Sarmale cu fasole albă
Ingrediente:
300 gr fasole albă,
1 varză murată,
1 ardei,
2 morcovi,
100 gr orez,
1 cană suc de roşii,
1 lingură pastă de tomate,
1 ramură cimbru,
1 legătură mică mărar,
sare, piper,
1 foaie de dafin
Mod de preparare:
Sarmalele cu fasole albă se prepară astfel: se pune fasolea la înmuiat de pe o zi pe alta. A doua zi, se pune la fiert şi se schimbă apa de câteva ori.
Frunzele de varză se curăţă de cotoare, apoi se lasă în apă rece, să se desăreze. Se curăţă de cotor şi seminţe ardeiul, se taie cubuleţe, ceapa se taie mărunt, iar morcovii se dau pe răzătoare. Se pun apoi la călit, pe rând, ceapa, apoi se adaugă ardeiul şi morcovul. După ce s-au înmuiat bine, se adaugă orezul spălat, 50 ml apă şi se lasă la înăbuşit. Se lasă compoziţia la răcit, apoi se amestecă cu fasolea fiartă şi scursă, cu pasta de tomate, cimbrul şi mărarul tocate mărunt, sare şi piper. Se formează sarmalele din foile de varză şi umplutura de fasole. Se taie frunzele rămase şi cotorul mărunt şi se pun pe fundul vasului. Se adaugă sarmalele şi deasupra restul de frunze rămase. Se toarnă sucul de roşii, apă cât să le cuprindă, apoi se pune frunza de dafin şi se fierbe totul aproximativ o oră, o oră şi jumătate.
Conopidă cu roşii şi usturoi
Ingrediente:
1 kg conopidă,
100 ml ulei de măsline,
2 roşii,
75 ml. oţet de vin roşu,
2-3 căţei de usturoi,
1 legătură pătrunjel,
sare, piper
Mod de preparare:
Conopida cu roşii şi usturoi se prepara astfel: se desface conopida în bucăţele, apoi se fierb la aburi, 20 de minute. Separat, se zdrobeşte usturoiul, se pune într-un borcan, se adaugă uleiul, oţetul, roşiile mărunţite, sare, piper şi se agită bine. Se aşază conopida pe un platou şi se acoperă cu sosul obţinut. Pătrunjelul tocat mărunt se presară deasupra.
(sursa: culinar.ro)