Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 oct 2011 - Anul XVI, nr. 243 (4841)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cronica religioasă

Astăzi este sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva

În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Or­todoxă de pretutindeni prăznuieşte pe Cuvioasa Maică Parascheva.

În chip deo­sebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaştele ei se găsesc la Iaşi, fiind izvor de bine­cu­vân­ta­re şi însă­nă­to­şire duhovnicească şi trupească pentru toţi cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlo­ci­toa­re către Preamilostivul Dum­ne­zeu.

Dacă Sfânta Muceniţă Parascheva, prăz­nuită la 26 iulie în Calendarul Ortodox, este cu­noscută în popor cu numele "Sfânta Vineri", Cuvioasa Maică Parascheva a fost numi­tă, mai cu seamă în Moldova, "Vinerea Mare".

Ca un simbol al unităţii Ortodoxiei de pre­tutindeni, viaţa de după moarte a Sfintei Pa­­rascheva arată că sfin­ţenia ridică din nea­mul său pe omul ce s-a ase­­mănat cu Dumnezeu, făcându-l lumină de iu­bire şi apropiere între toţi cei care măr­tu­ri­­sesc şi viază întru aceeaşi credinţă.

 

Simbol al unităţii Ortodoxiei de pre­tutindeni

Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit pe pă­mânt în prima jumătate a veacului al XI-lea. Prima învă­ţătură în limba română despre viaţa sfin­­tei o găsim în "Cartea românească de în­vă­ţă­tură" a mitropo­litului Varlaam al Moldovei, Iaşi, 1643.

S-a născut în Epivata (azi Boia­dos), pe ţăr­mul Mării Mar­mara, în apropiere de Cons­tan­­ti­nopol (mai târziu, Istanbul), pe atunci ca­pi­tala Imperiului bizantin. Pă­rinţii ei, oa­meni de neam bun şi cre­dincioşi, râvnitori spre cele sfinte, au crescut-o în frica de Dum­nezeu, în­dem­nând-o spre de­prin­­derea fap­te­lor bune, dar mai ales a postului, ru­găciunii şi milos­te­niei.

Un frate al ei, după ce a învăţat carte, s-a călugărit sub numele de Eftimie; a fost ales epis­cop în localitatea Madite pentru dra­­gos­tea faţă de cele sfinte şi pentru cultura sa de­ose­bită.

 

Tânăra Parascheva a dă­ruit săracilor partea ce i se cuvenea de moş­te­ni­re

Sfânta Parascheva şi-a petrecut anii co­pi­lă­­riei în casa părinţilor, sub ocrotirea acestora. Se spune că pe când avea zece ani, "fiind într-o bi­serică a Precistei" a auzit citindu-se, la Sfân­ta Li­turghie, cuvântul Evangheliei: "Ori­ci­ne vo­ieş­te să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie" (Mar­cu 8, 34).

Chemarea Mântui­to­ru­lui a sădit în inima ei dorul de desăvârşire, încât şi-a îm­păr­ţit toate hainele săracilor. Acelaşi lucru l-a fă­cut şi în alte împrejurări, fără să ţină seama de mustrările părinţilor.

Moştenind o mare avere de la părinţi, îm­preună cu fratele ei, tânăra Parascheva a dă­ruit săracilor partea ce i se cuvenea de moş­te­ni­re şi, "părăsind frumuseţea acestei lumi", s-a re­­tras "în adâncul pustiei". S-a oprit mai întâi la Con­stanti­nopol, unde a ascultat cuvinte de în­­vă­ţătură de la călugări şi călugăriţe cu aleasă viaţă duhovnicească. Urmând sfaturile aces­to­ra, a pă­răsit capitala, îndreptându-se spre ţi­­nutul Pontului. Vreme de cinci ani a rămas la Mănăstirea Maicii Domnului din Hera­cleea.

De aici a plecat spre Ţara Sfântă, în do­rinţa de a-şi petrece restul vieţii în locurile bine­­cuvântate de viaţa pă­mân­tească a Mân­tui­­to­rului Iisus Hristos şi a Sfin­ţilor Apostoli. După ce a văzut Ierusalimul, s-a aşezat într-o mă­­năstire de călugăriţe în pustiul Iordanului, unde s-a nevoit cu postul şi s-a înăl­ţat duhov­niceşte în rugăciune, întocmai ca Sfântul Ioan Bo­tezătorul, ca Sfânta Maria Egipteanca şi ca atâţia alţi ostenitori ai pustiei roditoare de de­să­vâr­şire. Mitropolitul Varlaam al Moldovei, în Cazania sa, spune că acum

Sfânta nu mai avea grijă "nici de veşminte şi de aşternuturi, nici de mâncări şi de mese, nici de casă sau sluj­­nice, ci numai de curăţia sufletului şi de răs­puns judeţului (judecăţii n.n.) ce va să fie". Ea "pururea suspina şi nepărăsit tânjea cumu-şi va înfru­mu­seţa sufletul, cum se va logodi pe sine Mirelui ceresc, lui Iisus Hristos, cum se va îndulci la vederea Mirelui său, de slava şi de lu­mina şi de bucuria cea fericită. De aceasta ... ochii de la­crimi îi erau întunecaţi pu­rurea".

 

„Să laşi pustia şi la mo­şia ta să te întorci...”

Într-o noapte, însă, pe când avea ca la 25 de ani, un înger i-a spus, în vis, să se reîn­toar­că în locurile părinteşti: "Să laşi pustia şi la mo­şia ta să te întorci, că acolo ţi se cade să laşi trupul pământului şi să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit". După ce a avut această vedenie, sfânta "fără de voie lăsă pustia şi se întoarse în lume şi la Ţarigrad veni". Ţi mereu în biserica Precistei ce este în Vlaherne şi către icoana Sfinţiei Sale căzu şi cu lacrimi se ruga aşa şi zicea: "N-am altă nă­dej­de, n-am alt acoperământ. Tu-mi fii în­drep­­­tătoare, tu-mi fii folositoare... Că până am umblat în pustie pe tine te-am avut aju­tor, iar acum, dacă m-am întors în lume, în­drep­­tează-mă până la sfârşitul vieţii mele, că altă nădejde nu am".

(www.doxologia.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astăzi este sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.
 Vizualizări articol: 2199 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Astăzi este sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(14 oct 2011, 12:27:31
Rugăciunea la care am/avem nevoie de-un răspuns
Ruga în timpul căreia mulţi români au plâns
Rugăcinea ce-a făcut în lacrimi să te-nece
E răspunsul la o-ntrebare simplă : DE CE ?!

De ce laşi , Doamne , tragedii să se consume ?
De ce laşi om pe om să îl sugrume ?
De ce nu faci după placul Tău a noastră lume ?
De ce pleacă copii la Tine , sfâşiind a lor mume ?
De ce ? de ce ? SPUNE !

De ce suntem la dispoziţia destinului fără apărare ?
De ce pentru ca unu’ să fie bogat .. altu’ moare ?
De ce distanţa dintre noi şi Tine-i tot mai mare ?
De ce între noi şi Tine-i tot mai puţină comunicare ?
De ce , de ce-i aşa ? Şi .. cine-i de vină , oare ? ? ?
1.1  RE: Comentariu trimis de
(14 oct 2011, 13:09:13
DE CE trebuie sa postezi?
DE CE pierd timp citind aberatiile tale poetice?! DE CE?

p.s.
intrebari retorice!
1.2  RE: Comentariu trimis de
(14 oct 2011, 15:09:04
tu-l citesti pe asta ? ai timp ? ===)))))))))))

pe poeti si cersetori ii f*t-n gura.
2.   * trimis de
(14 oct 2011, 14:45:09
Dezbinati , fara sapienta necesara
Urcand mereu la deal , mereu cu ochii’nchisi
Mereu ne purtam deparca’i ( mereu ) prima oara
Mereu cu capu’n jos , mereu ucisi

Ne contemplam infernul in dramaticul proces cu sine
Suntem satui de promisiuni si totusi ne hranim cu ele
Asa-i ca suna barbar si atavic : sa traiti bine ?
Cum sa traiesti cand salariu-ti ajunge doar pentru acadele ?

Am învăţat lecţia supremă a supravieţuirii : scepticismul
,, creierele ’’ fug afară , cei rămaşi .. fug de creiere
În România n-ai un’ să fugi , la tot pasu’i românismul
Care are ( parcă ) un singur scop : să te acopere
3.   Porcarie trimis de
(14 oct 2011, 15:25:19
Credinta este irationala si plina de sperante neintemeiate. Religia indoctrineaza, limiteaza evolutia fireasca a oamenilor, ingradeste libera exprimare ( sociala, sexuala etc.), este arhaica, depasita si nu in ultimul rand interpretata de fiecare dupa bunul plac si dupa interesul sau.
3.1  RE: Porcarie trimis de
(14 oct 2011, 17:06:09
Numele este ironic. In legatura cu libera exprimare sa facem un exercitiu: sa presupunem ies pe strada imbracat cu un tricou pe care este imprimat mesajul " sunt ateu si ma mandresc"; daca primesc injurii; daca se trage de mine sau daca sunt trimis de catre cineva acasa sa ma schimb dupa tine nu inseamna ca mi se ingradeste atat dreptul la libera exprimare cat si dreaptul de a avea o orientare religioasa sau in cazul asta de a nu avea.
4.   Intrebari... trimis de
(14 oct 2011, 16:36:31
De ce postezi asa niste aiureli impotriva religiei sub numele de "Divinul"?
Cine ti-a ingradit libera exprimare (cand se vede ca scrii ce vrei)?
De unde stii ce este "dincolo"? Ai fost si te-ai intors sa ne povestesti si noua?...Pe viitor pastreaza-ti parerile pentru tine.
5.   * trimis de
(14 oct 2011, 17:54:32
Pentru unele probleme sunt .. medicamente
Pentru altele e nevoie de terapie .. ( şi ) religioasă
Unele ,, abateri ’’ sunt ,, iertate ’’ ( dacă-s inconştiente )
Dar să bravezi că eşti ateu ... ?! asta-i prea ,, groasă ’’

Fii cum vrei să fii , fiule ! ce-mi pasă ?
Fii plecat cu sorcova şi venit c-o plută
Dar .. nu te considera mai sus ca noi c-o clasă
Fiindcă numai un ignorant nu ştie că ultima redută
E mai presus decât poate mintea lui să ,, vadă ’’
E mai presus decât poate inima lui să creadă
Iisus ne hrăneşte cu pilde şi ,, flacără ’’ , ştii ?
Nu ştii ! nu ştii nici măcar dacă mâine te vei trezi

Redimensioneazăţi balamucul , prietene , ce-ai a pierde ?
Fiindcă minciuna şi prostia la tine sunt atente
Te dai ce nu eşti , habar n-ai de capul tău
Eşti nevrotic şi ( paradoxal ) sub umbrela lui D-zeu
5.1  RE: * trimis de
(15 oct 2011, 08:31:34
Pai vezi prietene. cum am zis ca sunt diferit de tine cum ai sarit sa-mi copui poezii in care sa spui ca sunt plecat cu sorcova, ca spun prostii. Intelege odata, nu toata lumea trebuie sa fie ca tine sau ca altul. Iti respect orientarea religioasa (nu sunt deacord cu ea) la fel cum respect si pocaitii si musulmanii etc. (deasemeni nu sunt deacord cu ei). Invata sa respecti si tu pe ceilalti chiar daca nu gandsc ca tine.
6.   3? trimis de
(14 oct 2011, 20:07:30
mai jita, nu ajungea cate un c. acat in versuri la fiecare articol, acu pui cate 3?! te-a apucat diareea poetica?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei