Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 1 mar 2011 - Anul XVI, nr. 49 (4647)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Postul şi Taina Botezului

 

Întrucât rânduielile noastre bisericeşti fac referire la anumite perioade în care nu se oficiază nunţi, unii dintre enoriaşii noştri ne întreabă adesea dacă această prevedere canonico-liturgică se aplică şi în cazul Botezului.

Pentru a le răspunde lămuritor, se cuvine să precizăm mai întâi de ce nu se fac nunţi în respectivele perioade ale anului bisericesc. Dacă observăm statutul duhovnicesc al acelor zile sau perioade, înţelegem că incompatibilitatea care stă la baza rânduielilor restrictive vine şi dintr-un discernământ pedagogic.

Astfel, prin sobrietatea şi caracterul lor penitenţial, zilele de post contrastează evident cu jubilaţia specifică nunţii, iar atmosfera înălţătoare a praznicelor împărăteşti are întâietate, prin semnificaţiile ei, în faţa evenimentului nupţial. Prin aceste măsuri, Biserica dovedeşte o profundă cunoaştere a psihologiei religioase în raport cu manifestările umane specifice. Ea ne învaţă să distingem nuanţele trăirii noastre sufleteşti şi să le cultivăm ca atare.

 

Taina Botezului se poate săvârşi oricând

Postul îndeamnă la reculegere, pocăinţă şi asceză, dimensiuni de maximă importanţă în viaţa creştină. Pe de altă parte, nunta este un moment festiv, care, dincolo de coordonatele ei spirituale adânci, îmbie pe unii la mai multă zburdălnicie trupească, mai ales prin acea petrecere prelungită (şi adesea denaturată prin consum excesiv de mâncare şi alcool) până în zori şi chiar mai mult, în unele cazuri. Este evidentă, aşadar, nepotrivirea unei atmosfere de nuntă (mai ales în latura ei lumească, preferată de mulţi) cu tonalitatea duhovnicească a postului.

În privinţa Botezului, lucrurile diferă puţin. Chiar dacă şi cu această ocazie se organizează petreceri, necesitatea (şi uneori urgenţa) încreştinării pruncului nou-născut prevalează în faţa oricărui argument. Acesta este motivul pentru care Biserica nu a rânduit vreo interdicţie canonică privitoare la botezarea copiilor în zile sau perioade de post. Taina Botezului se poate săvârşi oricând. Atenţie însă la interpretare: se îngăduie acest lucru numai pentru a nu periclita mântuirea sufletească a pruncului respectiv. După cuvintele Scripturii, "Dumnezeu vrea ca toţi oamenii să se mântuiască..." (I Tim. 2, 4) şi să intre în Împărăţia Lui, renăscându-se spiritual "din apă şi din Duh Sfânt" (In. 3, 5), şi pe această voinţă divină se întemeiază practica străveche a Bisericii de a lumina prin Taina Botezului pe "tot omul care vine în lume".

Oficierea Botezului în post nu încurajează însă şi petrecerile fără măsură creştinească. Această atitudine misionară şi pastorală a Bisericii ne învaţă, aşadar, să vedem esenţialul, şi anume că a înscrie un suflet nou în eternitatea lui Dumnezeu nu suferă nici o amânare.

În concluzie, să reţinem că postul nu împiedică săvârşirea Tainei Botezului, cu condiţia ca noi să vedem în aceasta un eveniment crucial pentru viaţa sufletească a pruncului, iar nu doar un prilej de veselie trupească.


(Pr. prof. drd. Marius Daniel CIOBOTĂ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Postul şi Taina Botezului.
 Vizualizări articol: 6108 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Postul şi Taina Botezului5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nelamurire trimis de
( 1 mar 2011, 11:34:26
Am o intrebare catre domnul preot, profesor si doctorand! Se cuvine sa facem nunta in ziua lasatului de sec ?
2.   "TREBUIE SA ASCULTAM MAI MULT trimis de
( 1 mar 2011, 12:52:58
DE DUMNEZEU DECAT DE OAMENI"(Sf. Petru,Fapte,c.5,v.29),cam sub imperiul acestui sfant citat trebuie sa se petreaca si credinta noastra ,a fiecaruia!Astfel,despre botezul biblic,instituit si facut chiar de catre Domnul Iisus Hristos, am mai scris,s-anume, ca el trebuie fact dupa randuiala lui Dumnezeu,nu dupa acea facuta de om,adica,la maturitate si nu la pruncie,cum gresit "a randuit"biserica.Spun aceasta datorita faptului ca acest botez biblic a fost facut la o varsta cand omul pricepea si era constient de insemnatatea lui colosala!Astfel,si Fecioara Maria,si sfintii apostoli,si "sfintii parinti",si zecile si sutele de mii de crestini ai primelor 4 secole d. H.,s-au botezat in ascultare de Dumnezeu,adica,nu la cateva zile de la nastere ci,de pe la o varsta cand ei aveau discernamantul "sa creada"in invataturile Mantuitorului Isus Hristos...nu,mai tarziu,in invataturile oamenilor...spre neascultarea lor!
2.1  RE: "TREBUIE SA ASCULTAM MAI MULT trimis de
( 1 mar 2011, 14:17:00
Mi-am amintit de un caz de un tragism extraordinar,petrecut acum un an in Moldova de peste Prut,cand un preot,a facut un botez atat de "neortodox"",incat,le-a omorat copilul nefericitilor parinti prin inecare!Am stat si m-am gandit,si i-am mai datinca o data crezare lui Dumnezeu, referitor la botezul adevarat,biblic,lasat de El oamenilor,nu la botezul pruncilor...Ascultarea de Dumnezeu cu siguranta l-ar fi tinut in viata pe micutul nefericit!
3.   LA FEL DESPRE POST ! trimis de
( 1 mar 2011, 13:08:40
Este o mare diferenta intre posturile inventate de biserica si cel randuit de catre Dumnezeu!Daca postul "randuit"(inventat!) de catre biserica ,vizeaza zilele de miercuri si vineri si la "sarbatorile de peste an",cu fel de fel de dezlegari la peste, la branza ,lapte,oua,"de dulce","lasat de sec",postul bublic,cel facut chiar de Mantuitorul in cele 40 de zile din pustie,se refera doar la POSTUL NEGRU,fara "dezlegari de dulce",de peste,cu sau fara ulei,etc.Un alt ex. elocvent il gasim in cartea Iona,cand aflam ca imparatul cetatii Ninive inpreuna cu toata populatia,chiar si cu animalele,au postit fara a manca nimic si fara a bea nici apa macar!Acesta este adevaratul post lasat de Dumnezeu pentru oameni:postul negru,de o zi,de doua,de trei,de cat poate duce postitorul pentru a capata indurare si binecuvantare de la Dumnezeu!Asta si nu altul...asa cum ne este servit pe tava in ziua de azi...
4.   LA FEL DESPRE POST 2 ! trimis de
( 1 mar 2011, 13:38:01
"Pentru ce,zice Domnul,in ziua postului va lasati in voia pornirilor voastre?...Iata,postiti ca sa va ciorovaiti si sa va certati...nu postiti cum cere ziua zceasta. Oare,acesta este postul placut Mie ? Acesta numesti tu post si zi placuta Domnului ? Iata postul placut Mie : dezleaga lanturile rautatii,...imparte painea cu cel flamand si adu in casa ta pe nenorocitul fara adapost,daca vezi un om gol acopere-l,si nu intoarce spatele de la semenul tau...Atunci lumina ta va rasari ca zorile si vindecarea ta te va incolti repede,neprihanirea ta iti va merge inainte iar slava lui Dumnezeu te va insoti"...(Isaia,cap.58)In contextul acestor "randuieli"fixate de Dumnezeu pentru noi toti,nu de biserica...inevitabil vine si intrebarea: TU CAND AI POSTIT ULTIMA OARA ? ... Binenteles,ca fiecare isi va raspunde ...siesi...
5.   LA FEL SI LA CAPITOLUL NUNTA ! trimis de
( 1 mar 2011, 13:57:10
Nicaieri,Bunul Dumnezeu, nu ne da veste in ce perioada a anului se va face o nunta si in care perioada nu este voie sa se faca!Cum se face ca tot mereu,si-n orice situatie, oamenii ii cam i-au locul lui Dumnezeu,inventand fel de fel de reguli si dezlegari de care Dumnezeu nu are hahar? S-apoi,daca asa a lasat Dumnezeu sa se faca o nunta cum se fac cele din ziua de azi,cu atata chef si destrabalare,de betie si...multe altele(nu mai spun ce ca le cunoastem cu totii...),s-avem pardon!Nu ,aceasta numai nunta crestineasca nu se poate numi!Nunta crestinesca este cu totul altceva,trebuie sa fie ceva de o curatenie aparte,cu miri, feciori si fecioare...si multe ,multe alte chestii placute de Dumnezeu!Suntem foarte departe de asa ceva,din pacate...Dar,revenind la intrebare,din punctul de vedere al lui Dumnezeu(nu al oamenilor!)nunta se poate face oricand!Dar, scotindu-l pe El din ecuatie,dupa cum ni-i felul,se poate face numai cand vor muschii unora sau a altora...C-asa-i,romanu'...
5.1  RE: LA FEL SI LA CAPITOLUL NUNTA ! trimis de
( 1 mar 2011, 14:35:20
..."din punctul de vedere al lui Dumnezeu(nu al oamenilor!)nunta se poate face oricand!"laughing Hai ca aici ai intrat deja in fibrilatii! Adica daca ma-ta sau ta-tu e mort pe masa tu te-nsori ? Adica poti sa faci nunta in vinerea mare sau in ziua de Paste ? E vorba de logica aici, nici macar nu mai e vorba de vreo credinta sau alta!
6.   Karusso trimis de
( 1 mar 2011, 14:23:44
Mai ratacitule nu vezi ca te agiti degeaba in amagirile tale?
7.   Chronos... trimis de
( 1 mar 2011, 15:11:57
Ce sa-ti spun,mare fas de gandire ti-a iesit si tie acum...Binenteles,ca nu se face nunta cand ma-ta si ta-tu e pe laita,asta din punct de vedere ca se considera ca totusi e unul dintre momentele cele mai nenorocite posibile...dar,daca stam stramb si judecam drept...nicaieri nu scrie sa n-o faci chiar si-i clipele acelea,nu-i asa? Sau tu ai gasit ca scrie...Mai,mai...cand n-are omul ce face...
8.   Bucovinene 104... trimis de
( 1 mar 2011, 15:18:52
Inainte de a ma face pe mine ratacit,da-mi argumente biblice ca sunt in situatia asta!Dar daca n-ai,mai bine a-i face sa te informezi mai bine in domeniu si dupa aia sa arunci cu vorbe ce nu-ti fac cinste,daca te crezi "crestin"!Te rog sa fii mai moderat in afirmatii! Eu nu cred ca am jignit pe cineva!Eu spun ceea ce spune Dumnezeu,nu oamenii!Daca crezi ca gresesc,spune ca Dumnezeu spune in alt fel fata de cum spun eu,s-atunci imi torn cenusa-n cap si-mi cer si iertare! Deci,te rog mult,fara cuvinte urate!
9.   !!! trimis de
( 1 mar 2011, 16:09:34
Se putea au aparut sectanti sa-si dea cu parerea, cine va baga si pe voi in seama??? tot de-ai vostrii
10.   Comentariu trimis de
( 1 mar 2011, 16:18:54
Sectanţi, nesectanţi, sânt oameni care studiază Biblia şi au dreptate
11.   Pt sectari trimis de
( 1 mar 2011, 19:19:21
cainele moare de drum lung si ...... sectarii de grija popii si a ortodocsilor.
12.   .. trimis de
( 1 mar 2011, 23:40:02
Va dati seama ca disputele astea sterile : "sectari - ortodocsi" si alte denumiri, denota un intelect extrem de redus si niste suflete meschine si perverse nu? Adica, cui ii pasa ce credeti voi despre o denominatie sau alta? Sunteti niste ratati fara ocupatie reala.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei