Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 dec 2010 - Anul XV, nr. 288 (4579)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Datini

Colindele: moştenire spirituală a poporului nostru

Din ajunul Crăciunului până la Bobotează se întinde datina colindatului, prin care se păstrează din neam în neam „floarea neuitării” şi „candela adevărului” - Naşterea lui Iisus Hristos. Colindele sunt cântecele de leagăn aduse Pruncului Iisus de poporul nostru.

Datina colindatului de Crăciun este adânc înrădăcinată în tradiţia popoarelor din întreaga Europă. Putem spune că această datină nu are patrie, ea este universală.

De aproape douăzeci de veacuri simfonia divină a cetelor îngereşti ce au vestit Naşterea Domnului, însoţită de cântarea păstorilor, se reactualizează în fiecare an de către colindătorii de toate vârstele, care în liniştea nopţii din ajunul Crăciunului merg din casă în casă, vestind Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos. Datina colindatului se prezintă sub cele mai diferite forme la unul şi acelaşi popor, istorisirea evenimentelor de la Naşterea Domnului fiind miezul  acestor colinde.

În acest sens Naşterea Mântuitorului, prezisă de profeţii Vechiului Testament, se înfiripă în versuri simple, dar cu profunde semnificaţii dogmatice: Fiul lui Dumnezeu, Cel dinainte de veci, S-a întrupat „la plinirea vremii” şi S-a făcut om din Fecioara Maria, Născătoare de Dumnezeu, iar prin întrupare firea dumnezeiască s-a unit cu cea omenească în Persoana lui Iisus Hristos. Aşadar, Fiul lui Dumnezeu devine Fiu al Omului, ca omul să se reîntoarcă la măreţia de fiu al lui Dumnezeu.

Strămoşii noştri, statorniciţi de veacuri la confluenţa dintre lumea greacă şi romană, şi-au format pe această „gură de rai” o spiritualitate cu totul aparte care le este specifică. Aceste obiceiuri sunt prilejuri frumoase ce penetrează sufletele şi înnobilează inima. De timpuriu, poporul nostru şi-a creat o formă proprie de a înţelege şi trăi marile evenimente din viaţa creştină. Modul cel mai original de cinstire a Naşterii Domnului la noi este istorisirea evenimentului prin colinde.

Colindatul înseamnă a merge din loc în loc, a căuta ceva, a cutreiera, iar colindătorii sunt acei oameni care se transformă în crainici ai bucuriei venirii lui Hristos în lume, ai împreunării noastre cu Dumnezeu. Colinda nu-i altceva decât o Evanghelie populară, o Biblie nescrisă a Naşterii Domnului. Readucerea Naşterii Domnului în fiecare an ne arată că sărbătoarea Crăciunului nu mai este o sărbătoare abstractă, ci este prezenţa permanentă a lui Hristos între noi:

„Astăzi S-a născut Hristos,

Mesia în chip luminos.

Lăudaţi şi cântaţi

Şi vă bucuraţi”

Şi pentru că astăzi toate se bucură de permanenţa mesianică, înseamnă că de aceeaşi reînsufleţire se bucură şi natura la Naşterea Domnului. „Florile de măr”, „florile dalbe”, „flori dintre flori ” se reînnoiesc în fiecare an în mersul colindelor, căci şi ele au aşteptat pe Răscumpărătorul lor.    În armonia ce se stabileşte între cer şi pământ, cântarea îngerilor ce vestesc pacea divină se răsfrânge în colind ca o revărsare de har ce inundă tot universul:

„Pace pe pământ,

Pace sus în cer,

Hai lerui ler”

Şi atunci când „hotarele păcii” pun stăpânire pe oameni, într-un cadru de bucurie, de reînnoire sufletească şi dragoste adevărată, Dumnezeu trimite în lume bunătăţile Sale, semnificate prin darurile magilor - aur, smirnă şi tămâie. Sunt daruri ce nu se sfârşesc niciodată, sunt darurile nepreţuite, ce dăinuiesc peste vreme şi nu ruginesc niciodată.

Colindele sunt tot atât de vechi ca şi neamul. Sub acest aspect ele sunt „punctele de legătură” între generaţii. Colindele sugerează o depănare a vieţii până la vârsta de început a existenţei noastre. Secol de secol acest uriaş tezaur a crescut, s-a îmbogăţit pe măsura dezvoltării neamului care l-a ctitorit şi apoi l-a străjuit cu pieptul, ca pe o vistierie a sufletului şi a cugetului său. Pentru aceasta le preţuim şi le vom preţui, căci tot ceea ce am moştenit de la strămoşi este sfânt şi înălţător.(Sursa: www.curierulortodox.info)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colindele: moştenire spirituală a poporului nostru.
 Vizualizări articol: 996 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Colindele: moştenire spirituală a poporului nostru1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa stam, si s-avem, frica mare... trimis de
( 7 dec 2010, 11:46:17
cand afirmam ceva despre, la, si in prezenta lui Dumnezeu! Nu putem sa asociem O MINCIUNA,fie ea atat de "obisnuita" si frumos ornamentata ca data de Nastere a Mantuitorului,acest Craciun, care nimeni nu stie ce inseamna si de unde vine, cu NUMELE PREA SFANT a lui Dumnezeu! Data de 25 Decembrie este o data "imprumutata" din paganism ,ea reprezentand ziua de nastere a zeului Mithra,Solis Dias,dupa chiar" Dictionarul de teologie ortodoxa de la A la Z".Nu s-a nascut nici un Mantuitor la aceasta data,si NIMENI de pe pamant nu stie data reala a acestui MARE EVENIMENT.Asadar,cand se canta :"Astazi (25 Decembrie!)s-a nascut Hristos,Mesia in Chip luminos"este un ADEVAR SAU O MINCIUNA ?
2.   S-atunci,ce poatea avea un neadevar... trimis de
( 7 dec 2010, 12:03:31
cu MARELE ADEVAR care este IISUS HRISTOS? Ce poate avea in comun intunericul cu lumana,Dumnezeu cu Satana,binele cu raul...Acest Craciun a devenit de fapt o sarbatoare a oamenilor,a familiei ,(si NU A LUI DUMNEZEU !),o sarbatoare "a burtii".in care ne intrecem in a ne ghiftui cat putem mai bine,in a bea cat putem mai bine,in a ne distra si a chefui cat putem mai bine,si a comite astfel noi si noi pacate atata de URATE de catre Dumnezeu! Cine are cea mai vaga impresie ca pentru asemenea lucruri a coborat Dumnezeu din Cer luind chip de om,ca noi sa bencheluim in tot felul de sarbatori inventate, ca pentru asa ceva si-a varsat SANGELE CEL SFANT SI MANTUITOR pe dealul Golgotei, SE INSEALA AMARNIC ! FOARTE AMARNIC !!! Cine are urechi de auzit,s-auda...cat mai este timp !!!
2.1  RE: S-atunci,ce poatea avea un neadevar... trimis de
( 7 dec 2010, 17:37:23
Este adevarat ce spui, dar data de 25 decembrie sau cea de 31 decembrie nu sunt decat niste convetii! Sa nu uitam ca deja am schimbat o data calendarul in ultimii 100 de ani si nu am nicio idee de cate ori o mai fi fost schimbat in ultimii 2000 de ani! Pana la urma sa nu uitam ca la Dumnezeu o mie de ani este o clipa si o clipa este o vesnicie, iar El nu cred ca da prea mare importanta datelor alese de noi sau cuvintelor spuse de noi. Un parinte calugar spunea o data ca nu conteaza nici macar cuvintele din rugaciune ci sentimentul cu care le spunem! Colindele au rolul sa ne introduca in atmosfera sarbatorilor de iarna: Nasterea Domnului, Taierea imprejur, Boboteaza, Sfantul Stefan etc. Si sa nu uitam ca in unele manastiri nu se mananca defel carne astfel incat nu stiu despre ce chef este vorba. Iar de obicei pe 25 decembrie se imbata si se destrabaleaza exact aceeasi oameni care nu au postit defel in post!
3.   Draga Chronos trimis de
( 8 dec 2010, 08:34:42
Vezi ,dumneata,cand e vorba de Divinitate NIMIC nu poate fi negociat ! Ca vezi ,Tu ,Doamne,ca ar fi mai bine asa cum zicem noi,c-o fi c-o pati...Nu ! Nu exista asa ceva !Practic OMUL si-a permis sa inventeze o data de nastere a lui Dumnezeu,a Mantuitorului! A poruncit El undeva asa ceva? S-atunci cum se poate face asemenea lucruri de capul nostru ? De la faptul ca inca de mici ii invatam cu minciuna pe copiii nostri-cu Mos Craciun aducator de daruri,care nu exista de fapt-si pana la toate ritualurile legate de aceste "sarbatori"care sunt cu zecile si n-au o baza crestineasca,cam totul este o plasmuire a omului si nu a lui Dumnezeu !Sfanta Scriptura NE AVERTIZEAZA ca MINCINOSII NU VOR VEDEA NICIODATA IMPARATIA LUI DUMNEZEU !!!Oare nu este o MARE TRAGEDIE A CELOR CARE SPUN SI SE FOLOSESC DE MINCIUNI ? NU EXISTA MINCIUNA MARE SAU MICA,MINCIUNA "BUNA" SAU "REA"...Ea tr. sa lipseasca total din viata unui crestin !!!
3.1  RE: Draga Chronos trimis de
( 8 dec 2010, 09:14:32
Pe langa Evanghelie mai exista si Sfanta Traditie! Iar daca Biserica a hotarat la primul Sinod ca Nasterea Domnului sa se serbeze pe 25 decembrie inseamna ca noi trebuie sa facem ascultare! Iar judecata sa o lasam Domnului pentru ca unora le va rasplati, iar pe altii ii va milui!
3.2  RE: Draga Chronos trimis de
(12 dec 2010, 00:45:03
Imi pare rau, dar Biblia nu specifica nicaieri termenul de "Sfanta Traditie". Iar ascultarea noastra (adica increderea si infaptuirea) nu trebuie sa fie bazata 100% pe ce spun niste oameni ci inspre faptele Lui Iisus Hristos. Cred ca ne pierdem vremea cu "nimicuri" cum spunea Sf. Apostol Pavel. In loc sa cautam mantuirea sufletului, ne tinem de vorbarii goale.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei