luni, 14 mar 2011 - Anul XVI, nr. 60 (4658)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Liturghia Darurilor este pentru cei ce vor să se împărtăşească mai des

Postul Sfintelor Paşti are una dintre cele mai aspre rânduieli din timpul anului bisericesc. Astfel, în această perioadă, creştinii ajunează în timpul zilelor de rând, adică nu mănâncă nimic până la apusul soarelui, iar sâmbăta şi duminica se dă dezlegare la untdelemn şi vin. Şi pentru că există o "incompatibilitate a Sfintei Euharistii cu postirea (deplină)", după cum se exprimă Alexander Schmemann, Sinodul de la Laodiceea din 343, prin Canonul 49, interzice săvârşirea Sfintei Liturghii în timpul Postului Mare, cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică, când postul este mai uşor şi nu se face ajunare.

 

Liturghia Darurilor vine să umple lipsa împărtăşirii frecvente

În ciuda acestui fapt, erau unii creştini care, deşi ajunau, voiau să se împărtăşească şi în celelalte zile ale săptămânii. În legătură cu acest lucru, părintele Teofil Părăian spune că "atunci, Sfânta noastră Biserică, pentru a-i mângâia pe credincioşi, pentru a-i ajuta pe credincioşii care doresc să se împărtăşească mai des decât sâmbăta şi duminica, a dat această posibilitate prin Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite". Timpul săvârşirii acestei liturghii a fost reglementat de către Canonul 52 de la Sinodul Quinisext din 692, când se precizează că ea se poate săvârşi în orice zi din postul mare, cu excepţia zilelor de duminică, de sâmbătă şi de Buna Vestire. Astfel, Liturghia Darurilor vine să umple lipsa împărtăşirii frecvente simţită acut de credincioşi în timpul Postului Mare. De aceea, Alexander Schmemann consideră că "Euharistia obştească şi plină de bucurie a zilei Domnului a fost "extinsă" în totalitatea timpului şi vieţii omului".

 

„Postim şi pentru ca să ne împărtăşim mai des”

Creştinii care au cerut împărtăşirea şi în celelalte zile ale săptămânii din Postul Mare au avut o înţelegere profundă a adevăratei vieţuiri creştineşti, lipsită de falsa smerenie a îndepărtării voite şi conştiente de Sfintele Taine, mai ales în acest timp de intensă trăire duhovnicească. Fiind conştienţi că nu pot nimic şi ei înşişi sunt nimic fără Hristos, ei doreau unirea cu El în fiecare zi. În restul anului bisericesc, creştinul mănâncă dimineaţa din trupul şi sângele lui Hristos, se uneşte cu El, având grijă ca pe parcursul întregii zile să păstreze gândul şi voia Lui, să se facă mâinile lui Hristos care lucrează în lume, să fie prezenţa vie a lui Hristos prin faptele bune pe care le face. Astfel, creştinul se uneşte cu Hristos şi lucrează împreună cu El la propria mântuire, dar şi a celorlalţi. De aceea, chiar dacă ajunează, credincioşii nu vor să se despartă de Cel dorit al lor, singurul pentru care luptă şi pentru care îşi strunesc trupul şi sufletul. În acest sens, Părintele Patriarh Daniel, în cuvântul rostit în prima zi a postului din acest an, spune că "postim şi pentru ca să ne împărtăşim mai des, pentru că nu trebuie să ne împărtăşim doar sâmbăta şi duminica, când se face Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur şi, respectiv, a Sfântului Vasile cel Mare, ci şi în celelalte zile când se săvârşeşte Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite".

 

Liniştea şi atmosfera smerită

Participarea la Liturghia Darurilor are un caracter special, pentru că, în cuvintele lui Alexander Schmemann, "nicăieri nu găsim mai bine şi mai deplin descoperit adevăratul sens al postirii şi al Postului Mare decât în zilele Împărtăşaniei de seară - nu numai sensul Postului, ci şi al Bisericii şi al vieţii creştine în totalitatea ei".

