Cu evlavie şi decenţă. Atunci când intrăm în biserică ne facem semnul Sfintei Cruci spunând rugăciunea: "Intra-voi în casa Ta, îndruma-mă-voi în biserica Ta cea sfântă, întru frica Ta, Doamne, povăţuieşte-mă pentru vrăjmaşii mei, îndreptează înaintea Ta calea mea".
Mergem spre altar şi ne închinăm mai întâi icoanei expusă pe iconostas (tetrapodul din dreapta) unde de obicei este icoana Învierii şi a patronului bisericii. Închinându-ne rostim o rugăciune legată de persoana Mântuitorului sau a sfântului patron al bisericii. Se trece apoi la icoana din stânga (Axionita) icoana Maicii Domnului.
Aici se rosteşte rugăciunea: "Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, născătoare de Dumnezeu ... ". Mergem pe solee (pragul din faţa catapetesmei), închinându-ne la icoanele de la catapeteasmă, rostind în faţa fiecăreia rugăciuni specifice. Dacă nu avem cărţi de rugăciuni ne putem ruga cu cuvintele noastre. Apoi ne retragem.
Dacă atunci când intrăm în biserică este deja o slujbă nu ne mai putem permite să facem tot ritualul acesta ci ne închinăm discret alegându-ne un loc de unde să participăm la sfânta slujbă, urmând să facem ritualul închinării după terminarea ei.
În timpul slujbelor ne închinăm de obicei când se rostesc numele persoanelor Sfintei Treimi (Tatăl , Fiul şi Sfântul Duh). Luminările se aprind la intrare. În biserică, de regulă, bărbaţii stau în dreapta, femeile în stânga. În Maramureş femeile stau în spate. Deoarece astăzi vin la slujbă mai multe femei decât bărbaţi ele stau în orice loc doresc.
În cadrul Sfintelor slujbe îngenunchem. La Sfânta Liturghie o facem de mai multe ori: În momentul citirii Sfintei Evanghelii, uneori atunci când se rosteşte Crezul.
Când se iese cu cinstitele Daruri şi când preotul rosteşte cuvintele: "Luaţi mâncaţi ... " iar corul cântă "Pre Tine te lăudăm, pe Tine te binecuvântăm ... ". La sfârşitul Sfintei Liturghii, cei pregătiţi se împărtăşesc, ceilalţi primesc anaforă (anafură). Toţi cei care participă la Sfânta Liturghie, sunt miruiţi la sfârşitul slujbei cu untdelemn din candela de la icoana Mântuitorului.
Cum ne adresăm reprezentanţilor Bisericii?
- Preotului şi diaconului căsătoriţi li se spune:
" Prea cucernice părinte "
" Cucernice părinte "
" Părinte "
- Călugărilor care se găsesc în mănăstiri sau la catedralele episcopale, uneori şi prin parohii, li se spune:
" Prea cuvioase părinte "
" Cuvioase părinte "
" Părinte "
- Episcopului ne adresăm cu apelativul " Prea sfinte părinte ".
- Arhiepiscopului şi mitropolitului li se spune: " Înalt Prea Sfinţite Părinte ".
- Patriarhului României ne adresam cu apelativul: "Prea Fericite Părinte Patriarh".
(sursa: http://maniere.go.ro/biserica.html)
(20 sep 2011, 11:49:46
Oare vrea ceva Dumnezeu de la noi ?
Vrea , dar nu-nţelegem noi ce vrea ?... poate !
Sau .. în cazul ăsta 1+1 dă mai puţin de 2 ? !
Prezentul e o glumă fără poantă
Nici nu’nţelegem şi nici nu vrea a şti
Deşi Biblia e destul de relevantă
Ne încăpăţânăm să n-o citim ( orice’ar fi )
Lumea a devenit periculoasă pentru .. orice
ORICE .. cu excepţia Adevărului
Cea mai grea întrebare e : DE CE
Nu ştim ( nu mai ştim ) care-i voia Domnului