Sfântul Ioan Rusul
Sfântul Ioan Rusul se sărbătoreşte la 27 mai.
Este mare făcător de minuni. Sfintele lui moaşte (întregi) se află în Grecia, pe insula Evvia.
Sfântul Haralambie
Sfântul Haralambie se sărbătoreşte la data de 10 februarie.
Sfântul Gheorghe de la Cernica
Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica se sărbătoreşte la 3 decembrie. A fost mulţi ani stareţ al mănăstirilor Cernica şi Căldăruşani, în care a rânduit viaţa monahală după tradiţia athonito-paisiană. A trecut la cele veşnice în anul 1806 şi a fost înmormântat la mănăstire Cernica. Era bun şi smerit, a atras mulţi călugări la mănăstire prin exemplul personal de dăruire pentru Hristos şi semenii săi. A dus o viaţă ascetică, continuând modul de vieţuire din anii petrecuţi la Muntele Athos. A fost canonizat în anul 2005. Sfântul său cap, care răspândeşte un miros plăcut, se află într-o raclă, la mănăstirea Cernica, lângă moaştele Sfântului Calinic.
Sfântul Efrem cel Nou
Sfântul Mucenic Efrem cel Nou este grabnic vindecător şi ajutător celor care i se roagă. Are şi harul vindecării celor cuprinşi de depresii, a celor deznădăjduiţi. A vindecat şi oameni dependenţi de droguri.
Antonie de la Iezer
Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcea se sărbătoreşte pe 23 noiembrie. Sfintele lui moaşte se află la Schitul Iezer din Vâlcea şi sunt făcătoare de minuni.
Grigorie Decapolitul
Sfântul Grigorie Decapolitula fost un călugăr preot, care a dus o viaţă ascetică. A săvârşit multe vindecări şi alte minuni prin rugăciune către Hristos. A luptat cu râvnă contra iconoclasmului, de aceea a îndurat multe persecuţii. A îndrumat pe mulţi oameni pe calea credinţei, a vieţii curate şi bineplăcute lui Dumnezeu.
Moaştele sale se află la mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea şi sunt făcătoare de multe minuni.
Se prăznuieşte la 20 noiembrie.
Nectarie Taumaturgul
Nectarie Taumaturguleste Sfântul Nectarie din Eghina. El vindecă bolile celor care i se roagă cu credinţă.
Sfântul Ioan Gura de Aur
Sfântul Ioaneste unul dintre cei Trei Sfinţi Ierarhi. A primit denumirea de “Gură de aur“, pentru cuvintele înţelepte, pline de Duh Sfânt, pe care le rostea.
Sfintele sale moaşte sunt făcătoare de minuni.
Cuviosul Dimitrie Basarabov
Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, adică Sfântul Dimitrie cel Nou, se sărbătoreşte la 27 octombrie.
Este ocrotitorul Bucureştiului, precum şi a tuturor creştinilor ortodocşi.
Moaştele sale se află în biserica Patriarhiei şi sunt făcătoare de minuni.
În fiecare an, se face pelerinaj (care începe cu câteva zile înainte) la sfintele lui moaşte.
Sfânta Cuvioasa Parascheva
Sfânta Cuvioasă Paraschevade la Iaşi s-a născut într-o familie de buni creştini, din satul Epivat, în apropiere de Constantinopol, în jurul anului 1050. Era deosebit de milostivă, ajuta pe cei săraci şi pe bolnavi. Hainele ei cele bogate, le dăruia adesea săracilor, îmbrăcându-se ea cu cele zdrenţuroase.
Voind a împlini întocmai îndemnul lui Hristos din Evanghelie, la numai 15 ani, a lăsat cele lumeşti şi a luat crucea grea a călugăriei. Părinţii ei, deşi credincioşi, nu au înţeles atunci înalta ei menire pe acest pământ, de aceea a fost nevoită să îi părăsească fără ştirea lor. După ce a vizitat Ţara Sfântă, s-a retras în pustiul Iordanului, la o mănăstire de maici. Cuvioasa Parascheva a dus o viaţă de aspre nevoinţe călugăreşti.
După cum a voit Dumnezeu, la vârsta de 25 de ani s-a întors în sat, unde tatăl său a putut să o revadă înainte de a muri şi să simtă bucuria sfinţeniei fiicei sale. Sufletul ei a fost luat de Dumnezeu în Împărăţia Sa.
Moaştele sale au fost descoperite după mai mulţi ani, după o minunată rânduială a lui Dumnezeu.
În anul 1641 au fost aduse în România, de către credinciosul domnitor Vasile Lupu.
Mulţi bolnavi şi-au găsit alinare şi vindecare, atingându-se cu credinţă de sfintele moaşte. Acum se află în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Se sărbătoreşte în ziua de 14 octombrie, când mulţi pelerini vin să îi aducă rugăciuni şi mulţumiri.
Sfântul Mucenic Foca
Sfântul Sfinţit Mucenic Foca se sărbătoreşte în ziua de 22 septembrie. Este mare făcător de minuni.
Sfântul Ciprian
Sfântul Mucenic Ciprianse sărbătoreşte la data de 2 octombrie, împreună cu sfânta muceniţă Iustina.
Mâna dreaptă a sfântului se află în racla cu sfintele moaşte în biserica Zlătari, din Bucureşti.
Sfântul Ciprian, la început a fost un mare vrăjitor. Dar s-a întors la credinţă prin Fecioara Iustina, care prin rugăciunile ei către Hristos, a învins vicleşugurile vrăjitoreşti.
(sursa: www.dictionarortodox.com)
(25 aug 2011, 11:26:24