Catedrala Ortodoxă ,,Pogorârea Sfântului Duh” din Municipiul Rădăuţi a împlinit 50 de ani de când a fost sfinţită. La 28 mai 1961 în Duminica Rusaliilor-hramul minunatei biserici- vrednicul de pomenire Iustin, Mitropolitul Moldovei şi Sucevei, Patriarhul de mai târziu, înconjurat de numeroşi clerici şi popor mult târnosea Catedrala ,,Pogorârea Sfântului Duh,, din Rădăuţii Voievodali. Era aşadar în plină perioadă comunistă - o vreme potrivnică Bisericii şi credinţei neamului şi totuşi Mitropolitul Iustin avea îndrăzneala să târnosească un edificiu ecleziastic de excepţie - Monumentala Catedrală din Rădăuţi. Mai marii vremii – comuniştii zeloşi - după ce demolaseră deja o biserică din oraş ridicată ,,în roşu” n-au mai îndrăznit să facă acelaşi lucru cu Catedrala, construcţie de proporţii care, în anii ’50, după ororile războiului, se afla încă ,, în roşu” cu pereţii deterioraţi de intemperii.
În aceeaşi zi de sâmbătă - 28 mai a. c. rădăuţenii ortodocşi şi-au mai adus aminte că în această lună, mai exact în data de 10 mai, s-au împlinit şi 90 de ani de când autorităţile ecleziastice şi autorităţile de stat ale vremii au hotărât în mod oficial construirea Catedralei. Pe lângă faptul că se vroia un simbol al unităţii naţionale care să eternizeze unirea Bucovinei cu România, Catedrala se impunea şi ca o necesitate urgentă care să vină în întâmpinarea cerinţelor liturgice ale rădăuţenilor pentru care Biserica ,,Bogdan Vodă”- veche Catedrală episcopală- devenise de mult timp neîncăpătoare.
Sâmbătă-28 mai a.c. s-a vrut în primul rând o zi închinată ctitorilor dar şi un prilej de a rememora odiseea construirii mult doritei Catedrale. De aceea după oficierea Sfintei Liturghii şi a parastasului pentru ctitori de către Înaltpreasfinţia Sa Pimen înconjurat de un sobor de 35 de preoţi şi diaconi, preotul paroh a prezentat pe scurt o istorie a construirii Catedralei. Apoi, în aceeaşi zi, în sala de cateheză (demisolul Catedralei) s-a lansat Monografia Catedralei, lucrare laborioasă aparţinând D-lui Ing. Ştefan Rotaru, descendent dintr-o veche familie rădăuţeană, membru în consiliul parohial, care a prezentat în amănunt toată istoria construirii şi activitatea misionară a Catedralei. Rădăuţeni şi bucovineni din împrejurimi veniţi în număr mare împreună cu preoţii lor au avut ocazia să cunoască amănunte importante din istoria construirii monumentalei biserici. La sărbătoare au participat autorităţile locale în frunte cu D-l Primar Aurel Olărean, D-l Ing. Mircea Irimescu- Deputat de Rădăuţi în Parlamentul României, D-l Prof. Dr. Aurel Buzincu- Directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Judeţean Suceava precum şi o delegaţie a fraţilor români din Bucovina de nord condusă de D-l Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru Cultură Românească ,,Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi. Un moment important l-a constituit conferirea Titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului Rădăuţi Înaltpreasfinţiei Sale Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
(Preot Nicolae VÎRTEA –parohul Catedralei ,,Pogorârea Sfântului Duh” Rădăuţi)
(31 mai 2011, 11:54:37
2. Fiind declarată monument de arhitectură, o parte din lucrări au fost subvenţionate de către Departamentul pentru culte prin intermediul Mitropoliei Moldovei.
3. Celebra monografie care s-a lansat nu există decât în 3 (trei) exemplare.
4. La marea sărbătoare nu au participat nici membrii consiliului eparhial, nici protopopul de Rădăuţi, nici stareţii de la mănăstiri şi nici preoţimea serioasă din protopopiatul Rădăuţi.
5. În concluzie: un prilej de chef popesc, fără nici o însemnătate culturală, misionară sau patriotică. Domnul paroh este rugat să comunice Consiliului parohial, celorlalţi preoţi slujitori sumele de bani cheltuite cu organizarea chiolhanului.
6. Nu consideră Domnul paroh că pentru a cinsti memoria celor care au contribuit la ridicarea acestei biserici, putea să ofere o masă bătrânilor şi celor lipsiţi de posibilităţi materiale ? Alo, Domnul protopop, se aude ?