Astăzi, 7 martie, este prima zi din Postul Paştelui. Creştinii se vor abţine de la alimentele „de dulce”. Până pe 24 aprilie, mâncarea de post trebuie combinată cu fapte bune şi rugăciune.
Sursa: ARHIVA EVZCarnea, peştele, brânzeturile şi alcoolul vor fi înlocuite, în perioada următoare, cu legume, soia, fructe şi apă, pentru creştinii care şi-au propus să ţină Postul Paştelui.
Timp de şapte săptămâni, mai exact, de astăzi şi până pe 23 aprilie, inclusiv, credincioşii se vor lipsi de toate bunătăţile lumeşti în aşteptarea Sfintelor Sărbători de Paşte. Cel mai lung şi mai restrictiv post din calendarul creştin-ortodox a început cu o perioadă premergătoare, „săptămâna albă” (în care a fost permis consumul de lactate, peşte şi ouă), care s-a încheiat ieri.
Până în ajunul Paştelui, pe 23 aprilie, când este şi sărbătoarea Sf. Gheorghe, creştinii care postesc nu trebuie să se rezume doar la regimul alimentar, ci să încerce să fie mai buni, mai înţelegători, să se roage mai mult. Altfel spus, să se pregătească sufleteşte pentru Învierea Domnului.
„Fără fapte bune, postul rămâne o dietă”
„Postul nu înseamnă doar abţinere de la mân care, ci şi fapte bune, milostenie şi împăcarea cu cei cu care suntem certaţi. Fără fapte bune, postul rămâne o dietă sau un regim alimentar, or, Biserica nu l-a rânduit în acest sens”, a explicat părintele Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.
După cum arată Evanghelia, cel care posteşte nu trebuie să fie trist, ci să aibă o stare de bucurie: „Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii...”. Nu trebuie să postim ca să ne mândrim cu asta, să fim lăudaţi sau compătimiţi şi admiraţi în acelaşi timp. Trebuie să postim cu smerenie şi bucurie tainică, fără publicitate şi slavă deşartă.
Postul Mare se încheie cu mărturisirea păcatelor
Potrivit regulilor bisericeşti, există câteva zile de ajunare – în care se recomandă abţinerea totală de la mâncare şi băutură: în această primă săptămână, respectiv, astăzi, mâine, miercuri, vineri şi sâmbătă, şi în ultima săptămână din post. În aceste zile, potrivit mai-marilor Bisericii, se pot consuma, seara, pâine şi apă.
Comparat cu călătoria de 40 de zile a poporului evreu în pustiu, Postul Paştelui trebuie să se încheie cu mărturisirea păcatelor şi apoi, pentru creştinii care primesc dezlegare de la preot, cu împărtăşanie.
Pentru ca organismul să rămână, totuşi, echilibrat în această perioadă a Postului Mare şi pentru ca bolile să nu se instaleze uşor, medicii au şi ei câteva recomandări pentru alimentele ce trebuie consumate: mai multe legume şi fructe şi mai puţină pâine albă, cartofi, paste şi fasole.
( 7 mar 2011, 13:27:33