sâmbătă, 8 ian 2011 - Anul XVI, nr. 5 (4603)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Ziua onomastică trebuie să fie prilej de bucurie ziditoare

Întrucât suntem un popor născut şi crescut în duhul Evangheliei, onomastica noastră este inspirată cu preponderenţă covârşitoare din Tradiţia creştină. De pildă, numai luna trecută şi cea în curs prilejuiesc pomenirea a patru dintre cei mai populari sfinţi ai ortodoxiei româneşti: Sfântul Ierarh Nicolae (6 decembrie), Sfântul Arhidiacon Ştefan (27 decembrie), Sfântul Vasile cel Mare (1 ianuarie) şi Sfântul Ioan Botezătorul (7 ianuarie). Statisticile arată că foarte mulţi români (de ordinul sutelor de mii) poartă numele acestor mari personalităţi ai istoriei creştine.

Ne sunt cunoscute, totodată, entuziasmul şi veselia proverbiale cu care românii îşi serbează ziua numelui. Reprezentativ pentru "stilul" românesc de a sărbători patronul onomastic este celebrul Sfânt Ion de pe 7 ianuarie. Din perspectiva ethosului autohton, acest fapt este datorat, pe de o parte, frecvenţei considerabile a numelui de Ion în rândurile conaţionalilor noştri, iar pe de altă parte, situării calendaristice a zilei de prăznuire în vecinătatea imediată a Bobotezei, şi astfel, prin extindere, în ciclul sărbătorilor de iarnă. În conştiinţa populară, Sfântul Ion încheie perioada respectivă.

Departe de a risipi în vreun fel veselia specifică zilei onomastice, dorim totuşi să atragem atenţia, prin câteva îndrumări succinte, asupra modului creştinesc de a sărbători un astfel de moment. Întâi de toate, aşa cum ştim încă de la Sfântul Apostol Pavel (I Cor. 11, 1), sfinţii sunt modele de urmat, mai ales în ceea ce priveşte viaţa lor morală. Este îndeobşte cunoscut şi îndemnul patristic: "Cel mai bun mod de a-i cinsti pe sfinţi este imitarea lor!" Prin urmare, cineva care poartă nume de sfânt este îndatorat să cunoască şi să ia ca pildă viaţa ocrotitorului său. În acest sens, colecţia "Vieţile Sfinţilor" pune la dispoziţia oricărui creştin interesat amănunte biografice cu privire la sfântul sub oblăduirea căruia se află. Familiarizarea cu viaţa şi personalitatea sfântului creează o relaţie duhovnicească specială. De aceea, cu precădere în ziua prăznuirii sale liturgice, trebuie să-i cerem ajutorul şi binecuvântarea prin rugăciune, participând la Sfânta Liturghie şi citindu-i acatistul. Mai cu seamă, suntem chemaţi să medităm la virtutea dominantă a sfântului nostru ocrotitor şi să încercăm, pe cât ne stă în putinţă, să o ilustrăm şi noi în viaţa cotidiană.

Şi pentru că am făcut aici o referire specială la Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, pe care îl prăznuim astăzi, cei care îi poartă numele sunt îndemnaţi să ia aminte la caracterul dârz şi drept al sfântului, căutând să-şi orienteze viaţa după valorile propovăduite şi probate de el: conştiinţa profundă a misiunii pe care o avea de îndeplinit, cumpătarea şi chiar asprimea vieţii trupeşti, intransigenţa faţă de imoralitate sub toate formele ei, smerenia, curajul mărturisitor etc.

În concluzie, aceste recomandări privitoare la un mod creştinesc de a ne petrece ziua numelui nu sunt menite să alunge bucuria firească a unor astfel de momente, ci să le (re)dea şi cuvenita dimensiune duhovnicească.

(Pr. prof. drd. Marius Daniel CIOBOTĂ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua onomastică trebuie să fie prilej de bucurie ziditoare.
 Vizualizări articol: 593 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ziua onomastică trebuie să fie prilej de bucurie ziditoare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Limbaj biserices... trimis de
( 8 ian 2011, 20:02:44
Citind acest articol,izvorat dintr-un curat libaj bisericesc,fara acoperire in fapte,la fal ca "limbajul de lemn",de fost comunist,gen,Ion Iliescu,nu ma poate cuprinde decat "o tristete iremediabila",vorba lui Toparceanu.Daca "suntem un popor nascut si crescut in Duhul Evangheliei",inseamana ca un nevrednic ca mine A AJUNS IN RAI si nici nu-si da seama de aceasta minunatie...Cred ca distinsul dom' profesor cand vorbeste despre poporul nostru ca fiind un popor plin de Duhul lui Dumnezeu,de sfinti,de fapt,face o mare confuzie,comparand Romania cu Imparatia lui Dumnezeu...dar e mult prea mult si calea mult prea lunga pana la asa ceva !Desi,nicaieri in Biblie nu se pomeneste de "ziua onomastica",de a petrece si a chefui fiindca ne cheama la fel ca pe "sfantul"respectiv...in realitate, stim toti prea bine cu "cata evlavie"se face acest lucru...de multe ori,de atata bautura se ajunge prin spitale,prin judecati si puscarii si chiar prin cimitere...
2.   Sa luam numai exemplul... trimis de
( 8 ian 2011, 21:54:32
Sfantului Ioan Botezatorul,cel "sarbatorit"de curand.Sfanta Scriptura ne spune despre el ca este "CEL MAI MARE"nascut vreodata din femeia! Deasemenea ni se spune despre felul sau si misiunea sa ca:..."NU VA BEA VIN NICI BAUTURA AMETITOARE...VA MERGE INAINTEA LUI DUMNEZEU, ca sa intoarca pe CEI NEASCULTATORI la UMBLEREA IN INTELEPCIUNEA CELOR NEPRIHANITI, CA SA GATEASCA DOMNULUI UN NOROD BINE PREGATIT"...(Luca,1cu15,17) Ori,ce credeti ca va spune Sf. Ioan,CARE N-A BAUT IN VIATA LUI,de faptul ca "de ziua lui"facem TAMAN INVERS DECAT EL, bem,chefuim si ..."ne distram"pana uitam de noi,nu de putine ori ajungand prin spitale,puscarii sau chiar cimitire?Oare UN ASEMENEA POPOR "GATESTE"PENTRU DUMNEZEU?Oare su nu mai vedem ce se intampla in tara si-n lumea asta?De aceea zic; este o MARE DIFERENTA intre limbajul bisericesc(dulceag-idealist)si SFANTUL LUMBAJ AL EVANGHELIEI ! ALEGEREA NE APARTINE...
3.   Si inca ceva... trimis de
( 8 ian 2011, 22:08:06
daca tot suntem un popor "nascut si plin de Duhul Evangheliei",intrebarea care ne vine automat e simpla: DACA SUNTEM PLINI DE DUHUL EVANGHELIEI INSEAMANA CA O SI CUNOASTEM PE ACEA EVANGHELIE,ASADAR,CATI DINTRE ROMANI,CATI DINTRE CITITORII ACESTUI ZIAR A CITIT MACAR O DATA EVANGHELIA(DE FAPT EVANGHELIILE!) CA SA SE POATA SPUNE CA SUNTEM CUNOSCATORI A EI,CA SA PUTEM SA SPUNEM CA SUNTEM "PLINI"DE EA ? !!! Cam de pe aicea trebuie pornit,restul sunt vorbe goale,pierdere de timp ...si de MANTUIRE !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei