sâmbătă, 19 nov 2011 - Anul XVI, nr. 274 (4872)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Un imperativ pastoral

Realitatea, dar şi atât de necesarul grad optim de luciditate ne demonstrează că accepţiunea termenului (şi a conceptului) "pastoraţie" nu trebuie şi nu poate să excludă reciprocitatea. Dacă în trecut ea a fost marcată vizibil, şi, iată, adesea falimentar, de unidirecţionalitatea preot enoriaşi, astăzi se face simţită acut nevoia valorificării constructive a efectelor pe care le generăm în plan pastoral.

Să nu neglijăm, prin urmare, procesul vital numit feedback. În definiţia lui corectă, el presupune ajustarea permanentă a comportamentului comunicaţional în funcţie de reacţia celuilalt. Adică, în aceeaşi grafică sugestivă, trebuie cultivat raportul preot - enoriaşi. Ambii poli au un rol determinant, în egală măsură. Preotul nu se poate complace într-o autosuficienţă pastorală de tip medieval, după cum nici enoriaşii nu trebuie să bifeze indiferenţa şi pasivitatea în această relaţie, crucială de altfel, pentru viaţa creştină parohial-comunitară. Modelul pastoral "de masă", al "turmei cuvântătoare" care trebuie condusă, invariabil, către "limanul mântuirii" trebuie să se reinventeze sau, cel puţin, să-şi descopere şi să-şi accepte salutarele nuanţe contextuale, aplicaţiile particularizate, cazuistica. Eficienţa manierei clasice de a face pastoraţie ("cu epitrahilul şi molitfelnicul", deci plafonat intra muros sau redus la oficiere liturgică) s-a diminuat considerabil. Evitând atent pericolul diluării reperelor sacre, preotul contemporan este chemat la flexibilitate creativă în comunicarea cu enoriaşii. Ceea ce nu poate face, desigur, fără deschiderea şi receptivitatea acestora. Dar, în ultimă analiză, tot el este cel care poate să stimuleze aceste atitudini ale oamenilor. Nu se mai poate baza exclusiv pe tradiţia populară, în virtutea căreia enoriaşii îl caută, numeroşi, la biserică. Această imagine se estompează astăzi.

Contextul social, religios şi etic în care comunitatea creştină trebuie să-şi menţină identitatea nu este unul facil. Influenţe secularizante greu de evitat, precum şi noul mod de a se privi pe sine al omului actual ridică mari obstacole credinţei şi moralei tradiţionale, în tendinţa de a li se substitui insidios. Oricât de frecvente şi apăsate ar fi atenţionările, această direcţie nocivă a societăţii pare incorigibilă. Iată de ce perspectiva pastorală a zilelor noastre trebuie să se schimbe radical. În raport cu numărul enoriaşilor care constituie scriptic parohiile, frecvenţa duminicală şi contactul general cu Biserica sunt descurajante. Principala exigenţă a pastoraţiei contemporane constă deci în a-şi extinde, cât mai mult şi mai temeinic, cuprinderea misionară. Într-una dintre predicile sale, Sfântul Ioan Gură de Aur mărturisea: "Nu-i greu să administrezi Sfintele Taine celui instruit şi credincios; problema este să-l înveţi şi să-l converteşti pe cel necredincios. Câtă muncă şi câtă înţelepciune trebuie!" În acest scop, preotul şi enoriaşii "non-liturgici" trebuie să se cunoască, să comunice mai eficient. Este imperios necesară prezenţa preotului, prin vizite axate pe dialog şi filantropie, în afara zidurilor bisericii. Oamenii parohiei trebuie să ştie că el vrea să-i vadă şi să-i cunoască, "cu timp şi fără timp", însă acest deziderat rămâne imposibil fără disponibilitatea lor. Dinamizarea actului pastoral contemporan ţine, aşadar, de o sinergie care se cere construită prin aportul tuturor membrilor comunităţii creştine.

(Pr. prof. dr. Marius Daniel CIOBOTĂ, sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un imperativ pastoral.
 Vizualizări articol: 728 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un imperativ pastoral0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei