Câteva zeci de credincioşi au participat miercuri, 9 martie a.c. de prăznuirea Celor 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei la o slujbă specială de comemorare a celor care s-au jertfit în temniţele şi lagărele regimului comunist de la noi şi de pretutindeni. Evenimentul a avut loc la biserica monument cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” situată în imediata vecinătate a Palatului de Justiţie din localitate.
După cum a reamintit celor prezenţi, rude şi câţiva supravieţuitori ai gulagului roşu, în cuvântul său de învăţătură, părintele paroh Viorel-Ioan Vârlan, această zi specială a fost decretată, în Arhiepiscopia Ortodoxă Română din Cele Două Americi, încă din 1996 ca zi de pomenire a eroilor rezistenţei anticomuniste, iar la noi, pe cuprinsul Patriarhiei Române de câţiva ani.
„Adeseori sufletele mari suferă în tăcere, iar, noi astăzi tăcem pentru ca ei să vorbească” - a subliniat celor prezenţi, în câteva cuvinte emoţionante părintele Laurenţiu Milici, referindu-se totodată la o străveche tradiţie vetero-testamentară (Vechiul Testament, n.red.) pomenită în Cartea Macabeilor (nerecunoscută de cultele Protestante şi Neo-protestante, n.red.), unde, iudeii victorioşi în războaiele elenistice, au trmis 200 de drahme la Ierusalim, la Templu, deci, pentru ca acei ostaşi căzuţi în luptă să fie pomeniţi acolo.
Mulţi dintre cei care au pătimit în temniţa roşie sunt deja trecuţi la Domnul, precum regretatul doctor pediatru Traian Pop, alţii, din păcate sunt bolnavi sau prea în vârstă ca să-şi poată rememora chinurile trecute, iar mărturisirile lor sunt prea dramatice spre a le reda în cuvinte, însă, se păstrează nealterate în memoria colectivă.
(12 mar 2011, 11:02:26
E-o chestie profundă , nu’i vorbă fără ecou
E-o taină a cuvântului ce te ţine-n loc
Şi te trimite cu gândul la o pedeapsă ... cu / prin foc
Dar cum ... ? ! să-mi fie frică de-acel pe care-L iubesc ?
Asta nu’nţeleg ... şi să-nţeleg voiesc
Răsplata la Iubire nu trebuie să fie ... iubirea ?
Când ( în direcţia asta ) ne vom termina alergarea ?
Mişunăm pe planetă , acceptăm a-L său divinum
Dar...vrem mai mult ? ! De mortuis nil nisi bonum