsându-l 24 ore la rece. Apoi, se pune la cuptorul înfierbântat 20 de minute. Sosul se formează din mentă, care se pune la fiert în 200 ml de apă şi se dă într-un clocot. După răcire, se adaugă uleiul de măsline, oţetul, sare şi piper după gust. Când peştele este gata se toarnă sosul deasupra.
Chifteluţe moldoveneşti
Pentru 10 porţii a doua bucăţi: 400 g fileuri de peşte dezosat, 200 g cartofi, 100 g morcovi, 100 g pătrunjel, păstârnac, 100 g verdeaţă, 1 g piper, 50 - 70 g făină, 100 ml ulei, 20 g sare, 50 g ceapă, 20 g usturoi, 100 g salata verde pentru decor.
Preparare: legumele curăţate se fierb în apă cu sare, iar ceapa se înăbuşă în ulei cu adaos de apă şi se lasă să se răcească. Peştele, împreună cu legumele fierte şi ceapa înăbuşită, se trece prin maşina de tocat cu sita deasă. La această compoziţie se adaugă o parte din făină, usturoiul curăţat şi tăiat mărunt, verdeaţa curăţată şi tăiată mărunt, piperul şi sarea. Se amestecă compoziţia până la omogenizare. Se controlează gustul. Din compoziţie se formează chifteluţe sub formă de sferă care se dau prin făină şi se prăjesc în uleiul înfierbântat. Se servesc pe decor de salată verde.