Chifteluţe de cartofi cu sos de roşii
Ingrediente: 5-6 cartofi, 4-5 căţei de usturoi, făină, ulei, 2 roşii, o ceaşcă mică de bulion, 1 ceapă, busuioc, 1 gogoşar (ardei) verdeaţă, vegeta, sare, piper.
Mod de preparare: Cartofii se fierb în coajă. După ce s-au răcit se dau prin răzătoarea mare, se adaugă usturoiul pisat, o lingură de vegeta, o lingură de făină şi se amestecă. Se ia cu o lingură din compoziţie, se dă forma unei chiftele, se dă prin făină şi se prăjeşte în ulei încins.
Pentru sos: ceapa şi ardeiul se curăţă, se taie mărunt şi se călesc 5 minute în ulei. Se adaugă roşiile decojite, tăiate felii, bulionul, sare piper, vegeta, busuioc. Se fierbe 10 minute.
Cartofi cu ciuperci
Ingrediente: 500 g cartofi; 250 g ciuperci; o jumătate lingură făină; nucşoară; o ceapă; pătrunjel; mărar; zeamă de lămâie; ulei; sare.
Mod de preparare: După ce ciupercile au fost spălate şi tocate, sunt călite în puţin ulei, împreună cu ceapa tocată. Se adaugă făină, sare, verdeaţă, nucşoară şi zeama de lămâie.
După ce am ales cartofi de aceeaşi mărime, îi curăţăm, îi frecăm cu sare şi îi punem la cuptor. După ce s-au copt, sunt tăiaţi la un capăt, cât să stea drepţi şi se scoate miezul. Miezul scos se amestecă cu ciupercile. Cartofii umpluţi se aşează într-o tavă unsă şi se introduc în cuptor până se gratinează.
(sursa: www.crestinortodox.ro)