Sarmale cu porumb şi morcov
Ingrediente pentru 20 de sarmale: 2 morcovi mari, 50 gr. porumb dulce din conservă, 20 foi de varză, 180 gr. orez, sare, boia de ardei dulce, 30 gr. bulion, 50 ml ulei, 2 cepe, cimbru, 2 roşii mari şi proaspete.
Mod de preparare: ceapa tăiată mărunt se pune la călit, apoi se adaugă morcovul ras şi porumbul. Orezul, după ce a fost spălat şi scurs, se adaugă peste ceapă, morcov şi porumb şi este lăsat câteva minute pe foc. Se amestecă continuu. Se adaugă cimbru, boia dulce, bulion, sare după gust. După ce compoziţia a fost gata, ne ocupăm de foile de varză.
Foile de varză se taie, selectându-se bucăţile în care compoziţia poate fi împachetată cu uşurinţă. În mâna stângă se pune foaia de varză, aproape de încheietura mâinii se aşează puţină compoziţie şi se rulează foaia de varză cu mâna dreaptă. Mâna stângă se strânge căuş pentru a nu lăsa să se desfacă tubul de varză, iar cu degetele de la mâna dreaptă se presează marginile foii de varză spre interior şi astfel se formează sarmaua.
Sarmalele se aşează în straturi succesive, în forma de melc. Când am terminat de pus sarmalele în oală, adăugăm apă cât să le acopere, tăiem două roşii rondele (sau bulion) şi le aşezăm deasupra. După ce au fiert la foc mic, sarmalele se pot lăsa încă 20 de minute la cuptorul preîncălzit la 180 grade.
Ştrudel cu mere
Ingrediente: 1 pachet de foi de plăcintă; 1 kg de mere; 3 plicuri de zahăr vanilat; 2 linguri de zahăr; 1 lingură de scorţişoară măcinată; câteva picături de esenţă de rom; ulei; 5 nuci.
Mod de preparare: După ce merele au fost tăiate şi răzuite, adăugăm zahărul, zahărul vanilat, scorţişoara şi esenţa de rom. Ungem foile de plăcintă cu ulei şi le punem una peste alta până când terminăm tot pachetul. Peste foi adăugăm amestecul de mere şi rulăm până la jumătate pe lăţime. Apoi, din cealaltă parte, rulăm tot până la jumătate şi tăiem pe jumătate rulourile. Ele trebuie puse cu "încheietură" dedesubt, astfel încât să nu se poată desprindă în timpul coacerii. Le ungem cu ulei iar deasupra punem miez de nucă. Se dă la cuptor (180°C) timp de 30 minute. După ce au fost scoase şi s-au "odihnit” 20 de minute, sunt pudrate cu zahăr. (www.crestinortodox.ro/retete-post/)