Liturghia Darurilor nu este o liturghie propriu-zisă, ci ea este mai degrabă Vecernia, slujba de seară, unită cu împărtăşirea. De aceea ea are o rânduială deosebită, diferită de a celorlalte liturghii. Acum predomină foarte mult liniştea şi atmosfera smerită, ca necesităţi de înţelegere a tainei.

În anumite momente specifice, un clopoţel va anunţa evenimente importante. Atunci, fiecare creştin va îngenunchea evlavios, în linişte şi rânduială, până când sunetul clopoţelului se va auzi din nou. În alte momente, preotul va face câte trei metanii în Sfântul Altar, îndemnându-i şi pe credincioşi să îl urmeze în cinstea pe care o aduce Sfintelor Taine.

Împărtăşirea se face ca de obicei, după "Tatăl nostru…". La sfârşit, cei care nu s-au pregătit pentru a se împărtăşi vor lua anafură. (Alexandru Ulea, sursa: www.ziarulumina.ro )

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liturghia Darurilor este pentru cei ce vor să se împărtăşească mai des.
 Vizualizări articol: 1298 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Liturghia Darurilor este pentru cei ce vor să se împărtăşească mai des5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(14 mar 2011, 11:08:04
Doamne , permite-Mi să-Ţi mulţumesc
Îţi mulţumesc că Eşti , Îţi mulţumesc că sunt
Nu vreau să ,, sune ’’ prea bisericesc
Ca multă falsitate ce este pe pământ

Vreau să fiu iertat şi pentru ce n-am făcut
Pentru că ştiu c-o voi face , pentru că ştiu că Ştii
Fiindă toţi în păcat şi prin păcat ne-am născut
Fă pace cu mine , Doamne ( da’ nu folosi popii ) !

Nu-Mi arăta jocul de umbre ... arată-mi calea
Arată-Mi când sunt în ceasul al XII ’ lea !
Arată-Mi să ştiu ce pot să fac şi eu ? !
Arată-Mi cum să te iubesc ... scump Dumnezeu !
1.1  RE: * trimis de
(15 mar 2011, 09:59:22
O ,voi oameni ai Scripturii.!nu exagerati ın privinta religiei,şi nu spuneti despre Dumnezeu decıt Adevarul!Mesia İİsus FİUL marieı este trimisullui Dumnezeu,Cuvantul Sau,pe care El la trimis Mariei şi un Duh de la EL.Credeti aşadar ın DUMNEZEU şi ın trimişii Sai.Şİ NU spuneti Trei!Opritiva de la aceasta şi va fii mai bine pt voi:Dumnezeu nu este decıt un Dumnezeu Unic!Slava Lui!SA aiba El un copil?Ale L Uİ sunt cele din cerurişi de pre pamant şi Ddumnezeu este CEL MAİ
2.   "Arata-mi cum sa te iubesc"... trimis de
(14 mar 2011, 11:43:12
Ma uit uluit in aceste zile la aceste articole care mai de care mai "crestinesti",mai bisericesti,deci,pline de tot felul de traditii si "randuieli"pe care,nici in ruptul capului Matuitorul Iisus Hristos nu ne le-a dat sa le facem!In fond,ce este Pastele decat o "sabatoare"a burtii oamenilor,inca o scapare la cateva zile de chef,de imbuibare cu mancare si trascaneala pana uitam de noi...Daca cineva crede ca trebuie "sa postim"(cu post lumesc,binenteles!)o perioada de timp,dupa care scapam la ...adevarata noastra sarbatoare,a pantecelui,crezand ca-i demonstram lui Dumnezeu cat de mari crestini suntem,ne amagim...singuri!A-l iubi pe Dumnezeu inseamna a tine Poruncile Lui,ori aceste Porunci ale Sale n-au nimic de a face cu "postul" nostru,cu ceea ce credem noi ca facem bine ,desi stim ca facem rau!Iubirea de Dumnezeu o gasim NNUMAI in Sfanta Scriptura pe care o refuzam in mod sistematic de a o citi si studia! S-atunci,la ce ne ajuta daca "postim" sau nu? Cu siguranta, la nimic !
2.1  RE: "Arata-mi cum sa te iubesc"... trimis de
(14 mar 2011, 12:13:11
Foarte bine ai spus si vreau sa mai completez inca ceva.
Postul nu inseamna doar abtinere de la mancare, daca te abtii de la mancare si continui sa barfesti si sa gandesti rau despre ceilalti, sa injuri, etc, cu siguranta este in van acest post, fie el si negru
3.   .....re: karusso trimis de
(14 mar 2011, 12:13:31
Nu pentru toata lumea Pastele are aceeasi semnificatie ca la tine(karusso) , daca ai fi postit vreodata un post intreg ai fi observat ca dupa aceea perioada nici nu poti sa mananci prea multa carne. Postul cu aceea hrana de post ne curateste nu numai de pacate cat e si o detoxificare a trupului, pe mine ma face sa ma simt excelent. Fiecare posteste cum poate si fiecare efort facut pentru noi, pentru Domnul Nostru Iisus Hristos este "rasplatit" de Dumnezeu...ar trebui sa numai ai indoieli in privinta asta.
4.   .... trimis de
(14 mar 2011, 12:16:03
....dar asa sunteti credeti ca le stiti pe toate...... eu in fiecare zi aflu lucruri noi.....
5.   Mai afla si azi ceva nou... trimis de
(14 mar 2011, 14:24:21
de vreo 2000 de ani!Pastele inseamna a face ceea ce a facut Mantuitorul la Cina Cea ce Taina ucenicilor,adica,le-a spalat picioarele si le-a facut acea sfanta impartasanie cu vinul(de fapt mustul nefermentat-tirosh!) si painea nedospita,simbolizand Sangele si Trupul Sau prea scump care S-a dat pentru noi,spunand ca: "Sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea"..."DACA STITI ACESTE LUCRURI,FERICE DE VOI DACA LE VETI FACE"(Ioan,13 cu 17)! Acesta este Pastele,si "ferice de noi daca asa vom face"...fara dezlegari,fara legari...fara miei sacrificati,fara tone de carnuri si bauturi bagate-n noi din abundenta si fara nici o limita,cu chefuri(destrabalari) si topaieli non stop!Daca facem cum ne spune El,vom fi numiti :"FERICE",chiar de El,daca facem cum ...facem (dupa...datina)cum stim si vrem noi, vom fi numiti...altfel!Este doar o chestiune de ...alegere!Pricepuram,ori ba ? Departe de noi gandul ca ucenicii,dupa inviere,s-au dat la distractie plecand direct in club...Treziti-va !
6.   !! trimis de
(14 mar 2011, 17:41:18
Aduti aminte ca acest "post lumesc" se dateaza inca din vremea lui Adam,:"Sa mananci din toti pomii Raiului, numai din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci". Proorocul Ilie, prin post si rugaciune a inchis cerul si nu a mai plouat 3 ani, Moise a postit, Mantuitorul IIsus Hristos a postit 40 de zile inainte de a fi ispitit de diavol si exemplele pot continua. Voi sectarilor va limitati doar la implinirea poruncilor si atat. Este prea mare efortul sa postiti 40 de zile??
7.   P.s. trimis de
(14 mar 2011, 17:55:27
P.s. Atunci cand ucenicii au venit la Mantuitorul , intrebandu-L de ce ei nu au putut scoate diavolul dintr-un posedat, El ce le-a raspuns??" ACEST TIP DE DIAVOLI NU IESE DECAT NUMAI CU POST SI RUGACIUNE". Este vorba de acelasi "post lumesc".
8.   De ce nu studiezi cum trebuie? trimis de
(14 mar 2011, 20:31:02
Inainte de a vorbi tampenii si de a jugni dupa cum ti-i felu'? Postul lasat de la Dumnezeu este NUMAI "postul negru",(fara mancare si apa,pricepi?)Mantuitorul n-a mancat in pustie barabule si fosole ci,n-a macat nimic,nici n-a avut dezlegare la peste,lapte si oua cum sunt aceste posturi "lumesti","bisericesti",invent de toti popiii de-a lungul timpului!Deci,nu poate fi vorba de acelasi "post lumesc"de care ironic si fara sa cunosti,spui tu!Acelasi post negru este si in cazurile celelalte enumertate de tine!Ce i-a poruncit Dumnezeu lui Adam,si implicit noua,de a manca numai vegetarian nu este post! Le incurci rau de tot!Si toate aceste posturi lumesti,facute de catre biserica(nu de Dumnezeu!)Postul Mare,Postul Craciunului,a lu'San'Petru,al S'antei Marii,etc,nu sunt decat plasmuiri ale oamenilor!Nu Dumnezeu a poruncit sa se tina asemenea "posturi"!In cartea Isaia la cap.58 vom gasi "adevaratul post"..."care-Mi place mie,zice Domnul"!Seamana,oare,cu cel bisericesc?Mai gandeste-te!
9.   ... trimis de
(14 mar 2011, 21:00:22
Postul nu este un substitut pentru trairea unei vieti neprihanite! Sfanta Scriptura ne arata in Isaia cap. 58 care este adevaratul post: "Iata postul placuit Mie: dezleaga lanturile rautatii...imparte-ti painea cu cel flamand si adu in casa ta pe nenorocitii fara adapost si nu intoarce spatele semenului tau. Atunci lumina ta va rasari ca zorile si vindecarea ta va incolti repede, neprihanirea ta va merge inainte si slava Domnului te va insoti." Oare suntem atat de naivi incat sa credem ca Dumnezeu se va lasa induplecat de faptul ca eliminam din meniu anumite alimente cand zilnic dam dovada de rautate, egoism si alte lucruri urate?
10.   Brrr trimis de
(15 mar 2011, 09:32:24
Unde scrie in Sfanta Scriptura de post negru?? Sau asa v- ati gandit voi ca ar fi mai simplu pentru pantecele vostru?? Asa se intampla cand fiecare isi da cu parerea si intelege Sfanta Scriptura dupa cum il taie capul. Sf Apostol Pavel ne spune ca cel mai mare postitor a fost Sf Ioan Botezatorul, care toata viata sa a postit, mancand doar lacuste si miere salbatica.
Frati crestini ortodocsi, nu va luati dupa ratacirile sectarilor, Biserica Ortodoxa, impreuna cu sfintele ei Taine si Sfanta Traditie dateaza din timpul Mantuitorului, fiind una Soborniceasca si Apostoleasca, de 2000 de ani.
Incercati sa mergeti duminica la Biserica,la Sfanta Liturghie, sa nu cumva, din nepasare si nestiinta sa cadeti in diverse erezii si secte, pentru ca diavolul mereu umbla ca un leu gata sa mai inghita pe cineva.
11.   Comentariu trimis de
(15 mar 2011, 10:06:20
ADEVARUL SE AFLA IN SFANTUL KORAN!!ultimul mesaj PT omenireDE la Dumnezeu!nici eu nu am crezut! DAR acesta e adevarul !DAR ACESTA NUMAİ PT CEİ CARE VREAU ADEVARUL!
12.   ??? trimis de
(15 mar 2011, 11:17:29
Uitati-va la viile pilde ale Sfintilor Parinti, intru care straluceste adevarata desavarsire si sfintenia. Ce este viata noastra in comparatie cu a lor???
In foamete si sete, in frig si goliciune, in lucru si sudoare, in privegheri si post, in rugaciuni si cugetari sfinte, in prigoniri si in ocari au slujit ei Domnului lor, Sfintii si prietenii lui Iisus Hristos. Pe aceia trebuie sa- i urmam; sa repetam adesea cuvintele unui sfant: Au doara eu n- as putea ceea ce a putut cutare si cutare? Si sa adaugam cu apostolul:" De la mine insumi nu pot nimic; insa toate le pot in Hristos cel ce ma intareste."

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei