Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 iul 2011 - Anul XVI, nr. 154 (4752)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

2 iulie

Sărbătoarea Sfântului Voievod Ştefan, la Putna

Mănăstirea Putna, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este cea mai importantă ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, fiind definită de Mihai Eminescu ca fiind „Ierusalimul neamului românesc”, iar mormântul marelui voievod, care se află aici, „altar al credinţei strămoşeşti”. Biserica Mănăstirii Putna a fost sfinţită la data de 3 septembrie 1470 de 64 de ierarhi şi preoţi. O altă ctitorie este mănăstirea Voroneţ, ridicată pe locul unui schit din lemn, în care, potrivit tradiţiei, ar fi trăit Daniil Sihastrul, de la care domnul Moldovei a primit sfat şi cuvânt de mângâiere în ceas de grea cumpănă. Biserica mănăstirii, cu hramul „Sfântul Gheorghe”, a fost ridicată în mai puţin de patru luni, din 26 mai până în 14 septembrie 1488. Ea şi-a câştigat un renume deosebit în lumea întreagă pentru picturile sale exterioare, realizate în jurul anului 1547, sub îndrumarea mitropoliţilor Teofan I şi Grigorie Roşca. De asemenea, şi aşezămintele monahale din Muntele Athos au beneficiat de mâna darnică a voievodului de a pune temelii la locuri de închinare - este cazul Mănăstirii Zografu, pe care a refăcut-o în întregime, în ultimii ani de domnie. Daniile hărăzite acestei mănăstiri erau atât de însemnate, încât călugării de acolo îl considerau drept ctitorul ei. A mai acordat ajutoare mănăstirilor atonite Vatoped, Sfântul Pavel, Constamonit şi Grigoriu, cea din urmă fiind refăcută din temelii cu sprijinul său. Toate acestea păstrează hrisoave de danie şi unele obiecte de cult de la „binecinstitorul şi de Hristos iubitorul” domn moldovean. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut pe marele domn al Moldovei în sinaxarul şi calendarul Bisericii în ziua de 2 iulie, cu numele „Binecredinciosul voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, fiind canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992.

 

Voievodul mare, bun şi sfânt

Măritul Voievod Ştefan cel Mare a fost cinstit dintotdeauna de către poporul dreptcredincios, care i-a spus: bun, mare şi sfânt. Bun pentru faptele sale de milostenie, mare pentru iscusinţa cu care a condus ţara cu dreptate, Dumnezeu pedepsind prin el pe cei lacomi şi trădători, şi sfânt pentru lucrarea lui întru apărarea întregii creştinătăţi şi zidirea unui mare număr de biserici şi mănăstiri. El s-a născut la Borzeşti, din părinţi binecredincioşi creştini, Voievodul Bogdan al II-lea şi doamna sa Maria-Mălina Oltea, arătându-se din fragedă copilărie cu deosebită dragoste faţă de ţară şi credinţa strămoşească.

Ca om al rugăciunii, evlaviosul voievod a cerut sfinţiţilor părinţi să se roage pentru poporul dreptcredincios al Moldovei, pentru oştenii săi, pentru cei vii şi pentru morţi. El însuşi se ruga cu post, făcând nenumărate fapte de milostenie, în vremuri de primejdie mai ales, aşa cum este înfăţişat pe icoanele pictate în ctitoria sa de la Putna. Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul i-a fost părinte şi povăţuitor duhovnicesc şi înţelept sfătuitor în ceasurile sale de rugăciune şi veghe. Deopotrivă, a fost om al înţelepciunii şi dreptăţii, precum şi al iubirii şi iertării: „Te-am iertat şi toată mânia şi ura am alungat-o cu totul din inima noastră”, scria voievodul, adresându-se boierului său Mihu, unul dintre cei care participaseră la uciderea părintelui său. Gândul morţii pururea l-a avut în minte, căci pentru el moartea era, potrivit învăţăturii creştine, o strămutare „de la cele vremelnice” către „locaşurile de veci”, aşa cum el însuşi a pus să se scrie pe piatra sa de mormânt, pregătită cu 12 ani înainte de mutarea la Domnul.

 

O candelă veghează neîncetat la mormântul voievodului

De la mutarea sa la Părintele ceresc, până astăzi, mormântul său de la Mănăstirea Putna este străjuit de o candelă pururea aprinsă, unde credincioşii îşi pleacă genunchiul cu evlavie şi rugăciune către Milostivul Dumnezeu. Măritul şi dreptcredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt rămâne, peste veacuri, o pildă de adevărat conducător de ţară, stăpânit permanent de credinţa în Puternicul Dumnezeu şi iubirea de Biserica strămoşească şi ţară. (Silviu DASCĂLU)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbătoarea Sfântului Voievod Ştefan, la Putna.
 Vizualizări articol: 2567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.27/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 11 voturi
Sărbătoarea Sfântului Voievod Ştefan, la Putna4.3511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   =)) trimis de
( 2 iul 2011, 11:38:43
De la voievod la sfant e distanta de la cer la pamant idiotilor . Poate il vom gasi in calendar si pe Lungu la cat investeste in asa zisa catedrala.Apropo stefanica acolo sus unde oi fi tu acuma tot asa curvar esti?
2.   Celebrare trimis de
( 2 iul 2011, 12:32:51
La multi Voievoade ! Bafta pe mai departe
3.   !!! trimis de
( 2 iul 2011, 15:59:48
„Apărător neînfricat al credinței și patriei străbune”
4.   Pt handicapatii postaci de mai sus! trimis de
( 2 iul 2011, 21:04:05
Natiunea care nu are stramosi nu exista! Asa cum irlandezii il au pe Sf Patrick asa si noi romanii il avem pe Sf Stefan. Si ma bucur ca a fost curvar pt ca astfel poate sa va dea si voua cate o m_u_i_e ca meritati cu varf si indesat!
5.   SI ALTE CREDINTE AU SFINTI MILITARI ... trimis de
( 2 iul 2011, 23:05:46
Ştefan del Mare nu a fost doar un om al războaielor. Tradiţia îl cunoaşte ca trăitor al rugăciunii şi postitor.A domnit 47 de ani , a construit 44 de manastiri tot atîtea, spune tradiţia, cîte războaie de apărare a dus, căci războaiele au fost doar de apărare. De ex,si ungurii au pe Ştefan cel Sfânt" al lor ..Marele Mucenic Dumitru este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți militari, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Catolică ETC .Ce bine zicea POETUL : Ba să vezi... posteritatea este încă şi mai dreaptă.
Neputând să te ajungă, crezi c-or vrea să te admire?
Ei vor aplauda desigur biografia subţire
Care s-o-ncerca s-arate că n-ai fost vrun lucru mare,
C-ai fost om cum sunt şi dânşii... {...}
Când de tine se vorbeşte. S-a-nţeles de mai nainte
C-o ironică grimasă să te laude-n cuvinte.
Astfel încăput pe mâna a oricărui, te va drege,
Rele-or zice că sunt toate câte nu vor înţelege...
Dar afară de acestea, vor căta vieţii tale
Să-i găsească pete multe, răutăţi şi mici scandale -
Astea toate te apropie de dânşii... Nu lumina
Ce în lume-ai revărsat-o, ci păcatele şi vina,
Oboseala, slăbiciunea, toate relele ce sunt
Într-un mod fatal legate de o mână de pământ;Mihai Eminescu Scrisoarea I )
6.   DOAMNA trimis de
( 3 iul 2011, 00:59:20
Adica daca tu esti p.rost cumva si altul trebuie sa fie. El sa nu gandeascalaughing sa vedem rationametul: "De ex,si ungurii au pe Ştefan cel Sfânt" al lor ..Marele Mucenic Dumitru este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți militari, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Catolică ETC "
Si cum zice poetul ?laughing
Religia - o frază de dânşii inventată
Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?
Mihai Eminescu
7.   Nu..nu ..nu trimis de
( 3 iul 2011, 10:03:42
Stefan cel Mare nu s-a folosit de credinţă pt a subjuga naţ, ii, pt a cucerii teritorii , n-a oganizat cruciade, lagăre de exterminare etc. Iar perioada de maximă dezvoltare si prosperitate a Moldovei medievale a fost in timpul domniei lui Stefan Cel Mare ..Eminescu spune despre mormântul marelui voievod, care se află la Putna , ca este „altar al credinţei strămoşeşti” iar pt " domnitorii adevarati" are un adevarat cult" menit să cultive dragostea şi respectul faţă de strămoşii noştri t-
' Nu are sens să dezvoltăm acum teoriile pompoase care nu ne fac cinste nici ele.Viaţa unui neam se circumscrie unui anumit drum istoric, în care atât predecesorii, cât şi succesorii lucrează împreună.
8.   Nisipuri miscatoare in capete seci trimis de
( 3 iul 2011, 13:47:03
lume nebuna! nimeni nu va opreste sa aveti cate o parere, dar de ce va apucati ,unii dintre voi,sa aruncati cu noroi si sa va dati patrati? mereu acelasi gen de mizerii cam de la aceleasi pseudonime. dupa inversunarea pe care o aveti in buricul destelor pe tastatura s-ar zice ca ati trait fiecare minut-de la nastere la apusul vietii-alaturi de marele voievod Stefan cel mare si sfant. ba ca a fost nu stiu cum, ba ca a facut nu stiu ce, ba ca nu va convine voua ce se scrie in articol. va dati mereu destepti. in fapt, nu vedeti padurea din cauza copacilor dar credeti ca sunteti cei mai in masura sa judecati si sa apreciati asemenea valori universale. v-ati gasit voi o gasca de nulitati sa judecati. care este masura judecatii voastre si care va este sistemul de referinta? contextul pe care il creati in cadrul comentariilor voastre (vezi DOMNALLUMINII) este unul rusinos si va da de gol atitudinea ostila fata de valorile traditionale romanesti si fata de sfanta traditie si biserica crestin ortodoxa.
8.1  RE: Nisipuri miscatoare in capete seci trimis de
( 3 iul 2011, 14:29:49
O traditie nu poate fi sfanta, in sensul folosit de tine, adica atribut al divinitatii.
8.2  RE: Nisipuri miscatoare in capete seci trimis de
( 3 iul 2011, 14:46:08
esti foarte, foarte pregatit. E si normal sa gandesti asa V_MARIUS.
"ba ca nu va convine voua ce se scrie in articol. va dati mereu destepti. in fapt, nu vedeti padurea din cauza copacilor dar credeti ca sunteti cei mai in masura sa judecati si sa apreciati asemenea valori universale" .
1.Care valori universale, enumarele ? sunt 200 de religii !
2.Defineste padurea care o vezi tu si nu o vad eu.
9.   V_MARIUS trimis de
( 3 iul 2011, 14:03:34
Atitudinea ostila fata de valorile traditionale romanesti si fata de sfanta traditie si biserica crestin ortodoxa este normala. De altfel si fata de toate celelalte religii care au mai ramas din cele 2000, adica 200.
"Sfanta traditie" , "biserica crestina ortodoxa" ,,"biserica catolica", "protestanti,neoprotestanti", "Coran" , "Talmut", "Nirvana" etc... doar prostesc pe p.rosti. Ma bucur ca nu au aparut inca p.rosti care sa faca si din "Legendele Olimpului" o religie. Maine poimaine sunt pacatos ca nu cred in "Zeus" si nu cred ca totul a aparut cand Cronos a facut ceva,laughing a ejaculat in mare si au aparut
oamenii etc. NU SUNT DE ACORD CU NIMIC DIN CE TRAGE LUMEA MAI JOS DECAT ESTE SI O PROSTESTE MAI MULT DECAT ESTE !
10.   Bate vantul ..latră câinii.. trimis de
( 7 iul 2011, 02:28:55
Aici nu e vorba de religie ...Nu are sens să dezvoltăm acum teoriile pompoase care nu ne fac cinste nici ele.Viaţa unui neam se circumscrie unui anumit drum istoric, în care atât predecesorii, cât şi succesorii lucrează împreună.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei