Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 dec 2010 - Anul XV, nr. 288 (4579)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Colportajul se face numai cu binecuvântarea Bisericii!

Constatăm foarte adesea, mai ales atunci când mergem la hramurile mănăstireşti, că pe lângă pangarul mănăstirii îşi fac loc tot felul de tarabe cu vânzători de obiecte bisericeşti sau de cărţi cu conţinut religios, cele mai multe dintre ele fiind însă contrafăcute, neavând binecuvântarea Bisericii.

Binecuvântarea din partea Bisericii este trebuitoare, atât în ceea ce priveşte obiectele de cult, cât şi în ceea ce priveşte cărţile cu conţinut religios sau duhovnicesc. Dacă ne referim la obiectele bisericeşti, acestea trebuie să respecte o anumită erminie şi rânduială în modul de construcţie al lor, pentru care garantează Biserica. De aceea, ele sunt confecţionate fie în atelierele proprii ale Bisericii, fie în ateliere private, având însă binecuvântarea episcopului locului, aşa încât obiectele care sunt confecţionate în aceste ateliere să urmeze tradiţia ortodoxă, adică să fie autentice. Biserica nu controlează în felul acesta producţia de obiecte bisericeşti pentru foloase materiale imediate, ci mai degrabă pentru păstrarea sănătoasă a rânduielii ortodoxe în ceea ce priveşte executarea lor şi pentru a evita astfel kitsch-urile de tot felul, pe care le vedem prea adesea în comerţ.

Aceeaşi rânduială trebuie urmată şi în ceea ce priveşte pictarea sau executarea icoanelor, care trebuie şi ele, în mod obligatoriu, să urmeze erminia ortodoxă de pictare, pentru a putea astfel câştiga statutul de icoană. Nu toate aşa-zisele icoane de pe piaţă au acest statut, foarte multe dintre ele fiind în cel mai fericit caz tablouri cu conţinut religios, ca să nu amintim creaţiile de-a dreptul sinistre, cărora în mod impropriu li se atribuie denumirea de icoane.

De asemenea, cărţile cu conţinut religios sau duhovnicesc trebuie să poarte binecuvântarea Bisericii, fiind publicate în editurile eparhiilor ortodoxe din ţară sau chiar dacă sunt publicate la alte edituri, să aibă binecuvântarea episcopului. Prin aceasta, Biserica nu urmăreşte cenzurarea conţinutului respectivei cărţi, ci verifică mai degrabă ortodoxia credinţei mărturisite prin respectiva carte. Spunem aceasta pentru că multe cărţi publicate fără binecuvântarea Bisericii au strecurate în conţinutul lor tot felul de greşeli dogmatice, ceea ce aduce mare pagubă sufletească celor care se hrănesc duhovniceşte din conţinutul lor. Există de asemenea o serie de cărţi care cultivă o pietate falsă şi nesănătoasă a credincioşilor, cum ar fi: "Talismanul", "Visul Maicii Domnului", "Epistolia Domnului nostru Iisus Hristos" ş. a., care nu sunt cărţi ortodoxe şi nici nu cultivă o spiritualitate ortodoxă. Tocmai de aceea, astfel de cărţi, apărute fără binecuvântarea Bisericii, nu trebuie cumpărate şi nici citite, pentru că ele îmbolnăvesc sufletul cu învăţături greşite.

Cu privire la obiectele de cult sau icoanele făcute fără binecuvântarea Bisericii, este necesar să spunem că nici acestea nu trebuie cumpărate, pentru că nu au această calitate, întrucât nu respectă erminia sau rânduiala ortodoxă de realizare a lor.

Pentru a ne feri de astfel de înşelătorii trebuie să urmărim în primul rând pangarele bisericilor sau mănăstirilor, librăriile ortodoxe care comercializează cărţi cu conţinut ortodox, apărute cu binecuvântarea Bisericii.

De asemenea, cei care se ocupă de aprovizionarea pangarului bisericii sau mănăstirii trebuie să fie informaţi asupra atelierului sau sursei de unde provin obiectele sau cărţile, urmărind ca ele să aibă binecuvântarea din partea Bisericii, pentru a nu vinde credincioşilor noştri obiecte care nu păstrează rânduiala Bisericii şi pentru a nu întreţine industrii paralele, care să se îmbogăţească de pe seama credincioşilor, şi nu să folosească veniturile în scop filantropic, oferindu-le cărţi şi obiecte care nu respectă rânduiala ortodoxă.

(pr. lect. dr. Lucian FARCAŞIU, www.ziarulumina.ro )

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colportajul se face numai cu binecuvântarea Bisericii!.
 Vizualizări articol: 787 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Colportajul se face numai cu binecuvântarea Bisericii!5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei