Peste 3.000 de credincioşi au participat la Patriarhie la sfinţirea mare a apei, în prima jumătate de oră fiind împărţiţi 6.000 de litri de agheasmă, vasele fiind reumplute pentru a putea ajunge şi ultima persoană aflată la coadă.
Credincioşii au venit încă de joi dimineaţă pentru a participa la slujba de Bobotează. Mulţi dintre cei veniţi la Patriarhie au intrat în Catedrala patriarhală, unde PF Daniel, patriarhul României, a oficiat Sfânta Liturghie, alături de PS Ciprian Câmpineanul şi PS Varlaam Ploieşteanul, episcopi vicari patriarhali, şi de un sobor de preoţi şi diaconi.
Cei mai mulţi credincioşi au rămas afară, pentru a fi cât mai aproape de butoaiele în care se afla apa care urma să fie sfinţită.
După ce s-a încheiat slujba în catedrală, curtea din jurul bisericii s-a umplut de credincioşi, care s-au aşezat câte trei-patru pe rând, înconjurând biserica. În jurul catedralei s-au strâns peste 3.000 de credincioşi, potrivit estimărilor jandarmilor aflaţi la faţa locului pentru a asigura ordinea.
Patriarhul Daniel a evidenţiat, în cuvântul de învăţătură pe care l-a rostit, importanţa sărbătorii, arătând că "botezul Mântuitorului este temelia botezului creştin prin care se iartă păcatele şi prin care omul învie sufleteşte şi devine fiu al lui Dumnezeu".
"Botezul este începutul vieţii veşnice, legătură de viaţă şi de iubire a noastră cu Dumnezeu tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Noi eram copii când am fost botezaţi, dar acum, fiind maturi, în fiecare an sărbătoarea botezului Domnului este o reînnoire a botezului nostru. Agheasma mare este izvor de binecuvântare şi de bucurii. Ea este izvor de nestricăciune, de sfinţenie, de iertare de păcate, de vindecare de boli", a spus PF Daniel.
El a explicat că agheasma mare se bea începând de vineri, pe nemâncate, opt zile la rând până în 14 ianuarie, cifra opt însemnând veşnicie.
Agheasma mare se foloseşte şi atunci când cineva este grav bolnav şi nu se poate împărtăşi sau de persoanele oprite de la sfânta împărtăşanie.
"Persoanele oprite de la sfânta împărtăşanie pot să bea agheasmă mare în joia dinaintea Paştilor, de Crăciun, de Bobotează şi de sărbătoarea sfinţilor Petru şi Pavel. După agheasma mare se ia anafura, şi nu înainte, ca la agheasma mică", a explicat Patriarhul Daniel.
Boboteaza precede sărbătoarea în care în Biserica Ortodoxă este pomenit Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului. Sărbătoarea aminteşte de botezul în apa Iordanului a mântuitorului Isus Hristos şi de recunoaşterea lui ca Mesia de către Ioan Botezătorul, a mai spus PF Daniel.
După ce a urat tuturor celor prezenţi la sfinţirea mare a apei ca Botezul Mântuitorului să le aducă lumină în suflet şi duh sfânt, Întâistătătorul BOR a înconjurat prin mulţime biserica, pentru a stropi cu agheasmă mare pe toţi cei care au vrut să participe la slujba de la Catedrala patriarhală.
Pentru sărbătoarea de joi au fost pregătite vase având o capacitate de aproximativ 8.000 de litri de apă, adusă din fântâna Maicii Domnului realizată printr-un foraj de mare adâncime în parcul reşedinţei patriarhale. Tot de acolo a fost adusă apă pentru a reumple vasele, după ce cei 6.000 de litri de agheasmă au fost împărţiţi credincioşilor veniţi la Patriarhie.
Numărul credincioşilor veniţi la Patriarhie pentru a lua agheasmă a scăzut, dar continuă să vină grupuri mici de oameni pentru a lua apă sfinţită.