Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 iul 2011 - Anul XVI, nr. 159 (4757)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Explicaţii

Poate un creştin să-şi piardă mântuirea?

Înainte de a răspunde la întrebare, trebuie definit termenul “creştin”. Un “creştin” nu este o persoană care a spus o rugăciune, a ieşit în faţă (în faţa bisericii – n.tr.) sau a crescut într-o familie creştină. În timp ce fiecare din aceste elemente poate fi parte a experienţei creştine, ele nu sunt ceea ce ne “face” să fim creştini. Un creştin este cel care a primit mântuirea prin credinţă şi s-a încrezut pe deplin în Iisus Hristos ca Mântuitor personal (Ioan 3:16; Faptele Apostolilor 16:31; Efeseni 2:8-9).

Deci, având această definiţie în minte, poate un creştin să-şi piardă mântuirea? Probabil modul cel mai bun de a răspunde la această întrebare extrem de importantă este să examinăm ceea ce spune Biblia că se întâmplă la mântuire şi apoi să studiem ceea ce ar atrage după sine pierderea mântuirii. Iată câteva exemple:

Un creştin este o creaţie nouă. “Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură (sau: zidire) nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi” (2 Corinteni 5:17). Acest verset spune că o persoană devine în întregime o făptură nouă ca rezultat al faptului de a fi “în Hristos”. Pentru ca un creştin să-şi piardă mântuirea, făptura nouă trebuie să fie anulată sau luată înapoi.

Un creştin este răscumpărat. “Căci ştiţi că nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur, aţi fost răscumpăraţi din felul deşert de vieţuire, pe care-l moşteniserăţi de la părinţii voştri, ci cu sângele scump al lui Hristos, Mielul fără cusur şi fără prihană” (1 Petru: 18-19). Cuvântul “răscumpărat” se referă la ceva care a fost cumpărat şi la un preţ care a fost plătit. Pentru ca un creştin să-şi piardă mântuirea, Dumnezeu trebuie să-şi revoce preţul pe care l-a plătit prin sângele scump al lui Hristos.

Un creştin este justificat. “Deci, fiindcă suntem socotiţi neprihăniţi, prin credintă, avem pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Iisus Hristos” (Romani 5:1). A “justifica” înseamnă “a socoti sau a declara neprihănit”. Toţi cei care Îl primesc pe Iisus ca Mântuitor sunt “declaraţi neprihăniţi” de Dumnezeu. Pentru ca un creştin să-şi piardă mântuirea, Dumnezeu trebuie să-Şi ia Cuvântul înapoi şi să “renege” ceea ce anterior a declarat.

Un creştin are promisă viaţa veşnică. “Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan 3:16). Viaţa veşnică este promisiunea eternităţii în cer împreună cu Dumnezeu. Dumnezeu promite că dacă credem vom avea viaţa veşnică. Pentru ca un creştin să-şi piardă mântuirea, viaţa veşnică trebuie luată înapoi. Dacă un creştin are promisiunea de a trăi veşnic, cum Îsi poate încălca Dumnezeu această promisiune, luându-i înapoi viaţa veşnică?

Un creştin are glorificarea garantată. “Şi pe aceia pe care i-a hotărât mai dinainte, i-a şi chemat; şi pe aceia pe care i-a chemat, i-a şi socotit neprihăniţi; iar pe aceia pe care i-a socotit neprihăniţi, i-a şi proslăvit” (Romani 8:30). După cum am învăţat din Romani 5:1, justificarea este declarată în momentul credinţei. Conform Romani 8:30, glorificarea este garantată pentru toţi cei pe care Dumnezeu îi justifică. Glorificarea sau proslăvirea se referă la primirea de către creştin a unui trup desăvârşit şi înviat în cer. Dacă un creştin îşi poate pierde mântuirea, atunci Romani 8:30 este o eroare, fiindcă Dumnezeu nu poate garanta glorificarea tuturor celor pe care îi predestinează, cheamă şi justifică.

Pot fi adăugate multe alte ilustraţii a ceea ce se întâmplă la mântuire. Însă chiar şi acestea explica foarte clar că un creştin nu-şi poate pierde mântuirea. Dacă mântuirea se poate pierde, cea mai mare parte sau chiar tot din ceea ce spune Biblia că se întâmplă cu noi atunci când Îl primim pe Iisus Hristos ca Mântuitor, va fi invalidată. Mântuirea nu poate fi revocată. Unui creştin nu-i poate fi luată făptura nouă. Răscumpărarea nu poate fi anulată. Viaţa veşnică nu poate fi pierdută şi să rămână în continuare veşnică. Dacă un creştin îşi poate pierde mântuirea, Dumnezeu ar trebui să-Şi ia Cuvântul înapoi şi Să se răzgândească – două lucruri despre care Scriptura spune că Dumnezeu nu le face niciodată.

Cele mai frecvente obiecţii împotriva credinţei ca un creştin nu-şi poate pierde mântuirea sunt: 1) Ce se poate spune despre aceia care sunt creştini şi continuă să trăiască o viaţă imorală? 2) Dar cum rămâne cu cei care sunt creştini, iar mai târziu se leapădă de credinţa şi se dezic de Hristos? Problema acestor două obiecţii este întrebarea: “cine sunt creştinii”? Biblia ne spune că un creştin adevărat nu va trăi o viaţă imorală continuă (1 Ioan 3:6). De asemenea, Biblia afirmă că oricine se îndepărtează de credinţă, demonstrează de fapt că nu a fost niciodată un creştin autentic (1 Ioan 2:9). Prin urmare, nici o obiecţie nu este validă. Creştinii nu persistă în modul de viaţă imoral, nu se leapădă de credinţă, şi nici nu se dezic de Hristos. Astfel de acţiuni sunt dovada că ei niciodată nu au fost răscumpăraţi.

În concluzie, un creştin nu-şi poate pierde mântuirea. Nimeni nu îl poate despărţi pe un creştin de dragostea lui Dumnezeu (Romani 8:38-39). Nimic nu-l poate smulge pe un creştin din mâna lui Dumnezeu (Ioan 10:28-29). Dumnezeu doreşte şi poate să garanteze, dar şi să păstreze mântuirea pe care ne-a dat-o. Iuda 24-25 spune: “Iar a Aceluia, care poate să vă păzească de orice cădere, şi să vă facă să vă înfăţişaţi fără prihană şi plini de bucurie înaintea slavei Sale, singurului Dumnezeu, Mântuitorul nostru, prin Iisus Hristos, Domnul nostru, să fie slava, măreţie, putere şi stăpânire, mai înainte de toţi vecii, şi acum şi în veci. Amin.”
 

(gotquestions.org)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poate un creştin să-şi piardă mântuirea?.
 Vizualizări articol: 1038 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Poate un creştin să-şi piardă mântuirea?3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   =)) trimis de
( 8 iul 2011, 12:58:24
Unii au fost casanova la vremea lor ,astazi sunt sfinti ex STEFANICA deci in concluzie porunca 7 cade. Porunca nr 2 cade din start vezi ex plimbatul ciolanelor, usile de la casvana,ca sa nu zic : cum intri in orice biserica fie ortodocsa fie catolica te intampina ,, chipul cioplit ,, Hmmm porunca 1 e cea m-ai dificila, grea dilema care mama masii din cele 200 de religii o fi cea care respecta cuvantul ,,Domnului... Doamnei sa stiu si eu la care sa ma inscriu . ioi ioi ioi porunca 10..... cele 300000 de hectare de padure??????? nu sunt ale voastre ,sunt ale poporului Roman deci in concluzie : cate porunci raman in picioare? Acu sariti de un metru in sus ca sa stiu si eu ....CU CINE VOTEZ !!!rolling on the floor
1.1  RE: =)) trimis de
( 8 iul 2011, 13:29:52
"Deci, fiindcă suntem socotiţi neprihăniţi, prin credintă, avem pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Iisus Hristos” (Romani 5:1).
Bag de seama ca tu nu ai credinta deloc, din pacate. Credinta nu sta intr-o religie oarecare. Credinta se afla in fiinta omului. Credinta este "o incredere nevazuta in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad". Tu cauti dovezi palpabile, insa credinta inseamna a avea incredere in ceva ce nu se vede. Lasa "ciolanele" ca nu ele te mantuiesc. Nici macar o religie anume nu te mantuieste, numai credinta. Poruncile au fost date pentru evrei. Pe noi ne mantuieste credinta in Iisus Hristos. Oricum, primul pas l-ai facut: ti-ai pus intrebari. Urmeaza sa cercetezi. Dumnezeu sa te lumineze.
2.   Woow.. trimis de
( 8 iul 2011, 14:01:56
O predica pe puncte si concluzie in Monitorul...that's a first..
3.   D-ZEU SA VA LUMINEZE!!!! trimis de
( 8 iul 2011, 22:00:36
UN CRESTIN ISI POATE PIERDE MINTUIREA ATUNCI CIND NU STA LINGA D-ZEU SI NU FACE VOIA LUI ESTE CLAR ASTA.CINE IL CAUTA CU ADEVARAT PE D-ZEU IL GASESTE SI SE LASA DESCOPERIT.
4.   IN MESAJUL LUI WILLIAM MARRION BRANHAM trimis de
( 8 iul 2011, 22:21:45
PRIN ACEST PROFET VETI AFLA ADEVARUL UNDE TOATE RELIGIILE IL ASCUND.
VIATA PAMINTEASCA ESTE SCURTA PLINA DE SUFERINTA SI AMAGITOARE IAR VIATA CEREASCA ESTE BINECUVINTATA SI PLINA DE FERICIRE VESNICA.SA PARASIM PACATELE CARE NE ORBESC SI NE UCID SUFLETUL SI SA NE INTOARCEM LA ISUS HRISTOS SMERINDU-NE,RUGINDUNE,IMPACIND UNII CU ALTII IN IUBIRE DE D-ZEU.
D-ZEU SA AIBA MILA DE NOI TOTI SA NE MINTUIASCA SI SA SE ATINGA DE NOI PINA NU E PREA TIRZIU.AMIN
SLAVIT SA FII TU ISUSE
5.   Ne pacalim unii pe altii. trimis de
( 8 iul 2011, 22:30:13
Religia nu-i decat una si anume de a fi om. Om inseamna sa-ti pazesti aproapele fara armura. Armura inseamna bani, influente si alte dogme. Cine sa mai creada cand sunt atatea fete. O seara buna!
5.1  RE: Ne pacalim unii pe altii. trimis de
( 9 iul 2011, 01:10:36
Sa vezi prin Mall cate fete sunt. Mai ales seara. pfuaai laughing
6.   Diferenta trimis de
( 9 iul 2011, 01:30:33
Stimate"SIRJERKALOT",o fi fete prin Mall,dar mai sunt si pe la Biserica. I-a fa diferenta si vezi pe care le-ai dorii in viata ptr.a te casatorii?? Desigur,diferenta o poti face doar daca stii ce vrei de la viata de familie.
6.1  RE: Diferenta trimis de
( 9 iul 2011, 15:27:47
Da-i ma drumul cu atitudinea asta condescendenta de aici. Cum iti permiti sa adopti un asemenea comportament, cand tu nu ai inteles ironia pe care am facut-o? Si pe langa toate, nici nu stii sa scrii. Semi-doctule

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei