Ingrediente:
- 1kg de fasole boabe
- o ţelină mică, cu tot cu frunze
- 2 morcovi
- o cană de bulion
- 2-3 linguri de făină
- 100 ml de ulei
- tarhon
- sare
Dacă fasolea e din anul acesta, nu o fierb în mai multe ape, ci o las în apă peste noapte şi apoi doar schimb apa şi o pun la fiert. Dacă fasolea e mai veche, pe lângă faptul că o înmoi peste noapte, o fierb în 2-3 ape. Acum am avut fasole proaspătă, aşa că am pus-o direct la fiert împreună cu morcovii tăiaţi rondele şi ţelina tăiată în două.
Fasolea proaspătă fierbe destul de repede, aproximativ o oră. În cazul în care faceţi fasole cu ciolan, ciolanul se pune la fiert în acelaşi timp cu fasolea şi zarzavatul. Separat, preparăm rantaşul: încingem uleiul, amestecăm bine cu făina având grijă să nu facem cocoloaşe şi rumenim puţin făina. Apoi stingem cu bulion şi ţinem rantaşul pe foc, amestecând în continuu până când capătă consistenţă. Turnăm rantaşul peste fasole, potrivim de sare, punem tarhonul şi mai lăsăm să dea câteva clocote.
Cam asta e reţeta pentru ciorbă de fasole boabe, şi ciorba nu era completă dacă nu ziceam că se mănâncă cu ceapă roşie, ceapă de apă, din cea care pişcă mai puţin. Tai ceapa peştişori, o pun într-un prosop curat, o presar cu sare şi o strâng bine în pumni. E absolut delicioasă! Pofta bună! (sursa: http://gospodini.blogspot.com/2008/10/ciorba-de-fasole-boabe.html)
(22 nov 2010, 13:56:52