Pizza cu ciuperci
Ingrediente: un blat de pizza, ulei, bulion de ardei, 100 de grame de măsline fără sâmburi, 500 de grame de ciuperci, două cepe potrivite, un morcov, o bucăţică de ţelină, sare şi piper.
Preparare: Curăţă ceapa şi pune-o la călit în puţin ulei. Adaugă ciupercile curăţate şi tăiate bucăţele. Adaugă morcovul şi ţelina date prin răzătoarea fină. Lasă totul să se călească şi să scadă bine. Adaugă sare şi piper.
Pune foaia de pizza în tavă, unge-o bine cu pastă de ardei (poţi folosi şi bulion amestecat cu puţin muştar, un pic de zahăr, sare şi piper). Întinde tocăniţa de ciuperci şi presară din belşug măsline. Introdu pizza în cuptor, la foc potrivit, 30-40 de minute. (http://retete.eva.ro/mancaruri/pizza-cu-ciuperci-articol-27780.html)
Prăjitură cu miere şi nuci
Ingrediente: o linguriţă de bicarbonat, 6 linguri pline cu miere de albine, 500 de grame de făină, 5 linguri de ulei, o nucă de drojdie, un praf de sare, dulceaţă, 250 de nuci pisate, zahăr pudră, coajă de portocală şi vanilie.
Preparare: Desfă nuca de drojdie cu puţin zahăr şi las-o la cald. Amestecă mierea cu bicarbonatul şi pune-le în bain-marie la foc mic până se topesc. Adaugă uleiul, jumătate din făină, apoi drojdia înmuiată, coaja de portocală, vanilia şi sarea. Amestecă totul cu mâna şi frământă aluatul, încorporând şi restul de făină, până rezultă un aluat suplu şi nelipicios. Lasă coca o jumătate de oră la dospit, iar apoi împarte-o în două, întinde două foi, unge-le cu dulceaţă (de care ai, de care îţi place) şi presară nuca pisată, amestecată cu zahăr. Rulează, nu prea strâns, aşază ruladele în tăvi unse cu ulei şi tapetate cu făină. Foarte potrivite sunt tăvile de cozonac. Coace prăjitura 40-50 de minute la foc potrivit. Serveşte-o pudrată cu zahăr. Se taie bine caldă. (www.retete.eva)