Fiecare regiune a ţării are o reţetă anume de mucenici sau sfinţişori, cum mai sunt numiţi în anumite zone.
Iată care sunt ingredientele necesare pentru mucenicii moldoveneşti:
1 kg. făină
2 linguri de ulei
30gr. drojdie
200 gr. miere
150 gr. nucă
Esenţă de vanilie
Mod de preparare
Se amestecă toata ingredientele pentru a obţine aluatul (ce excepţia mierii şi a nucii, pe care trebuie să le foloseşti doar pentru ornat). Aluatul trebuie frământat în aşa fel încât să aibă consistenţa potrivită, se adaugă treptat apa şi esenţele. Se lasă apoi la crescut aproximativ o oră jumate de preferat la căldură. Când aluatul a crescut şi a devenit pufos, trebuie modelat în formă de opt pentru a obţine astfel mucenicii.
Se pun într-o tavă unsă cu ulei şi, de asemenea, pe deasupra se ung cu un sirop obţinut din apă , zahăr şi vanilie. Apoi se introduc în cuptorul încins. Când sunt gata se scot şi se trec prin miere iar peste ei se presară nucă.
Mucenicii fierţi
Pentru mucenici fierţi, ingredientele de care ai nevoie sunt 500 gr. făină, puţină de sare şi apă, pentru a face aluatul, iar pentru zeamă ai nevoie de nucă măcinată, zahăr, esenţă de vanilie şi scorţişoară.
Aluatul se frământă în aşa fel încât să se dezlipească cu uşurinţă de pe deget. Ca să îi modelezi nu îţi trebuie prea multă îndemânare însă ai nevoie de răbdare. Se formează tot opturi, dar de aceasta dată cât mai mici. Apoi se pun la fier în aproximativ 3 litri de apă. Când sunt aproape gata, se adaugă nuca măcinată, zahăr, esenţa de vanilie şi scorţişoară, apoi se mai lasă 5 minute să fiarbă.
(Sursa: www.unica.ro)