vineri, 28 ian 2011 - Anul XVI, nr. 22 (4620)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Sfinţii în Biserica Ortodoxă

Apelativul de "sfânt" era folosit în Biserica creştină din primele veacuri pentru toţi cei care primeau credinţa creştină şi, desigur, Botezul. Treptat, denumirea de "sfânt" a fost înlocuită cu cea de "creştin" pentru că doar cei care ajungeau la o etapă superioară a trăirii credinţei în faptă şi cuvânt aveau să fie sfinţi cu adevărat. Astfel, sfinţenia unui om face ca prezenţa Sfântului Duh să se simtă chiar şi după moarte. Biserica Ortodoxă, prin actul canonizării, îi recunoaşte ca sfinţi şi îi adaugă în calendar ca semn de preţuire şi cinstire sfântă.

După vrednicia şi slujirea lor, Sfinţii au fost împărţiţi în diferite categorii: "Strămoşi, Părinţi, Patriarhi, Prooroci, Apostoli, Propovăduitori, Evanghelişti, Mucenici, Mărturisitori, Pustnici...". Această împărţire pe categorii a Sfinţilor o întâlnim mai cu seamă în cadrul Proscomidiei, când preotul scoate miride din prescură pentru cele nouă cete de Sfinţi.

Să cunoaştem, pe scurt, ce reprezintă exact fiecare categorie de Sfinţi.

Profeţii sunt persoanele sfinte de la începuturi, ultimul fiind Sfântul Ioan Botezătorul. Ei au avut darul de a profeţi în special venirea Mântuitorului Hristos. Din această categorie a Profeţilor amintim pe Moise, Ilie, Isaia, Iezechiel, Zaharia şi alţii.

Când ne referim la Strămoşi, amintim, de fapt, pe cei care sunt ascendenţi după trup ai Mântuitorului, şi anume, bărbaţii sfinţi din Vechiul Testament.

Apostolii sunt poate cei mai cunoscuţi pentru că învăţăturile lor nu lipsesc din cadrul Sfintei Liturghii; ei sunt ucenicii direcţi ai lui Hristos. Chiar şi Evangheliştii fac parte din rândul Sfinţilor Apostoli. Cunoaştem adunarea celor doisprezece, dar şi a celor şaptezeci, dintre care amintim pe Petru, Pavel, Andrei şi Filip.

Martirii sau Mucenicii sunt aceia care şi-au mărturisit credinţa cu preţul vieţii. Nici moartea chinuitoare nu a putut să îi îndepărteze de la adevărata credinţă a Treimii Dumnezeieşti. Amintim câţiva dintre martirii Bisericii: Ştefan, Gheorghe, Teodor; pe Mucenicii preoţi: Haralambie, Ermolae; pe Muceniţele fecioare: Ecaterina şi Varvara.

Cuvioşii şi Cuvioasele sunt persoanele sfinte care au trăit viaţa la un înalt nivel duhovnicesc în cadrul spaţiului monahal; amintim pe: Antonie, Teodora de la Sihla, Daniil Sihastrul etc.

Ierarhii sunt cei ce au păstorit turma lui Hristos conducând-o şi păzind-o cu multă râvnă şi pricepere: Sfinţii Trei Ierarhi Vasile, Grigorie şi Ioan.

În fine, categoria Sfinţilor Părinţi cuprinde în general pe Sfinţii clerici şi monahi care s-au remarcat prin sfinţenia vieţii şi prin scrierile sfinte. (Pr. Răzvan-George TOPALĂ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfinţii în Biserica Ortodoxă.
 Vizualizări articol: 599 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sfinţii în Biserica Ortodoxă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei