Ziua de 29 august este o zi în care creştinii comemorează cu tristeţe moartea cutremurătoare a aceluia pe care Însuşi Domnul l-a numit „cel mai mare om născut din femeie”(Matei 11,11) – Sfântul Ioan Botezătorul - Înaintemergătorul Domnului. Pentru ultimul Profet al Vechiului Testament, moartea năprasnică a fost tocmai încununarea activităţii sale strălucite în slujba propovăduirii credinţei, a pocăinţei, a întoarcerii către Dumnezeu şi a vestirii venirii Mielului lui Dumnezeu – Iisus Mântuitorul lumii. De aceea Sf. Ioan mai este socotit şi primul martir, căci el şi-a dat viaţa după ce L-a mărturisit pe Domnul ca Mântuitor al omenirii.
În anul al 15-lea al domniei Împăratului roman Tiberiu (anul 29 d.H.), Sf. Ioan şi-a început predica în pustiul Iordanului, propovăduind pocăinţa înaintea oamenilor care veneau la el, atraşi de viaţa sa sfântă. El îi boteza pe toţi cu apă, preînchipuind curăţirea de păcate. El îi pregătea, în felul acesta, pe cei ce veneau la dânsul, pentru întâlnirea cu Hristos – Mesia, Cel ce avea să cureţe păcatele lumii cu apă şi cu Duh Sfânt. ”Eu vă botez cu apă, dar vine Altul mai mare decât mine. El vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc”. În felul acesta, ca un mare profet L-a anunţat înaintea oamenilor pe Acela ce fusese proorocit de toţi Profeţii Vechiului Testament şi aşteptat de atât de multe generaţii de credincioşi.
Tânăra a cerut să-i fie adus de îndată pe o tipsie capul lui Ioan Botezătorul
Sfântul Ioan nu se temea să-i certe pe cei care trăiau in păcate, de la oamenii simpli şi până la împăraţi. Aşa a ajuns să-l mustre, cu mult curaj, pe însuşi regele Irod Agripa – fiul lui Irod cel mare, cel ce a rămas în istorie ca odiosul ucigaş de prunci, de la naşterea Domnului. Agripa era tetrarhul Galileii, un om lipsit de ruşine şi un dezmăţat care, contrar Legii, se căsătorise cu Irodiada, soţia fratelui său Filip pe când acesta din urmă era încă în viaţă şi avusese cu ea o fată, pe Salomeea. Fapta sa era una profund imorală, căci nesocotea cu obrăznicie Legea sfântă a Vechiului Testament. Singurul om căruia i-a răbdat mustrarea, a fost Ioan Botezătorul. Îl respecta şi se temea de dânsul, pentru că vedea că poporul îl asculta cu credinţă şi de-asta se temea. Dar nu l-a ascultat în ceea ce Ioan îl mustrase de mai multe ori, continuându-şi viaţa sa păcătoasă. La aniversarea zilei de naştere a regelui, acesta i-a invitat pe fruntaşii regatului său la un mare ospăţ, la palat, în timpul căruia toţi s-au dedat îmbuibării şi destrăbălării. Salomeea – fiica Irodiadei – a dansat cu voluptate în faţa mesenilor acestui banchet, plăcând privirii desfrânate a lui Irod, care i-a făgăduit tinerei că-i va da ca recompensă orice i-ar cere, chiar şi jumătate din regatul său. La sfatul odios al mamei sale Irodiada (duşmancă înrăită a Sf. Ioan), tânăra a cerut să-i fie adus de îndată pe o tipsie capul lui Ioan Botezătorul! Sentinţa a fost imediat indeplinită. Deşi s-a întristat la auzul cererii, Irod nu a schiţat nici cel mai mic gest pentru ca să-l scape pe Ioan Botezătorul de răzbunarea Irodiadei. Astfel şi-a dat viaţa cel mai mare sfânt, în numele dreptăţii divine şi întru apărarea Legii Sfinte.
Mare Profet şi un propovăduitor al vieţii spirituale
Acest act sângeros a fost îngăduit de Dumnezeu pentru ca, după ce a fost pe pământ Înaintemergătorul lui Hristos, Sfântul Ioan Botezătorul să fie şi în Împărăţia cerurilor alături de Fiul lui Dumnezeu. De aceea el este înfăţişat în multe icoane alături de Domnul şi de Maica Sfântă (icoana Deisis).
Prin viaţa şi prin moartea sa, Înaintemergătorul Domnului va rămâne pentru toţi creştinii un mare Profet şi un propovăduitor al vieţii spirituale întru comuniunea Iubirii lui Dumnezeu. Un mărturisitor până la moarte al credinţei şi al vieţii morale autentice. Pentru că împrejurările în care a murit ca un martir au fost unele prilejuite de petrecerile imorale ale ucigaşilor săi, tradiţia creştină a rânduit ca ziua morţii Sfântului Ioan Botezătorul să fie una de post. Îl cinstim şi prin post pe unul dintre cei mai mari postitori şi asceţi.
În Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor va fi sărbătoare în parohia Arbore şi în parohia Reuseni, unde se află câte o biserică ridicată de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare în cinstea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
(sursa: www.oradereligie.wordpress.com)
(29 aug 2011, 11:05:34
Când faci .. orice , gândeşti , sau ... ?
Sau spui un stereotip gen : e religie !
Când L-au judecat pe Iisus cine pe cine judecau ?
Dumnezeu e iertare , pace , înţelepciune
E ambianţa din privirea unui copil
Eşti nebun când Îi cauţi slăbiciune
Iar de crezi că poţi fără El .. eşti senil
Te-ai integrat perfect în lumea .. imperfectă
Unde prietenii vin şi pleacă iar duşmanii se acumulează
Unde orice intenţie de-a face bine e suspectă
Unde-s toate astea .. doar ruga către Domnul mai contează