Supă - cremă de legume
Ingrediente:
4 l apă, 2 cepe, 250 g roşii, 300 g cartofi, 2 căţei de usturoi, 1 mână de fasole, fidea, ulei
Instrucţiuni:
1) Se prăjeşte ceapa în ulei fără să se îngălbenească. Se toarnă deasupra apă sau de preferinţă apa în care a fiert alt zarzavat, de exemplu conopidă, fasole etc.
2) Se pune la fiert într-o oală, se adaugă roşii frumoase şi bine coapte, cartofii curăţaţi şi tăiaţi bucăţi, sare şi usturoi. Se acoperă şi se lasă să fiarbă.
3) Se trece prin sită şi se lasă să mai dea câteva clocote.
4) Înainte de a servi, se adaugă fasolea verde fiartă şi tăiată în bucăţele mici.
Clătite de post
Ingrediente:
100 g făină, 100 ml apă minerală, 50 g ulei, 25 g zahăr, sare
Instrucţiuni:
1) Se amestecă toate ingredientele şi se bat bine până se obţine o pastă de consistenţa unei smântâni subţiri.
2) Se coc într-o tigaie, fără să se lipească.
3) După fiecare clătită se unge fundul tigăii cu ulei. La clătitele de post, lipsa oului face ca foaia să se rupă uşor. De aceea, se fac mai groase.
4) Ca desert, se pot umple cu magiun sau dulceaţă.
5) Ca aperitiv, se pot umple cu varză, urzici, spanac etc.