Creştinii ortodocşi şi catolici prăznuiesc astăzi, 6 august, Schimbarea la Faţă - una dintre cele mai mari sărbători religioase. Ziua are ca semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci fiul lui Dumnezeu
Semnificaţie
Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, sărbătorită astăzi de creştini, reprezintă data la care Iisus, împreună Petru, Iacob şi Ioan, a urcat pe muntele Tabor ca să se roage. Aici, apostolii au fost învăluiţi într-un nor de lumină în timp ce Iisus se ruga, iar apoi au auzit un glas care le-a spus: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L” (Matei 17, 5). Isus le-a poruncit celor trei să nu dezvăluie nimănui nimic din cele ce văzuseră, până după învierea Sa din morţi.·
Calendarul popular
În lumea satelor care se ghidează după calendarul popular al evenimentelor care se ţin în funcţie de schimbările meteorologice şi astronomice specifice zonei temperate, această sărbătoare poartă denumirea de Probejenie. Denumirea de Probojanii vine de la verbul popular „a probăzi” – care înseamnă a ocărî sau a certa şi care vine din slavona. Tradiţia populară spune că de acum anotimpul începe să se schimbe, iar de la verdele verii, treptat, se trece în ruginiul şi galbenul toamnei. Păsările migratoare se pregătesc şi ele de plecare.
În această zi se aduc în biserici prinoase din struguri, se binecuvântează şi se împart, se pleacă în pelerinaj la mănăstiri.
Se consideră că până la această sărbătoare trebuie terminat cositul şi făcutul fânului, pentru că se trec florile şi iarba îmbătrâneşte, diminuând calitatea furajelor.
În această zi, nu e bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul, până la următoarele Probejenii.
Fetele nu-i bine să se pieptene în această zi pentru că nu le mai cresc cozile, aşa cum nu mai creşte iarba. Tot din această zi se interzice scăldatul şi se mai pot culege ultimele plante de leac.
Nu în ultimul rând, cei care nu ţin Probejenia vor fi uscaţi şi gălbejiţi tot timpul anului, aşa cum se ofilesc şi florile.