Un articol publicat de mine în “Monitorul de Suceava” – intitulat “57 de lei” – a stârnit câteva discuţii. Spuneam în el că eu dau zeciuială bisericii şi că Dumnezeu mi-a arătat că acesta este un lucru bun, pentru că s-a întâmplat chiar atunci când începusem să fac aceasta să am în buzunar exact cât trebuia să dau: 57 de lei.
Duhurile s-au aprins. „Giani” m-a acuzat că fac propagandă pentru îmbogăţirea bisericii din avutul oamenilor. Cu vorbele lui: “mai faceţi un loc de muncă pentru un bărbos din ăsta” şi “biserica a devenit o afacere” referindu-se apoi la acei preoţi căzuţi care îşi cumpără, din banii enoriaşilor, maşini de lux, strigătoare la cer (“am văzut preoţi în X5, X6, Q7”). Dragă Giani, tu habar nu ai cât munceşte un preot dăruit profesiei lui. El nu primeşte bani pe degeaba. Sigur, el nu sparge asfaltul, nu ară, nu schimbă chiulase şi nu vinde perje uscate la piaţă. El botează, cunună, spovedeşte, împărtăşeşte, dezleagă legăturile necurate şi face rugăciuni ca toate să ne meargă bine chiar şi în lumea asta vremelnică. Asta nu contează? Tu ai trăi cu o femeie necununat şi ţi-ai lăsa copiii nebotezaţi, iar pe tine însuţi te-ai lăsa nespovedit? Iar în cele ce-i privesc pe “bărboşii” din mănăstiri, eu nu cred că tu ai putea să munceşti, să te rogi cât o fac aceştia şi să te mulţumeşti cu banii pe care îi capătă cei mai mulţi dintre ei. Un preot care şi-a luat un “X5, X6, Q7” e un preot căzut, un fariseu, un farsor, ai dreptate. Dar sunt puţini preoţi aşa, iar pe cei care o apucă pe calea asta Dumnezeu îi îndreaptă de îndată, dacă ei o merită.
“Chronos” zice că “zeciuiala ţine de iudaism şi de protestantism. Numai ei dau zeciuială! Noi, creştinii ortodocşi trebuie să facem binele ori de care ori se poate fără a fi limitaţi de 10%. Şi aici nu mă refer doar la binele financiar! Pe de altă parte noi dăm zeciuială chiar fără să vrem. Plătim impozite şi din ele un procent se duc şi la culte.”Împreună cu Sda şi cu Darius, îţi răspund: zeciuiala nu a abrogat-o nimeni. Domnul nostru Iisus Hristos ne-a dat Porunca Iubirii, care cuprinde în ea “Legea şi proorocii”, dar se va supăra El dacă îi ducem , după Legea dată de El prin Moise a zecea parte a câştigurilor noastre? Domnul Iisus Hristos a zis: “Să nu socotiţi că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc. / Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul şi pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate. / Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, şi va învăţa aşa pe oameni, foarte mic se va chema în Împărăţia Cerurilor; iar cel ce va face şi va învăţa, acesta mare se va chema în Împărăţia Cerurilor.” (Matei 5, 17-19). Deci, Domnul Iisus Hristos ne-a dat Porunca Iubirii, cum bine sugerezi. Şi, dacă ne-am ţine de ea, am face mult mai multă milostenie decât cele zece procente din ce câştigăm pe care ni le cerea Legea Veche. Dar, dragă Cronos, continuarea mesajului tău în care te referi la impozit şi un alt mesaj al tău – din care citez: “La noi la ortodocşi nu se dă zeciuială ci se dă de pomană la săraci şi nu la popi.” – îmi dovedesc că, de fapt, tu eşti prins de duhul cel rău al acestei lumi şi nu prea ai chef să scoţi nici un leuţ din buzunar, pentru nimeni. Să nu cumva să atenteze cineva la “banii tăi”. Dragul meu, Dumnezeu ţi-a dat toate, până şi hârtiile alea amărâte pe care ai vrea să le ştii pentru totdeauna în buzunarul tău. Iar tu nu poţi să îi dai un leu din zece pe care ţi-i dă, de fapt, tot El? În cele ce îi privesc pe “popi”, trimişii Bisericii Domnului nostru Iisus Hristos în rândurile noastre, citeşte ce i-am spus un pic mai sus lui Giani.
Tot acest “Chronos” mă acuză că am căzut în părerea de sine, de vreme ce vorbesc despre acest gest al meu de a plăti zeciuială. Dragul meu, m-am gândit foarte bine înainte să o fac. În judeţul Suceava sunt o mulţime de construcţii bisericeşti care, din pricina nepăsării oamenilor, cad din picioare. E bine ca oamenii să ştie că e un lucru bine plăcut Domnului să dai bisericii o zecime din câştigurile tale. Aceasta e o faptă bună foarte bine primită. În plus, ea îţi aduce şi spor în viaţa aceasta. Despre asta a vorbit şi Părintele Ilarion Argatu, marele duhovnic de la Cernica. Cel mai bine e să-ţi plăteşti zeciuiala acolo unde se construieşte sau se reface o biserică, anume în acest scop.
A fost însă şi o voce care a dat semn că a înţeles mesajul meu cum se cuvine. Îi mulţumesc domnului Antonovici pentru mesajul său. Şi lui Sda şi lui Darius care au citat cu precizie din Biblie pasajele referitoare la zeciuială. Dacă măcar câţiva oameni vor trece de la vorbe la fapte şi vor începe să dea constant zeciuială pentru construcţii şi reconstrucţii bisericeşti şi pentru instituţiile caritabile ale bisericii drept măritoare, merită să mă mai „fălesc” o dată în presă.
Să nu fim ortodocşi doar din gură, dintre aceia care nu ar da nimic aproapelui lor, nici măcar cu împrumut. Sau dintre aceia care dăruiesc doar condiţionat de prezenţa sau interesele lor. Calea pe care ne-a arătat-o Mântuitorul e întemeiată pe fapte. Pe adevăratele fapte ale Credinţei.
Deci noi ortodocşii trebuie sau nu să plătim zeciuială lui Dumnezeu prin intermediul Bisericii?
Domnul Iisus nu doar că ne spune că nu a venit să schimbe nici o iotă din Lege, ci, în câteva rânduri, trimite El Însuşi câţiva oameni să îşi plătească zeciuiala.
"Deci, dacă îţi vei aduce darul tău la altar şi acolo îţi vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, / Lasă darul tău acolo, înaintea altarului, şi mergi întâi şi împacă-te cu fratele tău şi apoi, venind, adu darul tău." (Matei 5, 23-24)
Domnul Hristos ne vorbeşte despre dar, iar nu despre bani pentru că în epocă mulţi dintre iudei sunt agricultori şi crescători de animale, iar aceştia îşi plătesc zeciuiala în produse.
Dar să vedem şi ce îi spune Iisus leprosului vindecat la coborârea de pe muntele unde Mântuitorul ţinuse predica ortodoxiei: "Şi i-a zis Iisus: Vezi, nu spune nimănui, ci mergi, arată-te preotului şi adu darul pe care l-a rânduit Moise, spre mărturie lor.” (Matei 8, 4)
Altădată, Mântuitorul priveşte el însuşi cum se face milostenie în Templu: "Şi şezând în preajma cutiei darurilor, Iisus privea cum mulţimea aruncă bani în cutie. Şi mulţi bogaţi aruncau mult. / Şi venind o văduvă săracă, a aruncat doi bani, adică un codrant. / Şi chemând la Sine pe ucenicii Săi le-a zis: Adevărat grăiesc vouă că această văduvă săracă a aruncat în cutia darurilor mai mult decât toţi ceilalţi. Pentru că toţi au aruncat din prisosul lor, pe când ea, din sărăcia ei, a aruncat tot ce avea, toată avuţia sa." (Marcu 12, 41-44)
(Marius IANUŞ)
(19 ian 2011, 11:52:44
Ne înveleşte protector , dar vrea taxă de protecţie
Orice picătură de lumină pentru’a noastră casă
Plătim scump Bisericii ... fără discuţie
Din supa de lacrimi în care ni’i înecat bugetul
Plătim şi Bisericii ... pentru ,, servicii ’’ ( cică ) bugetare
Dar , ca o spină iritativă , încetul cu încetul
Biserica ne trage spre sec. XV .. de ce oare ?
Mi’e dor de’o mângâiere nemângâiată
Pentru care să plătesc c’un zâmbet ... se poate ?
Şi atunci când viaţa mea v-a fi să fie consumată
Să nu’i trag şi pe cei dragi spre faliment şi moarte