Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 nov 2011 - Anul XVI, nr. 266 (4864)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Preotul şi profesorul, împreună, pentru o educaţie creştină

Părinte, vă rugăm să ne spuneţi care ar trebui să fie relaţia dintre preot şi profesorul de religie pentru o mai bună educaţie creştină a elevilor?

 

Relaţia dintre preot şi profesorul de religie este una în spiritul credinţei noastre, relaţie care are ca scop apropierea şi mai mare a elevilor de Dumnezeu şi îmbunătăţirea vieţii lor religioase. Atât preotul, cât şi profesorul sunt datori să se intereseze unul de celălalt pentru a conlucra mai bine la informarea şi formarea unui mod de viaţă creştin necesar elevilor pentru mântuirea sufletelor lor. Se pot realiza multe proiecte în comun, preotul poate să susţină material profesorul în unele situaţii. Se poate realiza un cerc de pictură, excursii la mănăstirile din zonă, la catedrală etc. Statutul de organizare al Bisericii Ortodoxe Române pune în atenţie, atât profesorului, cât şi preotului, de a conlucra "cu timp şi fără timp" la îmbogăţirea Bisericii lui Hristos.

 

- Care este ajutorul pe care profesorul de religie îl dă preotului?

Profesorul de religie îi poate îndrepta pe copii spre biserică, îi pregăteşte din perspectiva cunoştinţelor a adevărurilor de credinţă, care nu pot rămâne literă moartă, ci trebuie transpuse în practică prin participarea elevilor la viaţa bisericească, la rugăciune şi la primirea Tainelor Bisericii. Catehismul Bisericii noastre recomandă ca cel puţin de patru ori pe an creştinii să se spovedească şi să se împărtăşească. De aceea este necesar ca profesorul de religie să-i îndrume pe elevi spre preotul lor paroh. Profesorul este dator să explice copiilor temele fundamentale ale credinţei, reluând lecţia despre păcat, virtute, să le pregătească un mic îndrumar de spovedanie. Este cu adevărat important a împlini porunca iubirii cu cele alăturate ei, cu nejudecarea aproapelui, milostenia, cinstirea părinţilor, respectul faţă de cei mai în vârstă, fapta bună ş.a.

 

- Elevii sunt mai receptivi la şcoală sau la biserică?

Contează mult ca metodele de predare să fie atractive, pentru a putea capta atenţia celor mici, care prin joc pot învăţa multe. Diferite jocuri, precum desen, pictură, muzică, însă fără a fi solicitaţi foarte mult pe partea de memorie.

Adevărurile de credinţă trebuie reţinute, însă trebuie privit dincolo de evaluare şi cred că este important să formăm deprinderi creştineşti pentru elevi. Sfânta Scriptură ne spune ceea ce ar trebui să împlinim pentru a merge pe calea dreaptă, dar totodată este nevoie de cadrul care să transpună aceste norme pe care noi le numim porunci.

Pe de altă parte, ceea ce se întâmplă la biserică nu se întâmplă la ora de religie. În biserică este o atmosferă deosebită, este lăcaşul consacrat, unde au loc slujbele religioase şi unde elevul va percepe mult mai bine viaţa religioasă, rugăciunea şi Sfânta Împărtăşanie, care este hrana vieţii veşnice.

 

- În ce măsură Şcoala şi Biserica colaborează pentru promovarea unui model de viaţă creştin?

Idealul vieţii creştine este sprijinit atât de Şcoală, cât şi de Biserică, dacă ne gândim la anii 1990, când Şcoala, Ministerul, Statul au impulsionat predarea religiei în şcoală. Anii au trecut, predarea religiei a devenit obligatorie, doar confesiunea fiind opţională.

Religia ca materie de studiu face parte din trunchiul comun normelor didactice ale structurii materiilor, dar nu trebuie să ne mărginim doar la acest minim. Ca în orice domeniu este loc de mai mult, şi întâlnirea dintre cele două componente educaţionale poate avea loc şi în alt cadru, prin iniţierea de concursuri locale, judeţene în parteneriat dintre Şcoală şi Biserică. Astfel de evenimente adună laolaltă profesorul de religie şi preotul şi implicit îi pune într-o legătură mai vie, mai directă pe lângă celelalte activităţi pe care le desfăşoară.

(Diac. Marius MIRCIA, Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preotul şi profesorul, împreună, pentru o educaţie creştină.
 Vizualizări articol: 1475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Preotul şi profesorul, împreună, pentru o educaţie creştină5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pacat si rusine trimis de
(10 nov 2011, 11:45:22
ca intr-un stat ce se vrea laic, "Idealul vieţii creştine este sprijinit atât de Şcoală, cât şi de Biserica". Scoala trebuie sa sprijine simtul civic, sa educe in spiritul valorilor morale independente de orice religie. Lasa Biserica cu ale ei si Scoala cu ale ei.
2.   O tara cu totul anormala ! trimis de
(10 nov 2011, 12:51:46
Sunt de acord cu ceea ce spune "cercetasu' ",nu cred ca sunt multe tari in lume unde li se impun elevilor,sunt fortati mai pe romaneste, sa "invete" religia!Pentru mine este aproape incredibil asa ceva acum in secolul 21!In primul rand ca scoala trebuie sa ramana scoala, iar biserica sa ramana biserica!Daca doreste cineva sa faca "religia" este normal sa o faca la biserica nu la scoala! La scoala,in toate tarile normale se face carte si nu religie,dar cum Romania nu-i o tara normala...nu mai putem avea nici o pretentie...De fapt,aceasta facatura cu "ora de religie" a fost un troc intre biserica si Stat,ca cei ce fac un seminar ortodox, pe banda rulanta-si sunt cu sutele si miile- sa poata manca o bucata de paine si nimic mai mult!Nu-i asa,nu se pot face mii si mii de biserici pentru toti!S-apoi,un loc de preot intr-o parohie "banoasa" costa...enorm!In fine,asa stand lucrurile, ora de religie in scoala are acelasi efect pentru viata elevului de rand ca si frectia cu Galenica la un picior de lemn!Deci,n-are nici un fel de finalitate!Lucrez in sistem si stiu foarte bine ca-i asa!Uitati-va in scoli,in familiile noastre, in familiile rudelor si cunoscutilor nostri si veti vedea foarte bine...cat de "mare" este influienta orelor de religie in vietile copiilor si adolescentilor nostri,si cred c-am spus tot!
3.   Comentariu trimis de
(10 nov 2011, 13:29:46
D-le Karusso , daca lucrati in sistem, ce rau poate face religia copiilor?
Toata America de Sud, are in program, religia..spun asta pt ca am colegi care vin de acolo si mi-au spus.
Influenta religiei trebuie sa vina din familie nu de la scoala, daca parintii nu au fost dusi la biserica..de unde vrei copiii sa faca asa?
Iar daca un singur elev dintr-o scoala a fost influentat de ora de religie, tot e un castig.
In loc de religie, ce alternativa este?Omului pana la urma trebuie sa-i dea sa aleaga...deci cei din sistem ca si d-voastra, ce solutie aveti?
3.1  RE: Comentariu trimis de
(10 nov 2011, 21:44:12
Solutia a-i dat-o,deja,dumneata.Influenta religioasa si mai ales educatia trebuie facuta in familie,nu in scoala,asa cum gresit cred unii!Scoala trebuie sa ramana scoala!Nici biserica si nici...familie!Orele de religie,asa dupa cum spuneam,nu fac nici un rau, dar la fel de mult,nici un bine!Sunt total ineficiente,bani aruncati pe apa sambetei!Stiti cam cu cat a crescut numarul de bugetari in invatamant cu acesti "profesori" de religie(sac!)?Foarte ,foarte mult!Repet,aceste ore de religie si acesti profesori de religie nu pot fi decat un balast foarte costisitor pt.intregul sistemul de invatamant!Si,repet,lucrul cel mai grav:nu poti sa inpui nimanui sa accepte sau nu,aceste ore de religie!Ce,Doamne iarta-ne,ne intoarcem din nou in evul mediu?
4.   Epoca de piatra trimis de
(10 nov 2011, 15:16:12
Religia face rau, neface slabi, ne face sa ne temem de umbre si ne face sa fim ca salbaticii din epoca de piatra. Pupatorii de moaste din intreaga tara dovedesc asta. Avem cei mai multi pupatori de moaste din europa si cei mai multi fraieriti de biserici care asteapta daruri ceresti in loc sa invete sa se descurce singuri. Biserica cerseste...cu toate ca are hectare de paduri, pamanturi si acoperisuri din aur, biserica si invataturile ei isi depaseste perimetrul de activitate si indoctrineaza minti tinere cu  ☭ uri de povesti pentru analfabeti. CREDINTA si BISERICA nu sunt acelasi lucru. Daca as putea as arunca toate  ☭ urile de icoane si insemne mediavale din scoli. Daca esti ateu ce pui pe perete? Dar daca esti prost? vomit.
4.1  RE: Epoca de piatra trimis de
(10 nov 2011, 15:30:05
C-am ce spui tu, in mare , a spus si Huidu,referitor la cei ce merg sa se inchine la Moastele Sf. Paraschieva. Si dupa cum vezi, dupa parerea ta, e doar o coincidentza.
Dumnezeul nu bate cu parul.
4.2  RE: Epoca de piatra trimis de
(10 nov 2011, 15:43:13
cel mai bine ar fi ca acest obiect de studiu să fie facultativ, notele să nu conteze. religia a fost şi va rămâne interpretabilă. un elev de 10 la religie s-ar putea să fi învăţat degeaba lucrurile astea.
4.3  RE: Epoca de piatra trimis de
(10 nov 2011, 21:57:19
Dom' Gigi,dupa cum vad sunteti un om tanar,si mi-i greu sa cred ca puteti face astfel de afirmatii!N-are absolit nimic de a face moastele sfintei Paraschieva cu faptul ca Huidu a apasat pe acceleratie pana ..."la refuz"!El este vinovat si nu ca ar fi spus ceva ironic despre sfanta in cauza!E o simpla logica...Alalta seara, un preot si sotia lui au fost spulberati in drum spre casa tot de catre un "Huidu" inconstient!Si-n cazul acesta, care ar mai fi logica,ca doar este vorba despre o familie nevinovata,si a unui preot pe deasupra? Hai sa nu cadem in ridicol...
4.4  RE: Epoca de piatra trimis de
(11 nov 2011, 10:00:11
Domn Gigiiiiiiii, cu gramatica cum e? Se vede ca ai luat bacu in anii din urma. "C-am"...
5.   Diferente trimis de
(10 nov 2011, 20:16:18
Ore de ortodoxism si nu de religie. Bine ca au scos din orele de sport, muzica si desen. La ce pot folosi tinerilor nostri astfel de obiecte?
6.   Eu balauru trimis de
(11 nov 2011, 01:18:05
nu stiu ce sa zic???? eu provin dintr-o familie, in-care,mama e ortodoxa,tata a fost evanghelic a-m un unchi (pocait) ,bunicul a fost epitrop la biserica otodoxa. eu a-m trait 15 ani cu o femeie catolica.explicatimi si mie ,ce ore de religie ar fi trebuit sa fi urmat eu.acum eestilocuiesc in germania .aici daca platesti ai DUMNEZEU,daca-nu estiNOU NAME . te ingroapa fara preot!!!!! asta e!nu conteaza;pe DUMNEZEU trebie sa il ai in suflet.fiecarre sintem o scinteie din EL.
6.1  RE: Eu balauru trimis de
(11 nov 2011, 10:02:23
Si tu domn Balaur stai ffff rau cu gramatica :"a-m" si "explicatimi" ??!!! Puneti mina pe carte si apoi faceti comentarii la articole.CORECT ?
6.2  RE: Eu balauru trimis de
(11 nov 2011, 15:34:56

Mea culpa.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei