Cartofi umpluţi cu orez
Ingrediente: cartofi - 1,5 kg, ceapă - 150 g, ciuperci - 250 g, orez - 100 g, ulei - 100 ml., mărar - 1 legătură, făină - 30 g, piper, sare, 100 ml. bulion.
Mod de preparare:Curăţăm cartofii, îi tăiem în două şi le scoatem miezul. Ceapa o tocăm mărunt şi o călim în ulei. Peste ceapă adăugăm orezul şi ciupercile opărite şi 4 căni de apă. Le lăsăm pe foc. După ce orezul a fiert, punem după gust piper şi mărar. Cu această compoziţie umplem cartofii scobiţi.
Aşezăm cartofii într-un vas şi dăm totul la cuptor pentru circa 30 minute (cuptorul să fie încălzit înainte). Când sunt gata, adăugăm bulionul diluat în 100 ml. apă. Lăsăm cartofii în cuptor pentru aproximativ 10 – 15 minute, ca să se întrepătrundă. Poftă bună.
Plăcintă cu mere
Ingrediente:
500 g de făină, 3 linguri de ulei, o linguriţă de sare, 150 ml. apă călduţă, 1,5-2 kg. de mere, 5 linguri de zahăr, o lingură rasă de scorţişoară pisată, griş
Mod de preparare:
1. Cum se pregătesc merele:
Se spală, se curăţă de coajă, se rad pe răzătoarea cu ochiuri mari, se storc de zeamă bine de tot, se pun într-un castron, se amestecă cu cele cinci linguri de zahăr şi cu scorţişoara.
2. Foile
Se pune făina într-un castron, se face loc la mijloc şi se pune uleiul, sarea şi apa. Se amestecă întâi cu lingura, iar când începe să se lege, se frământă bine cu mâna. Se face o cocă potrivit de moale. După ce a fost bine frământată, coca se bate de masă şi se lasă zece minute la un loc cald, dar nu umed, acoperit cu un şervet cald sau cu o cratiţă încălzită (de preferat ultima variantă).
Se împarte coca în două, se întinde foaia subţire, cu vergeaua din lemn, se mai întinde şi cu mâna pe unde este mai groasă. Trebuie să iasă o foaie foarte subţire. Se lasă sa se usuce câteva minute. La fel se procedează cu cealaltă foaie.
Se ia prima foaie, se unge cu ulei şi apoi se pun merele, cu lingura. Se presară griş peste mere, după aceea, se face sul, se taie în două şi se pune în tava unsă cu ulei. Se procedează în mod identic cu cealaltă foaie. Cele patru suluri din tavă se ung pe deasupra cu ulei, cu ajutorul unei pensule (sau cu pană).
Se baga tava la cuptor (bine încins). Plăcinta se coace timp de o oră la foc moderat.
Când e gata coaptă, se scoate din cuptor, se lasă 10 minute, după care se presară cu zahăr pudră şi se taie bucăţi dreptunghiulare.
(Sursa: www.moldovacrestina.info)