Papa Benedict al XVI-lea este dispus să folosească un papamobil electric, această decizie fiind "un semn al adeziunii sale la cauza ecologistă", a declarat, miercuri, cardinalul Giovanni Lajolo, preşedintele guvernoratului de la Vatican, care administrează acest stat pontifical, relatează AFP.
"Dacă i se va propune un papamobil electric eficient, sigur şi de o mărime rezonabilă, care ar fi motivul pentru care el ar prefera un papamobil pe benzină?", a declarat prelatul italian, cu ocazia prezentării unei cărţi despre cele două echipamente solare instalate la Vatican.
Benedict al XVI-lea, numit uneori "papa cel verde" de către presa italiană, pune în mod constant accentul pe ideea de apărare a creaţiei, "opera lui Dumnezeu", dar şi a oamenilor şi a mediului înconjurător.
Milan Nitzschke, directorului departamentului de comunicare al societăţii SolarWorld - compania care a construit panourile solare instalate în sala Paul al VI-lea de la Vatican, unde papa acordă audienţe -, a confirmat faptul că ideea unui papamobil electric a fost discutată cu reprezentanţii Vaticanului. "Însă serviciile însărcinate cu paza şi protecţia papei sunt puţin cam reticente în privinţa modificării unui echipament pe care ei îl cunosc", a adăugat Milan Nitzschke.
El a pus accentul pe necesitatea de a conta, la nevoie, pe o acceleraţie rapidă, afirmând că un automobil electric "are o acceleraţie superioară faţă de cea a unui automobil pe benzină".
Mauro Villarini, inginer în cadrul departamentului tehnic al Vaticanului, a declarat la rândul său că Vaticanul studiază o serie de sisteme care furnizează energie regenerabilă graţie biomasei, ce ar putea fi instalate la două proprietăţi ale Vaticanului din afara statului papal: la castelul Gandolfo, reşedinţa de vară a papei, şi la Santa Maria di Galera, sediul de unde emite Radio Vatican.
Volumul prezentat miercuri prezintă cele două echipamente solare instalate la ora actuală la Vatican: panourile solare din sala Paul al VI-lea, inaugurate în noiembrie 2008, şi un sistem termic din Centrul industrial, inaugurat în 2009. Potrivit reprezentanţilor Vaticanului, prin utilizarea acestor echipamente se evită eliberarea în atmosferă a cel puţin 300 de tone de dioxid de carbon în fiecare an.